Bijna negentig procent van de B&B's denkt de coronacrisis te overleven

15 mei 2020 | Thijs Jacobs

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de B&B-ondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder eigenaren van bed and breakfasts blijkt dat bijna negentig procent van (88,5%) van hen verwacht de crisis te overleven. Uit de reacties blijkt dat vaak wel het spaargeld wordt aangesproken en dat inkomen uit een andere betrekking aangewend worden om de B&B draaiende te houden. 

Onze stelling luidde als volgt:

Mijn B&B blijft overeind, ondanks de coronacrisis

Een greep uit de reacties:

"We hebben de luxe dat we er niet van hoeven te leven. Het is grotendeels hobby en bijverdienste. We hebben wel geïnvesteerd in airco en allemaal nieuwe wastafelmeubels, wat veel geld was wat we er weer ingestoken hebben.Hopen weer snel gasten te ontvangen die ervan gaan genieten."

"Vaste lasten zijn te hoog."

"We hebben grote, zakelijke klant weten binnen te halen voor de komende 6 weken. Met een locale cateraar bieden we nu een soort all-inclusive formule. In juli en augustus verwacht ik zeker toeristische boekingen."

"We zijn niet dicht geweest."

"Ik woon in Zuid-Italie en mijn gasten komen hoofdzakelijk uit Nederland en België, dus dit gaat financieel gezien een rampjaar worden. De betaalde vermeldingen lopen gewoon door, evenals de verzekeringen, ik had in januari net nieuwe linnen lakens gekocht en nieuwe handdoeken et cetera. Dat gaat er allemaal dit jaar niet uitkomen. Het is niet mijn hoofdinkomen, want ik ben gepensioneerd, maar toch reken je met die inkomsten. Misschien later dit jaar nog wat gasten hopelijk?"

"Alleen maar annuleringen".

"Het is niet de primaire inkomstenbron." 

"Extra hygiënemaatregelen zijn te intensief (desinfecteren van alles)voor onze kleine b&b en de manier hoe wij het willen ingericht houden. Ook de afstandelijke manier om gasten te verwennen past niet bij onze sfeer en doelstelling. De b&b is voor ons omdat we het leuk vinden en geen stressfactor. Volgend jaar zien we weer."

"Dat hangt ervan af hoe lang het nog duurt."

"De B&B is niet de enige bron van inkomsten van ons bedrijf."

"Genoeg gespaard en niets over de balk gegooid."

"Het is een nieuwgebouwde dubbele B&B, niet afzonderlijk te vervreemden, dus er is geen andere optie dan doorgaan (mede gelet op de investering). Overigens komt de laatste vier weken weer verhuur op gang. Mis de buitenlandse gasten, vooral nog Belgen en ook Aziaten (komen normaliter voor het KM museum)."

"Wij onderscheiden ons nadrukkelijk van de concurentie en zijn het gehele jaar open."

"De gezondheidsrisico's zijn te groot."

"Het zal heel lastig jaar worden, we proberen het seizoen te verlengen in winterperiode, het noodpakket van de overheid een druppel op gloeiende plaat, onze B&B is hoofdinkomen, dus niet als extra."

"Wij hebben gelukkig naast de B&B nog samen één inkomen, dus hoeven we niet heel veel in te teren."

"Met wat aanpassingen gaat het lukken."

"Omdat het niet onze hoofdactiviteit is, maar bijna alles was deze maanden helaas geannuleerd."

"We vallen terug op onze buffer en ander inkomen."

"Ik doe het naast de baan van mij en mijn man erbij."

"Geen financiële problemen."

"Tenminste, als deze ellende niet langer dan één jaar duurt."

"Lage vaste lasten. Iedere week nog een enkele kamer verhuurd gehad. Pré als horeca en musea weer op kleine schaal open mogen."

"Leef nu van ons spaargeld en inkomsten van mijn man."

"Op een lager pitje weliswaar en ook pas als de coronaproblematiek (grotendeels) voorbij is. We willen niet graag met vele voorzorgsmaatregelen onze B&B voortzetten. We zitten sowieso in de eindfase van onze B&B en zullen ons met name op vaste gasten gaan richten."

"De BenB gaat met minder kamers en zonder ontbijt door, maar blijft overeind."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: