Column: durf de stap te zetten

13 juli 2018 | Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

‘PASSIE’, als ik ergens vroeger jaloers op was dan was het wel dat mensen een passie hadden en nog mooier, dat ze daarvan hun beroep hadden gemaakt.  ‘Ik zou dat ook wel willen’ en ‘Waarom durf ik die stap niet te maken?’, dacht ik vaak. Een chronische migraine die uiteindelijk een paar jaar geleden leidde tot een periode van volledig ziekteverzuim bij mijn toenmalige werkgever dwong mij ertoe om eens goed na te denken hoe ik mijn werkzame periode verder zou willen en kunnen invullen. Doorgaan binnen een zware functie waarin ik bovendien al jaren niet gelukkig was, was niet langer een optie. Met een beetje hulp van een loopbaancoach werd al na twee sessies duidelijk dat ik wel degelijk ook een passie heb. Eigen baas willen zijn, het anderen naar hun zin willen maken, mooie dingen creëren, mensen een wow-gevoel geven. Met de juiste vraagstelling bleek ik dat heel makkelijk op te kunnen lepelen.

En na een huisbezoekje van mijn loopbaancoach, die ondertussen wel nieuwsgierig was geworden naar dat herenhuis dat we aan het verbouwen waren, was de vervolgstap snel gemaakt. Zij gaf me bijna direct na binnenkomst het laatste zetje om mijn idee, het opzetten van een bed and breakfast aan huis, verder uit te gaan werken. Met het plan onder mijn arm ben ik met mijn werkgever in gesprek gegaan om mijn dienstverband te beëindigen.

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder. Logement No5 heeft in september 2015 haar deuren geopend. Het is een bed and breakfast geworden zoals we dat voor ogen hadden binnen een marktsegment dat in Assen nog niet aangeboden werd. Stijlvol, luxe en smaakvol, met veel persoonlijke aandacht voor de gast. Onze gasten ervaren een verblijf bij ons vaak als pure verwennerij. We worden nog steeds verlegen van al die prachtige reviews die gasten over ons schrijven.

En wat ik hoopte met het maken van deze stap is ook daadwerkelijk gebeurd. Als je iets doet wat je past, waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt dan gaat het werk je veel gemakkelijker af. En dat komt uiteindelijk ook ten gunste van je gezondheid. Bovendien voelen anderen direct dat je iets met veel plezier doet. Onze gasten beschrijven een verblijf bij ons vaak als een ‘warm bad’.  

Het blijft verbazingwekkend dat anderen de liefde en passie voor je vak kunnen voelen. Maar misschien is dat eigenlijk wel helemaal niet zo verbazingwekkend.  Het was natuurlijk precies hetzelfde wat ik vroeger voelde bij al die mensen waar ik jaloers op was. Ik besef dat het niet iedereen gegeven is om te doen waar je hart ligt, maar ik zou het in ieder geval eenieder gunnen om op enig moment in je leven hier eens bij stil te staan.

De bed and breakfast run ik overigens niet alleen. Jos, mijn partner en binnenkort mijn echtgenoot, helpt mij zo vaak hij kan en zeker in het weekend staat hij in dienst van het bedrijf. Fantastisch, als je weet dat hij daarnaast nog een fulltimebaan uitoefent. Maar ook noodzakelijk, want eigenaar zijn van een bed and breakfast is als je het serieus aanpakt niet zomaar een baantje. Zeker niet als je, zoals wij, een hoog serviceniveau voor de gasten nastreeft.

De komende tijd zullen wij u maandelijks, aan de hand van een column, op de hoogte houden van belevenissen en ervaringen bij het runnen van onze bed and breakfast.

Tot slot. Ga straks eens, na het lezen van deze column, voor de spiegel staan.  Kijk eens naar uzelf en stel de vraag: ‘Waarom doe ik wat ik doe’, en misschien nog belangrijker, ‘Maakt dat wat ik doe mij gelukkig?’

Wij weten evengoed als u dat het runnen van een B&B ook mindere kanten heeft. Misschien komen we hier in een volgende column op terug. Maar ik ben nog dagelijks blij met de stap die ik genomen heb om mijn passie te volgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Achtergronden
Welke beoordelingen ontvangen hotels en hoe uiten zij zich op social media?

Nog snel een vakantie boeken of dit najaar een weekendje weg in eigen land? Online ondernemersplatform Places.nl zocht voor u uit hoe hotels beoordeeld worden door klanten. En dat niet alleen: hoe presteren deze hotels eigenlijk op social media? Want wat is nou leuker dan foto’s bekijken om al...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Columns Blog
Column: feestelijke decembermaand

Als kind vond ik Sinterklaas het mooiste kinderfeest dat er bestond. In mijn jonge jaren was hij de man van de cadeaus en niet de Kerstman. Vergezeld van zijn zwarte knechten, daar hoorde je destijds niemand over, kwam hij uit Spanje met de stoomboot. We keken naar zijn aankomst op de tv en dan kreg...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Advertorial
B&B’s citytrip Londen

Na een dag vol sightseeing in een wereldstad genieten van een afternoon tea met scones en huisgemaakte clotted cream; Engelser wordt het niet. En al helemaal niet in een Bed and Breakfast in Londen. Je verblijft dan in een klassiek, okerkleurig pand dat het goed doet op ansichtkaarten. Of in een lux...

Rabobank: horeca herstelt zich van zwakke start, marges onder druk

De Rabobank publiceerde de Horeca en Recreatie-update van november 2019. Hierin lezen we dat de omzet in de sector daalde in het eerste kwartaal van 2019. Het beeld was echter wisselend. Voor restaurants en drinkgelegenheden steeg de omzet namelijk 0,6%, maar het volume nam wel af met 0,2%. Bij logi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: