Column: nu eens zelf op vakantie

14 september 2018 | Yvonne Rengelink

Genietend van een welverdiende vakantie aan de Spaanse kust kijken wij terug op een schitterende huwelijksdag en citytrip met onze kinderen naar New York. Een vakantie die dit jaar dus wel op een hele speciale manier begon.

Vakantie. Vroeger nog weleens spontaan bedacht. Tegenwoordig strak georganiseerd en, door schade en schande geleerd, al een jaar van tevoren ingepland in onze agenda’s. Met een goedlopende B&B kwamen we er al gauw achter dat het tijdig in de agenda zetten van  gesloten periodes een noodzakelijk kwaad is. Een periode voor de vakantie, voor een vrij weekend, het vieren van verjaardagen of omdat je misschien af en toe ook eens thuis wilt zijn zonder dat je gasten over de vloer hebt. Doen we dat niet, dan worden deze dagen steevast ingenomen door reserveringen van onze gasten.

Op zoek naar een vervanger?

Bij de start, drie jaar geleden, hadden we nog het idee om op zoek te gaan naar iemand die ons zou kunnen vervangen tijdens vakanties en vrije dagen. Al heel snel hebben wij dat idee laten varen. De B&B hangt te veel aan ons als persoon. Dat valt nauwelijks aan een ander over te dragen. Logement No5 gaat dus op de momenten dat we vrij zijn dicht. Een keuze die ons overigens prima bevalt.

Vakantie is voor ons het moment om even niets te hoeven en niets te willen. Als altijd actieve, bezige bijen genieten we van de rust, de omgeving waar we verblijven, het mooie weer, een goed boek, een glas wijn en lekker eten. Het ultieme moment om het hoofd leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe plannen en ideeën. Heerlijk en misschien zelfs wel noodzakelijk. Noodzakelijk voor onszelf, maar ook voor onze gasten. Zij verdienen het om met open armen te worden ontvangen en kopen er niets voor als je vermoeidheid uitstraalt.

Afstand creëren

Al jaren hebben we de afspraak dat we het de eerste helft van de vakantie niet over het werk hebben. In de tweede helft, wanneer we voldoende afstand hebben gecreëerd en weer wat uitgerust beginnen te raken, merken we vaak dat het weer begint te kriebelen. Een andere omgeving en even leven zonder een agenda maken al snel dat de creativiteit weer naar boven komt. Creativiteit wordt in ons geval al gauw omgezet in nieuwe plannen, grove schetsen en nadenken over de details. Stilzitten ligt niet echt in onze aard.

Steevast eindigen we onze ‘zomervakantie’ met het zetten van nieuwe vrije blokken in de agenda van volgend jaar. Eigenlijk ook wel een fijne gedachte om nu al te weten wanneer we weer een vakantie of weekendje weg kunnen plannen.

De eerste helft van de vakantie zit er bij het schrijven van deze column ruimschoots op.

We mogen dus weer denken aan de verbouwing waarmee we druk zijn, de inrichting en een streefdatum, maar eerst doen wij inspiratie op door nog een keer nieuwe tapas te bestellen en te genieten zoals onze gasten dat doen.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Toerisme Achtergronden BUAS
Nieuw UNWTO-rapport biedt steden hulp bij beheersen impact overtoerisme

Een nieuw rapport van de World Tourism Organization (UNWTO) biedt ondersteuning bij het beheersen van de groeiende toeristenstromen in stedelijke gebieden en de impact hiervan op de betrokken steden en bewoners. 'Overtourism? Understanding and managing urban tourism growth beyond perceptions'...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Utrecht) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaar...

Amsterdam Overheid
Gemeente Amsterdam wil einde misstanden housekeeping in hotels

Amsterdam gaat de misstanden binnen de hotelschoonmaak aanpakken. Deze misstanden zijn schijnbaar aan de orde van de dag en de gemeente gaat een einde maken aan de te hoge werkdruk en het werken onder het minimumloon. Het CDA stelde schriftelijke vragen aan het college, zo lezen we op de website van...

Achtergronden Internationaal
Zwerfkat maakt eetzaal van hotel onveilig

Dit weekend zorgde een kat voor behoorlijk wat opschudding in een ibis-hotel in De Panne, België. Op de website hln.be lezen we dat het beestje rond acht uur de eetzaal binnendrong en weigerde te vertrekken, de aansporingen van het aanwezige personeel ten spijt. Brandweer Vervolgens belde...

Advertorial
't Fortuin is synoniem voor geluk en kapitaal

Het voormalige hotel-restaurant ’t Fortuin is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Iemand die met liefde en passie in het rijksmonumentale pand wil wonen en werken. Treffender kan een naam voor een monumentaal pand als dit niet zijn. Een eeuwenoud object, ooit gesticht door herbergier Jan Wille...

Advertorial
B&B-eigenaren stappen over op professionele hotelsoftware

De professionalisering van de B&B-markt is een feit. De veranderingen in de markt, de versnelde communicatie en de nieuwe verkoopmethodes eisen dat de B&B-eigenaar zich aanpast. Succesvol zijn in deze markt betekent innoveren. Het is daarom ook niet vreemd dat B&B-eigenaren steeds vaker ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: