Birmingham betaalt miljoen aan b&b's

20 februari 2013
Birmingham betaalt miljoen aan b&b's

De gemeente van Birmingham heeft vorig jaar ongeveer 1,15 miljoen euro gespendeerd aan b&b accommodaties voor de opvang van daklozen. Dit zou vooral liggen aan het slechte huisvestingsbeleid van de overheid.

*Hoge kosten*
Hierover bericht Birmingham Mail op de website. De krant meldt dat deze informatie vrijkwam na een onderzoek van parlementslid Jack Dromey, de schaduwminister van gemeenten en lokale overheden. De politicus kon aantonen dat verschillende logeeradressen in de stad subsidies kregen om onderdak te bieden aan mensen zonder een dak boven het hoofd. Van het totale bedrag dat de gemeenteraad van Birmingham spendeerde aan de huisvesting, werd 412.000 euro teruggevorderd van de regering. De kosten die zij per week betaalde aan huisvesting varieerde van 66.000 euro in januari tot 151.000 euro in oktober, en nam in november weer af naar 131.000 euro.

*Probleem door regering*
Dromey geeft de regering de schuld van het probleem. "Het huisvestingsbeleid van de overheid faalt en families draaien ervoor op. De betaalbare woningbouw is ingestort, huurprijzen schieten omhoog en de slecht doordachte bijstandswijzigingen benadelen de daklozen. Het beleid van de regering kost de belastingbetaler miljoenen ponden per week", aldus de politicus.

*Rechterlijke uitspraak*
De gemeenteraad van Birmingham weerspreekt de beschuldigingen over de hoge kosten. Tussen april en september zou er slechts 275.000 euro zijn betaald. Volgens een woordvoerder is de raad belast met het huisvesten van diegene die niet in aanmerking komen voor huursubsidies, vanwege een rechterlijke uitspraak. Hij voegde eraan toe dat er maar 24 personen voor meer dan zes weken in een noodaccommodatie waren geplaatst. Tijdelijke opvang in een Engelse b&b mag wettelijk gezien maximaal zes weken duren.

~Marijn Brok~

Overig nieuws