Booking is het niet eens met blokkade van overname van 1,63 miljard

Auteur: redactie
Economie Financieel 26 september 2023
Booking is het niet eens met blokkade van overname van 1,63 miljard

Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, is het niet eens met het besluit van de Europese Commissie om een overname door het bedrijf te blokkeren, zo meldt het FD. Booking is voornemens om het Zweedse onlinereisbureau Etraveli Group voor 1,63 miljard euro in te lijven, maar stuit op bezwaren van de EC. De Europese Commissie is van mening dat de overname nadelig is voor hotels en consumenten.

Booking heeft momenteel een marktaandeel van 70 procent en zou dit aandeel met het inlijven van de Etraveli Group verder vergroten. Eurocommissaris Didier Reynders (mededinging) stelt dat de overname de onderhandelingspositie van hotels ten opzichte van de boekingssite zal verzwakken en hogere prijzen voor de consument inluidt. Reynders is van mening dat consumenten doorgaans slechts één platform bezoeken bij het boeken van reizen of hotels, wat de positie van marktleiders verder versterkt.

De overname van de Etraveli Group door Booking wordt daardoor voorlopig geblokkeerd door de Europese Commissie. Het bedrijf heeft wel enige concessies gedaan, maar dit was niet genoeg om Reynders tevreden te stemmen. Booking krijgt zodoende voor het eerst in zijn bestaan te maken met een blokkade door de Europese Commissie. Het bedrijf heeft laten weten het besluit aan te vechten en stelt dat de twee bedrijven verschillende markten bedienen, waardoor de overname juist voordelig uitpakt voor consumenten.

Booking heeft het oog op de Etraveli Group, moederbedrijf van onder andere Gotogate en Mytrip, laten vallen omdat het onlinereisbureau vooral een groot marktaandeel heeft in het boeken van vliegtickets. De Zweden stellen zelfs het op een na grootste onlinereisbureau te zijn van Europa, na Booking zelf. Voor Booking vormt de geplande inlijving van Etraveli de eerste Europese overname sinds 2017, toen het Brits-Deense Momondo voor 550 miljoen dollar werd gekocht. De Europese Commissie ging destijds wel akkoord met die overname.

Fotografie: Booking.com

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws