Column: durf de stap te zetten

13 juli 2018 | Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

‘PASSIE’, als ik ergens vroeger jaloers op was dan was het wel dat mensen een passie hadden en nog mooier, dat ze daarvan hun beroep hadden gemaakt.  ‘Ik zou dat ook wel willen’ en ‘Waarom durf ik die stap niet te maken?’, dacht ik vaak. Een chronische migraine die uiteindelijk een paar jaar geleden leidde tot een periode van volledig ziekteverzuim bij mijn toenmalige werkgever dwong mij ertoe om eens goed na te denken hoe ik mijn werkzame periode verder zou willen en kunnen invullen. Doorgaan binnen een zware functie waarin ik bovendien al jaren niet gelukkig was, was niet langer een optie. Met een beetje hulp van een loopbaancoach werd al na twee sessies duidelijk dat ik wel degelijk ook een passie heb. Eigen baas willen zijn, het anderen naar hun zin willen maken, mooie dingen creëren, mensen een wow-gevoel geven. Met de juiste vraagstelling bleek ik dat heel makkelijk op te kunnen lepelen.

En na een huisbezoekje van mijn loopbaancoach, die ondertussen wel nieuwsgierig was geworden naar dat herenhuis dat we aan het verbouwen waren, was de vervolgstap snel gemaakt. Zij gaf me bijna direct na binnenkomst het laatste zetje om mijn idee, het opzetten van een bed and breakfast aan huis, verder uit te gaan werken. Met het plan onder mijn arm ben ik met mijn werkgever in gesprek gegaan om mijn dienstverband te beëindigen.

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder. Logement No5 heeft in september 2015 haar deuren geopend. Het is een bed and breakfast geworden zoals we dat voor ogen hadden binnen een marktsegment dat in Assen nog niet aangeboden werd. Stijlvol, luxe en smaakvol, met veel persoonlijke aandacht voor de gast. Onze gasten ervaren een verblijf bij ons vaak als pure verwennerij. We worden nog steeds verlegen van al die prachtige reviews die gasten over ons schrijven.

En wat ik hoopte met het maken van deze stap is ook daadwerkelijk gebeurd. Als je iets doet wat je past, waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt dan gaat het werk je veel gemakkelijker af. En dat komt uiteindelijk ook ten gunste van je gezondheid. Bovendien voelen anderen direct dat je iets met veel plezier doet. Onze gasten beschrijven een verblijf bij ons vaak als een ‘warm bad’.  

Het blijft verbazingwekkend dat anderen de liefde en passie voor je vak kunnen voelen. Maar misschien is dat eigenlijk wel helemaal niet zo verbazingwekkend.  Het was natuurlijk precies hetzelfde wat ik vroeger voelde bij al die mensen waar ik jaloers op was. Ik besef dat het niet iedereen gegeven is om te doen waar je hart ligt, maar ik zou het in ieder geval eenieder gunnen om op enig moment in je leven hier eens bij stil te staan.

De bed and breakfast run ik overigens niet alleen. Jos, mijn partner en binnenkort mijn echtgenoot, helpt mij zo vaak hij kan en zeker in het weekend staat hij in dienst van het bedrijf. Fantastisch, als je weet dat hij daarnaast nog een fulltimebaan uitoefent. Maar ook noodzakelijk, want eigenaar zijn van een bed and breakfast is als je het serieus aanpakt niet zomaar een baantje. Zeker niet als je, zoals wij, een hoog serviceniveau voor de gasten nastreeft.

De komende tijd zullen wij u maandelijks, aan de hand van een column, op de hoogte houden van belevenissen en ervaringen bij het runnen van onze bed and breakfast.

Tot slot. Ga straks eens, na het lezen van deze column, voor de spiegel staan.  Kijk eens naar uzelf en stel de vraag: ‘Waarom doe ik wat ik doe’, en misschien nog belangrijker, ‘Maakt dat wat ik doe mij gelukkig?’

Wij weten evengoed als u dat het runnen van een B&B ook mindere kanten heeft. Misschien komen we hier in een volgende column op terug. Maar ik ben nog dagelijks blij met de stap die ik genomen heb om mijn passie te volgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Interview Longread
Automatisering voor je B&B: geen dubbele boekingen meer

Een robot die het bed opmaakt is er nog niet, maar een programma dat dubbele boekingen voorkomt wel. Steeds meer bed & breakfasts schakelen over op een professioneel reserveringssysteem, die hun agenda up-to-date houdt. Maar is deze hotelsoftware wel rendabel voor kleine bedrijven? Vroeger we...

Advertorial
Let’s talk sleep! Stappenplan voor het juiste bed in uw Bed & Breakfast

Na een lange dag genieten van uw favoriete stad en een heerlijk etentje wandelt u terug naar uw Bed & Breakfast. Eenmaal in uw kamer aangekomen, kijkt u nog eens rond. Wat is het eigenlijk een mooie Bed & Breakfast! En na zo’n dag als deze ziet het bed er nog beter uit bij het inchecke...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Economie Internationaal
Stijgend aantal hotelovernachtingen in Nederland, Groningen is opvallende stijger

Herkomst gasten In 2012 waren 48,79% van alle overnachtingen in hotels in Nederland afkomstig van een buitenlandse gast. Gedurende de afgelopen jaren is dit percentage gegroeid tot 54,12% in 2018. De meeste buitenlandse overnachtingen komen van gasten uit Duitsland, UK, USA, België en Frankrijk....

Columns Blog
Column: Nieuwe suite bijna klaar, en nu bekender worden op social media?

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar over een paar weken is onze nieuwe en derde suite dan toch eindelijk klaar. Dat we een jaar na het starten van de verbouwing en driekwart jaar na onze eerst gestelde deadline opengaan, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. En ik ben inmiddels na een k...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: