Column: lang leve Google

19 juli 2019 | Yvonne Rengelink

Afgelopen week hadden wij gasten die graag een veganistisch ontbijt wilden. Oei, daar moet je je toch even in verdiepen. Een half uurtje googelen op internet doet echter wonderen. En uiteindelijk bleek het ook nog eens mee te vallen. De appeltaartjes die bij aankomst altijd klaarstaan konden met een kleine aanpassing worden gemaakt en vielen bovendien ook nog eens in de smaak bij de andere gasten. Ons brood bleek al geschikt, wat eveneens geldt voor ‘de Drentse turf’ die wij vaak als lokale specialiteit van verschillende bakkers uit onze omgeving bij het ontbijt serveren. Je wordt bovendien weer eens getriggerd om creatief te zijn als je iets anders dan een eiergerecht bij het ontbijt wilt serveren. De mini pizza’tjes vielen bijvoorbeeld zeer in de smaak en gaan zeker een aanvulling worden op de variatie gerechtjes die wij dagelijks voorschotelen aan onze gasten. Al met al een geslaagd verblijf en wij hebben weer wat bijgeleerd. Wist je namelijk dat je een ei als bindmiddel kan vervangen door appelmoes?

Bij het opstarten van onze B&B kon ik best wel wat opzien tegen alle (dieet)wensen en allergieën van de gasten die bij ons zouden komen overnachten. Hoe vaak zouden we daar mee te maken krijgen en zouden gasten hun allergieën wel van tevoren melden of moesten wij dat actief aan ze vragen? We waren bovendien bij de voorbereidingen ook nog eens gestuit op nieuwe wetgeving die je verplicht om allergene stoffen in het ontbijt en andere gerechten aan je gasten te vermelden. Oh jee, hoe zag dat er dan in de praktijk uit? Om welke stoffen ging het eigenlijk? En dat betekende toch niet dat we een lijst met de ingrediënten van al onze producten op moesten hangen of zoiets? Ik zag het al voor me.

Gelukkig ging de wetgeving eerder in werking dan wij de B&B openden en zo konden we mooi de kunst afkijken bij anderen. En zagen we bijvoorbeeld dat in restaurants dit vaak op een handige manier wordt opgelost door op de menukaart aan te geven dat gasten het aan je kunnen melden als dit aan de orde is of een opmerking plaatsen op de kaart dat de kennis van allergenen aanwezig is in het bedrijf. Zelf hebben wij het opgelost door bij de bevestiging altijd te vragen of mensen speciale wensen hebben en via onze website kunnen ze bij het maken van een reservering ook een aantal allergieën aanvinken. We hebben inmiddels ervaren dat mensen die een allergie of andere dieetwens hebben dat eigenlijk altijd wel van tevoren aangeven, vaak zelfs al voor de reservering definitief wordt gemaakt.

Ik had mij voorgenomen om de ontbijten met de meest voorkomende allergieën uit te werken voordat de B&B openging. Door alle drukte bij het opstart was dat destijds natuurlijk niet gelukt. Groot was de paniek toen enkele weken na de opening een reservering binnenkwam waarbij een persoon aangaf een glutenallergie te hebben en graag naast ons ontbijt ook onze tapasplank erbij wilde reserveren. Gelukkig schoot ook hier Google ons te hulp. En met hulp van de biologische supermarkt bij ons om de hoek kregen we het voor elkaar om een zodanig smakelijk ontbijt en tapas klaar te zetten dat deze gasten daarna al verscheidene keren bij ons zijn teruggekeerd.

Inmiddels liggen de lijstjes klaar en kunnen we makkelijk schakelen wanneer gasten met speciale wensen komen. Bij allergieën weten we wat we wel en niet serveren en bij andere wensen, zoals bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen, krijgen zij alleen die producten die voor hen geschikt zijn en ziet onze ontbijtplank er bij vegetarische gasten ook zonder vleeswaren heel aantrekkelijk uit. Het is fijn dat je tegenwoordig in een poep en een scheet alle gewenste informatie op het internet kan vinden.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Lees hier meer columns van Yvonne en Jos

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Ondernemen
Airbnb vogelvrij verklaard?

“Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing”, luidde de kop boven een artikel van Ilja Leonard Pfeijffer niet zo lang geleden in Hospitality Management. Verbieden is allicht te ver doorgetrokken, maar meer regulering is op zijn plaats. In heel Europa zoeken steden...

Toerisme Airbnb
Airbnb: Maastricht bij 20 topbestemmingen voor volgend jaar

Nog op zoek naar een unieke reisbestemming voor 2020? Airbnb onthult op basis van de huidige reserveringsgegevens 20 verrassende bestemmingen en verborgen parels wereldwijd. Van postindustriële cultuursteden als Milwaukee en Guadalajara tot nieuwe bestemmingen die meeliften op de groei van het ...

Booking.com OTA's
Booking.com: iedere seconde checken er gemiddeld 7 gasten in bij een verblijf

Tijdens de internationale Vacation Rental Management Association (VRMA) conferentie in New Orleans (VS) maakt Booking.com bekend dat er per seconde gemiddeld 7 gasten inchecken bij een woning, appartement of ander uniek verblijf. De mededeling komt op hetzelfde moment als de introductie van nieuwe t...

Achtergronden
Hotelkamers Assen 'op slot' tijdens Formule 1-periode

In Assen zijn alle (of in ieder geval heel veel) hotelkamers in de periode van donderdag 30 april tot en met zondag 3 mei vastgezet en kunnen dus niet meer online geboekt worden. Opvallend, want deze periode is precies de periode waarin het Formule 1-circus neerstrijkt in Zandvoort. Social zou so...

Toerisme Internationaal
Mallorca populairste bestemming voor de herfstvakantie

Mallorca is dit jaar de populairste bestemming voor de herfstvakantie. Dat blijkt uit cijfers van dé VakantieDiscounter. Spanje is met 35 procent van de vakantiegangersnet als vorig jaar koploper, gevolgd door Turkije (18%) en Griekenland (16%). Mallorca is een verrassende winnaar. &ldquo...

Columns Blog
Column: talenknobbel

Tijdens mijn middelbare school koos ik voor een talenpakket. Niet zozeer omdat ik een talenknobbel had, maar enige aanleg voor de exacte vakken had ik al helemaal niet, dus het was een logische keuze. Met de Engelse taal kwam het wel goed. Ik vond dit altijd al een mooie taal en leerde veel van de c...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: