Column Hans Poortvliet: Een jaar verder, geen weekend meer...

13 december 2017 | Roy Spijker

Hans Poortvliet is tot eind 2017 directeur van HSMAI Nederland. In 2016 besloot hij met zijn vrouw Jolanda een bed & breakfast te beginnen in Spanje. Voor Bed & Breakfast schrijft hij, op basis van hun ervaringen, maandelijks een column over het wel en wee van het runnen van een bed & breakfast in Spanje.   

In oktober was het precies een jaar geleden dat wij onze bed & breakfast Buena Idea in de Jalon Vallei aan de Spaanse Costa Blanca opende. Het is een geweldig interessant jaar gebleken, waarbij we het leven als bed & breakfast-ondernemers stapsgewijs hebben leren kennen. Een kleine terugblik.

Vanaf een oktober 2016 tot het eind van dit jaar heb ik het werk als b&b-ondernemer nog moeten combineren met mijn werkzaamheden als directeur van HSMAI Nederland. Inclusief het vele op- en neer reizen. Dat is best wel een ‘dingetje’ geweest. Het betekende dat, wanneer ik niet in Nederland was, ik hier in de ochtend eerst operationeel met de bed & breakfast bezig was. Om dan ’s middags weer – voornamelijk achter computer en telefoon - actief te zijn voor de HSMAI. (Had die volgorde liever andersom gehad, maar ja we zijn een bed & breakfast begonnen en geen bed & brunch...)

Focus
Het combineren van deze twee banen maakte de start van onze bed and breakfast voor ons beiden echter wel ‘iets’ zwaarder dan in eerste instantie voorzien. Maar per 1 januari 2018 gaat HSMAI Nederland als laatste landenchapter formeel ‘op’ in HSMAI Region Europe en dan houdt ook mijn dienstverband daar op. Vanaf dat moment kan ik mij dan voorlopig even volledig richten op onze bed & breakfast. 

Daar kijk ik naar uit. Want er komt best heel veel bij kijken om een succesvol ‘bed en ontbijt’ te leveren. Jolanda en ik hebben daartoe de taken onderling verdeeld. Ik ben met name verantwoordelijk voor de marketing, financiën, vergunningen et cetera en Jolanda coördineert de meeste praktische zaken. Uiteraard helpen wij elkaar bij de uitvoering van elkaars taken waar nodig, maar ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en focus. 

Werkhuis
Natuurlijk vorm je, voorafgaand aan het daadwerkelijk beginnen van een bed & breakfast, wel een globaal idee over hoe het zal zijn. Maar hoe het echt is, ontdek je pas als je bezig bent. Dan kom je er onder andere achter dat het niet alleen veel, maar vooral ook fysiek flink aanpakken is. Een van de gasten vatte dit goed samen toen hij zei: “Ik heb het reilen en zeilen hier eens een dagje geobserveerd en jullie zijn werkelijk de hele dag bezig. Dit is echt een werkhuis”.

Had je vroeger van die dingen waarvan je dacht ‘dat doe ik in het weekend wel even’, nu heb je eigenlijk geen weekend meer. Zolang er gasten zijn (veel of weinig) is het zeven dagen per week bijtijds op en aan de slag. Vaak de hele dag door. Dat begint ’s ochtends met het halen van het brood en het klaarmaken van het ontbijt. Daarna het opruimen ervan en het nalopen van de kamers. Wanneer er gasten uitchecken beginnen wij direct met het verschonen van de bedden, schoonmaken van de (bad)kamers en wassen van het beddengoed, zodat deze direct weer bruikbaar zijn. Als dat achter de rug is gaan we boodschappen doen, het zwembad controleren en terras- en ligstoelen klaarzetten voor gasten die ‘s middags weer terugkeren. Dan zijn er zaken als het registreren van boekingen, de promotieactiviteiten via de verschillende kanalen en het up-to-date houden van administratie en het netwerk dat gedaan moet worden. Tot slot is er nog het incidenteel onderhoud aan het huis, de kamers, de tuin, de verwarmingsinstallatie…

Nieuwe gasten kunnen in principe tot 21.00 inchecken, maar vaak arriveren zij later. Soms zelfs na middernacht. Dat betreft gelukkig nog wel steeds uitzonderingen, maar ja, als de vluchten vertraagd zijn kun je ze toch niet buiten laten staan en een sleutel onder een steen leggen. Althans dat vinden wij. Dus ook dán vangen we ze nog op met een warme snack en glaasje cava. 

Eerste stappen
Met een goed gevoel kijken we terug naar het eerste jaar, maar het is nog te vroeg om écht, goed onderbouwde, conclusies te kunnen trekken. Dit jaar hebben we eigenlijk pas de eerste stappen in het vak van een bed and breakfast-ondernemer gezet. We hebben vooral gezocht naar wat de meest voor de hand liggende positionering voor onze bed & breakfast zou moeten zijn en hierop een aantal keuzes gemaakt (zie mijn eerder column: zoveel mensen, zoveel wensen). 

Pas volgend jaar (of misschien zelfs pas het jaar daarna) kunnen we denk ik pas meer zeggen over hoe succesvol we zijn en hoe we er voorstaan. Maar met inmiddels al wel een paar honderd gasten (en net zo veel verhalen) achter de rug, kunnen we nu wel al vaststellen dat het een druk, leerzaam en enerverend eerste jaar is geweest. Een jaar waar we met veel plezier op terugkijken. Op de vraag of we nu zelf de behoefte hebben om op vakantie te gaan kan ik een kort en kracht antwoord geven: “Nee!”. We hebben hier nog zoveel te ontdekken. En door het weer, de omgeving én de mensen om ons heen zien we het wonen en werken in Spanje – ondanks de lange dagen – eigenlijk nog steeds zelf als een soort (werk)vakantie.

Hans Poortvliet
 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

Economie Achtergronden
De beste bestemmingen om in vastgoed te investeren

Door de groei binnen de toeristische sector blijft op het gebied van korte termijn-verhuur voor huiseigenaren en investeerders een rendabele bezigheid. Er zijn namelijk nog altijd veel interessante bestemmingen die snel rendement kunnen opleveren. Welke dat precies zijn, weet HomeToGo je te vertelle...

Wet- en regelgeving Amsterdam Airbnb
Verbod op vakantieverhuur in Amsterdamse wijken

In de Amsterdamse Haarlemmerbuurt, de Kinkerbuurt en op de Wallen wordt vakantieverhuur in de toekomst verboden. Slecht nieuws voor verhuurders via Airbnb en B&B's. Deze buurten staan volgens coalitie­partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 te veel onder druk van toerisme, waardoor de socia...

Bijna 15.000 horecaprofessionals bezochten BBB Maastricht 

De 64ste editie van horecavakbeurs BBB Maastricht trok bijna 15.000 horecaprofessionals uit Nederland, België en Duitsland naar MECC Maastricht. De ruim 400 exposanten, die samen alle horecasegmenten vertegenwoordigden, waren zeer tevreden met de opkomst en de kwaliteit van de bezoekers. Een gr...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: