Column Hans Poortvliet: Spijt

30 juni 2017 | Roy Spijker

Hans Poortvliet is tot eind 2017 directeur van HSMAI Nederland. In 2016 besloot hij met zijn vrouw Jolanda een bed & breakfast te beginnen in Spanje. Voor Bed & Breakfast schrijft hij, op basis van hun ervaringen, maandelijks een column over het wel en wee van het runnen van een bed & breakfast in Spanje. 

Doe jij dat ook? Van tijd tot tijd wat reflecteren op het leven en dan specifiek kijken naar de dingen die je hebt gedaan of dat je juist vooruitkijkt naar dingen die je nog wilt doen? Het is immers een levenspad dat wordt bewandeld. Door altijd rechtdoor te lopen raak je vertrouwd met de dingen die je doet en jou als mens goed bevallen. In mijn geval waren dat mijn werk, mijn gezin en ons leven in Aalsmeer. Tot je tijdens de wandeling ineens een kruising tegenkomt en het begint te kriebelen. Moet ik rechtdoor? Of juist een keer rechts afslaan?

Bij Jolanda en mij kwamen die kriebels medio 2015. Als twee ‘midden-vijftigers’ vroegen wij ons regelmatig af of we niet eens ‘iets anders moesten gaan doen’. We wilden de ervaringen die we beiden hadden opgedaan in de gastvrijheidindustrie op een andere manier gaan inzetten. Het idee van een bed & breakfast in Spanje kwam snel op, de beslissing om het daadwerkelijk te doen nog sneller. In september 2015 hebben we de knoop doorgehakt. We zijn een makelaar gaan zoeken in Spanje en hebben ons huis in Aalsmeer te koop gezet. Een goede maand later hadden we ons droomhuis gevonden in de Jalón-vallei in Spanje. Dat is nu, sinds 1 oktober 2016, Bed & Breakfast Buena Idea. De eerste stappen zijn gezet. 

Waarom Spanje? Dat zaadje is geplant in 1985, toen ik een jaar lang Spaans studeerde in Salamanca. Daar ben ik gevallen voor dit land en de mensen die er wonen. Sindsdien fantaseerde ik regelmatig dat ik ooit in dit land wilde gaan wonen. Dat is natuurlijk een pensioengedachte, om met een glas wijn op de veranda te genieten van het Spaanse klimaat. 

Natuurlijk konden we ook wachten op ons pensioen en dan pas een rustig leven gaan leiden in het door ons zo geliefde Spanje. Maar deze stap kwam nu op ons levenspad. Is het een spannende stap? Jazeker. Er komt veel kijken als je een bed & breakfast wilt beginnen in Spanje. Maar dat is niet het belangrijkste. Wat we absoluut wilden voorkomen is dat we over vijf jaar met spijt zouden terugkijken en zeggen ‘Hadden we het toch maar wel gedaan...’ Die ‘zorg’ is in ieder geval al weggenomen.

Hans Poortvliet
Website Buena Idea

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: