Bienvenue en Aire les Biefs; waar het grote genieten begint

Auteur: jorine de bruin
Interview Jorine de Bruin 10 juli 2024
Bienvenue en Aire les Biefs; waar het grote genieten begint

In het schilderachtige landschap van de Montagne Bourbonnaise, verscholen in een voormalige dorpsschool, bevindt zich Chambres et table d’hôtes (B&B), gîtes & minicamping Aire les Biefs van gastheren Rudolf Bouwmans en René van Hulst. “Wij zijn een originele chambres d’hôtes waar gasten uitgebreid worden verwelkomd, een welkomstdrankje krijgen en bij vertrek worden uitgezwaaid.”

Zo’n twintig jaar geleden, toen gastenverblijfeigenaren Rudolf en René rond de veertig waren, besloten ze om hun droom na te jagen en te verhuizen naar Frankrijk. “Frankrijk is het land waar wij ons allebei happy voelen”, verklaart René. Beiden zijn ze erg sociaal ingesteld en daarom dachten zij dat een chambres d’hôtes (B&B) daar wel bij zou passen. Het idee was geboren en ze gingen op zoek naar de perfecte locatie.

Dorpsschool

Na een lange zoektocht langs zo’n dertig huizen, vonden ze via een Nederlandse makelaar, die veel in Auvergne te koop had, hun droomlocatie: een oude dorpsschool met bijgebouwen. Gastheer Rudolf: “Het pand bood voldoende ruimte om vijf kamers, twee gîtes en een minicamping te realiseren.” Het idyllische dorp en de authentieke sfeer van het gebouw maakten de keuze eenvoudig.

Frankrijk had altijd al een speciaal plekje in het hart van beide gastheren. Het was jaarlijks één van hun favoriete vakantiebestemmingen. “In het voorjaar trokken we vaak naar verre oorden voor duikvakanties, maar in september genoten we steevast met een caravan van de rust en schoonheid van ‘la douce France’.”

Paradijs

De Montagne Bourbonnaise is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het is een heuvelachtig en bosrijk gebied met daarnaast ook veel weilanden en (stuw)meren. Gasten kunnen hier genieten van wandelen, mountainbiken, racefietsen en het verkennen van middeleeuwse dorpjes. Daarnaast zijn er brocantes om over te struinen. “Vooral de stad Vichy vinden wij een prachtig om te bezoeken met de sfeervolle binnenstad, bronnen, parken, winkels en architectuur”, aldus Rudolf.


Ik Vertrek

De accommodatie trekt een diverse groep gasten, van jong tot oud, gedurende het seizoen van half april tot begin november. Tijdens de schoolvakanties ontvangen Rudolf en René veel gezinnen die op doorreis zijn of voor een langere periode verblijven. “Door onze uitzendingen van ‘Ik Vertrek’ in 2007 en 2009 en de laatste van Ik Vertrek-Even Weg in 2022 (de herhaling staat gepland op 28 juli 2024 op NPO 3, red.)  hebben we heel veel Nederlandse gasten, sommigen komen al sinds het begin”, deelt René. Ook Fransen, Duitsers, Belgen en Engelsen weten de B&B te vinden en keren vaak terug.

Persoonlijk

Wat de B&B echt onderscheidt, is de persoonlijke benadering van Rudolf en René. “Wij zijn een originele chambres d’hôtes waar gasten uitgebreid worden verwelkomd, een welkomstdrankje krijgen en bij vertrek worden uitgezwaaid.” ‘s Avonds dineren ze samen met hun gasten aan een feestelijk gedekte tafel voor een viergangendiner. Elke avond is een feestje met een ander diner en een andere gedekte tafel qua kleur, servies en bestek.

Croissant

Het ontbijt is een continentaal feest met dé croissant en zelfgebakken brood. “Een perfect begin van de dag voor onze gasten.”

Rudolf en René zijn beide de gehele dag actief en hebben een drukke dagindeling. Rudolf begint vroeg met het verzorgen van het ontbijt en de voorbereidingen voor het diner. Op maandag en vrijdag doet hij de ochtendboodschappen, waardoor hij later op de dag begint met de voorbereidingen. Hij begint daarna weer rond 18.00 uur met het diner wat meestal tot een uur of 22.00 - 22.30 uur duurt. René start zijn dag iets later met de afwas van de vorige dag en het ontbijt, gevolgd door het doen van de was en het schoonmaken van de kamers, gîtes en campingvoorzieningen. “Meestal zijn er in het seizoen tussen de drie en acht wassen per dag”, vertelt René. “Na de schoonmaak is er soms nog wat tijd over voor wat tuinwerk voordat om 18.00 uur de tafel weer gedekt moet worden. Nadat alle gasten weer vertrokken zijn, ruimt hij de dinertafel leeg en maakt de ontbijttafel klaar voor de volgende dag.”


Ditjes en Datjes

Elk jaar beleven Rudolf en René talloze memorabele momenten met hun gasten. “Wij maken zoveel mee dat het aantal anekdotes ontelbaar is geworden”, zegt René lachend. Hoewel ze deze verhalen vaak aan tafel delen, houden ze de verhalen graag binnen de muren van hun B&B. Hun eerste boekje, ‘Ditjes en Datjes uit Aire les Biefs’, was een succes en ze plannen een tweede boek met nog meer anekdotes en recepten.

Voor de boekingen gebruiken ze voornamelijk een papieren planning, die overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken is. Daarnaast maken ze gebruik van gites.nl, chambresdhoteswijzer en Booking.com, maar de meeste boekingen komen nog steeds via hun eigen website binnen.

Tevree

“De gemoedelijke sfeer, goed verzorgde kamers en onze table d’hôtes elke avond maken het hier bijzonder”, zegt René trots.

Als we de B&B in vijf woorden zouden omschrijven zou ik zeggen: relaxt, huiselijk, gasten, natuur en tevree! Door de gemoedelijke sfeer die bij ons heerst en de bosrijke omgeving waarin onze gasten verblijven, ontstaat er een echt vakantiegevoel”, sluit Rudolf af.

-> Auteur Jorine de Bruin helpt met haar bedrijf Hoteljournalist gastenverblijfeigenaren succesvol ondernemen (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast, vind je op haar website.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws