Column Hanny Arens: Wellness of Nietes?

Auteur: Hanny Arens
Columns 24 augustus 2021
Column Hanny Arens: Wellness of Nietes?

Sprookjesachtige landgoederen met een houtgestookte hot tub aan de vijver, luxe suites met een eigen whirlpool en prachtige B&B’s met een complete wellnessruimte… In de afgelopen jaren hebben de zogenoemde wellness-B&B’s een hoge vlucht genomen. Ook uit onderzoek blijkt dat themavakanties en wellness weekendjes steeds populairder zijn geworden. Daardoor rijst bij veel B&B-eigenaren de vraag: moeten wij nu ook aan de wellness?   

De toenemende populariteit voor B&B’s met wellnessfaciliteiten zie ik in ieder geval ook terug in de statistieken van onze websites. In 2020 maakte 22 procent van de bezoekers op Bedandbreakfast.nl gebruik van het filter ‘jacuzzi/hot tub’, terwijl dit aantal in 2021 is opgelopen tot zelfs 28 procent. Ook het zoekgedrag naar B&B’s met een sauna zit in de lift. In 2021 was 9 procent van het totale filtergebruik goed voor het filter ‘sauna’, terwijl dit in 2020 nog 4 procent was.

In zekere zin heeft COVID-19 invloed op de cijfers, aangezien veel Nederlanders minder (ver) op vakantie konden gaan en daardoor massaal kozen voor een vakantiebeleving in eigen land. Maar ook na de coronacrisis verwacht ik dat B&B’s met privé wellness geliefd blijven, juist vanwege de kleinschaligheid en luxe beleving. Daarbij vormen wellness-B&B’s een mooi alternatief voor de drukke wellnessresorts; ideaal voor gasten die gesteld zijn op hun privacy.

Soms hoor ik mensen zeggen: maar die luxe logeeradressen zijn helemaal geen B&B’s. Onzin, denk ik dan. In basis draait het om een bed en ontbijt, maar het is ook een kwestie van vraag en aanbod waar je op kunt inspelen. Daarmee zeg ik niet dat iedere B&B wellnessfaciliteiten moet aanbieden, integendeel. Tenslotte trekt iedere B&B zijn eigen publiek. Kijk bijvoorbeeld naar de vegan B&B’s of accommodaties waar huisdieren welkom zijn; er is voor ieder wat wils.

Twijfel je dus over het uitbreiden van je accommodatie met wellnessfaciliteiten? Bedenk dan niet alleen wat je achterliggende doelen zijn, maar vooral of het bij jou en je B&B past. Niet in de laatste plaats vanwege de investering én het wettelijk bepaalde onderhoud dat een whirlpool of zwembad met zich meebrengt. Wat het ook mag worden: het is altijd goed om de unieke kenmerken of faciliteiten van je B&B te delen met potentiële gasten.

Laat zien wat je in huis hebt: van wellnessfaciliteiten en table d'hôtes, tot paardenstallen of een bonte verzameling van theepotten. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus plaats hiervan mooie foto’s op social media én bij je online vermelding. Daarnaast kun je kiezen voor een keurmerk van bijvoorbeeld Green Key of de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Kortom: er zijn volop manieren om je B&B te onderscheiden van anderen, met óf zonder wellness.

Hanny Arens
Bedandbreakfast.eu

Overig nieuws