Checklist: waar moet ik op letten als ik een bed & breakfast wil starten?

Auteur: redactie
Ondernemen 24 augustus 2023
Checklist: waar moet ik op letten als ik een bed & breakfast wil starten?

Bij het runnen van een succesvolle bed & breakfast komt meer kijken dan gasten enkel een comfortabel bed en een lekker ontbijt bieden. Om startende B&B-eigenaren, en B&B’ers die al wat langer meelopen de helpende hand toe te steken, zet Bed & Breakfast in de rubriek ‘Checklist’ een aantal zaken op een rij die van pas komen achter de schermen. Met in deze editie: waar moet ik op letten als ik een bed & breakfast wil starten.

  • Locatie: kies een gunstige locatie voor jouw bed & breakfast, dichtbij een toeristische attractie of andere interessante bestemming. Houd ook rekening met zaken als bereikbaarheid met de auto of het openbaar vervoer en onderzoek of er meer B&B’s in de buurt zijn. Zorg ervoor dat je je duidelijk weet te onderscheiden van de concurrentie.
  • Wet- & regelgeving: controleer de wet- en regelgeving voor de regio waar je een bed & breakfast wilt beginnen. De vereiste vergunningen kunnen per gemeente of provincie verschillen.
  • Verzekering: bedenk welke verzekeringen je nodig hebt voor het succesvol runnen van een bed & breakfast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, brand- of diefstalverzekering.
  • Accommodatie en inrichting: bepaal welke stijl en sfeer je neer wilt zetten in je B&B. Pas de inrichting van de kamers hierop aan en zorg ervoor dat gasten een comfortabele plek hebben om te verblijven.
  • Veiligheid: draag zorg voor de veiligheid van je gasten. Installeer rookmelders, hang brandblussers op en zorg ervoor dat nooduitgangen duidelijk zijn aangegeven en goed bereikbaar zijn. Train jezelf en personeelsleden in noodprocedures.
  • Prijsstelling: denk goed na over welke prijzen je vraagt voor overnachtingen. Je kunt de tarieven laten afhangen van zaken als de locatie, de voorzieningen die je aanbiedt en de prijzen die de concurrentie vraagt. Doe jezelf niet tekort, maar houd ook in gedachten dat hoge prijzen potentiële gasten kunnen afschrikken.
  • Boekingssysteem en betalingen: gebruik een efficiënt boekingssysteem om reserveringen te beheren en overzicht te houden van de beschikbaarheid van je kamers. Dit systeem kan ook de betalingen verwerken en een overzicht bijhouden van de inkomsten. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de belastingverplichtingen die gepaard gaan met het runnen van een bed & breakfast.
  • Marketing: bedenk hoe je potentiële gasten op de hoogte wilt brengen van het bestaan van je bed & breakfast. Ontwikkel een sterke online aanwezigheid met foto’s van je accommodatie en informatie over de voorzieningen en de omgeving. Via social media en OTA’s kan eveneens een groter publiek bereikt worden.
  • Ontbijt, voedsel en drank: ontbijt is een belangrijk onderdeel van de bed & breakfast-ervaring, dus bedenk goed wat voor ontbijt je jouw gasten voor wilt zetten en zorg voor hoogwaardige ingrediënten. Overweeg ook of je verder bijvoorbeeld snacks en (alcoholische) dranken aan wilt bieden.
  • Gastervaring: bedenk wat voor soort gasten je aan wilt trekken en denk ook goed na over de gastervaring. Goede service en vriendelijk personeel zijn essentieel om goede beoordelingen te krijgen. Het beheren van deze online beoordelingen en feedback is essentieel. Reageer op een professionele en attente manier op beoordelingen, of deze nu positief of negatief zijn.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws