B&B Twijfelveld; gelegen aan Drents natuurgebied met zicht op Schotse Hooglanders

Auteur: Jorine de Bruin
Ondernemen Interview 30 september 2022
B&B Twijfelveld; gelegen aan Drents natuurgebied met zicht op Schotse Hooglanders

Soms heb je even een pauze nodig op een plaats waar jij je thuis voelt. Weg van alles en iedereen. Of gasten nu naar Assen komen voor zaken of plezier, het echtpaar Bert en Anneke Gruys zorgt dat zij zich thuis voelen bij hun B&B Twijfelveld. Welkom in Drenthe.

Vier jaar geleden kochten Bert en Anneke Gruys hun huidige gastenverblijf in Assen. Bert: “Toen wij dit pand kochten, wilden wij een vakantiehuis realiseren van het voorhuis. Echter de gemeente keurde de plannen voor een vakantiewoning niet goed, een B&B daarentegen mocht wel. Zo is B&B Twijfelveld ontstaan. Zelf moesten wij even aan het idee wennen; wilden wij wel in dienst staan van vreemden? Maar die gedachte was snel ontmoedigd en nu genieten we alleen maar van alle mooie ontmoetingen.” B&B Twijfelveld opende haar deuren uiteindelijk eind januari 2022. “Zo bijzonder, we ontvingen direct gasten die voor onze accommodatie gekozen hadden.”

Levensbestendige boerderij

Het B&B-echtpaar wilde nadat de kinderen het ‘nest’ hadden verlaten, graag kleiner gaan wonen. “Dat is echter niet gelukt”, lacht Bert. “Deze boerderij uit 1920 kwam op ons pad en deze hebben wij gekocht. We zagen zoveel mogelijkheden en daarnaast is deze woning ook levensbestendig. Nu na bijna vier jaar verbouwen kan mijn vrouw, Anneke, ook bijna haar eigen praktijk voor self-healing gaan starten. En ik blijf met plezier de B&B runnen.”

Gastheer Bert komt zelf uit de Zaanstreek, maar woont alweer ruim zestien jaar in Assen. “Ik zou niet meer terug willen en geniet nog steeds van de rust. Voor mijn gevoel lopen mensen minder snel dan in de Zaanstreek. Daarnaast is mijn vrouw geboren en getogen in Assen en heeft de stad alles wat wij nodig hebben. Niet te massaal, maar groot genoeg om heerlijk te kunnen winkelen, shoppen en uit eten. Assen is de hoofdstad van de oerprovincie Drenthe en herbergt een verrassend en divers cultuuraanbod van hoog niveau. Dit maakt Assen een aantrekkelijke stad voor onze gasten en we zijn daarnaast ook zo in de natuur. Honden zijn dan bij ons dan ook van harte welkom.”

Gedenkwaardige tijd

Assen heeft een mooie geschiedenis en ligt centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden in Drenthe en biedt toch de gezelligheid van een stad. “Onze B&B ligt aan de rand van Assen met vele uitvalswegen nabij. Alle reden om onze gasten een gedenkwaardige tijd te laten ervaren.”

“De gemiddelde gast van onze B&B is eind vijftig/begin zestig jaar. Ze komen veelal voor de natuur en/of het bekende Drents Museum. Maar ook gezinnen weten ons steeds beter te vinden en genieten van de ruimte in en om het huis. We merken dat elke gast zich weer verrast voelt over de ruime opzet van B&B Twijfelveld. Ook wordt onze centrale ligging vaak geroemd. We zitten vlakbij diverse uitvalswegen en toch in een bosrijke omgeving. Echter zijn onze gasten ook zo in het centrum van Assen of andere - bekende locaties. Denk aan het TT-circuit, Kamp Westerbork, het Gevangenismuseum in Veenhuizen en of prachtige natuurgebieden als het Baloër- en Hijkerveld.”

Wat gastheer Bert ook opmerkt, is dat de B&B vaak geboekt wordt door bijvoorbeeld twee vriendinnen. “Ieder heeft bij ons een eigen slaapkamer, die ruimte hebben wij. Ook is het fijn dat er een eigen opgang is en private tuin op het zuiden. Mét zicht op landerijen waar Schotse Hooglanders lopen. De B&B ligt aan natuurgebied Twijfelveld, vandaar onze naam.”

Hollands ontbijt

Het ontbijt bij de Drentse accommodatie is volgens Bert royaal en voorzien van streekproducten. “Eitjes van onze eigen kippen, de boodschappen halen we bij lokale bedrijven en we houden rekening met het seizoen voor wat we serveren. Het is een Hollands ontbijt met eigen inbreng. Ook vraag ik wel eens wat de gast zelf wil, dit om verspilling van voedsel tegen te gaan.”

Elke dag is anders bij het Drentse gastenverblijf. “Het ligt er ook aan hoe laat de gast wil ontbijten, vaak is dat tegen negen uur. Eerder of later is natuurlijk ook prima. Bij een wissel van gasten wordt de B&B meteen bij vertrek schoongemaakt, zodat er nog tijd over is om langs lokale winkels te gaan voor de boodschappen. Verder wordt er nog iets lekkers gehaald bij de lokale gasten om aan te bieden bij het inchecken. Ook zetten wij wat drinken klaar in de koelkast. Tegen vier uur checken de gasten meestal in en doen wij een rondleiding. Meestal hebben we het dan ook over de leukste plekjes van Assen, beste eettentjes, etc. Wanneer ik naar mijn baan in loondienst vertrek, neemt mijn vrouw Anneke het over. Hoe ver gasten van tevoren reserveren is wisselend. Afgelopen februari hebben wij zelfs al een boeking ontvangen voor juni 2023. Van een Australisch gezin, dat op hun bucketlist de TT-races heeft staan!’

“Onze eerste gasten zullen wij nooit vergeten. Wij waren erg nerveus toen zij arriveerden en er werden dan ook wat kleine foutjes gemaakt. Maar deze gasten hebben ons goed geholpen en gaven ook wat tips, bleven direct vier nachten en hadden na hun verblijf een tegeltje speciaal voor ons laten maken: ‘Gastvrijheid is je gast zo welkom laten voelen dat hij zich meer thuis voelt dan te gast. Jullie zijn geslaagd!’ Heel bijzonder was dat.”

Qua boekingssystemen is Bert duidelijk: “Bedandbreakfast.nl bevalt zeer goed. Booking.com hebben wij opgezegd, daar was ik niet tevreden over. En natuurlijk hebben we ook onze eigen website, die wij voornamelijk via Instagram promoten.”

Geliefde pelletkachel

Bert omschrijft B&B Twijfelveld in deze vijf woorden: gastvrijheid, heerlijk ontbijt, gezellig en ont-moeten. “Elke gast heeft een eigen verhaal. Soms met een traan, veelal met een lach. Vaak wanneer de ontbijttafel wordt gedekt komen er gesprekken. Door de ruime B&B wordt het als een klein huisje ervaren met alle comfort die er is, de pelletkachel is zeer geliefd. Deze brengt sfeer en heerlijke warmte in de winter. Gasten vinden het ontbijt vaak te veel, maar doordat er een papieren broodzakje bij wordt gegeven wordt het vaak als plezierig ervaren zodat er ook wat lekkers voor onderweg is om mee te nemen. Gasten kunnen heerlijk niks moeten in de B&B en er even helemaal uit zijn. Soms heb je even een pauze nodig op een plaats waar jij je thuis voelt, weg van alles en iedereen, dat is waar B&B Twijfelveld voor staat. Welkom.”

www.benbtwijfelveld.nl

P.S. Wil je reageren op dit interview? Leuk! Dat kan via info@hoteljournalist.nl

-> Jorine de Bruin is gastenverblijfcoach. Voor gastenverblijfeigenaren die rust in hun hoofd en ruimte in hun dag willen. Met haar bedrijf Hoteljournalist inspireert en motiveert zij gastenverblijfeigenaren. Meer informatie, zoals een online leeromgeving, 1-op-1 coaching en podcast speciaal voor accommodatie eigenaren, vind je op haar website.

Overig nieuws