Column: nu eens zelf op vakantie

14 september 2018 | Yvonne Rengelink

Genietend van een welverdiende vakantie aan de Spaanse kust kijken wij terug op een schitterende huwelijksdag en citytrip met onze kinderen naar New York. Een vakantie die dit jaar dus wel op een hele speciale manier begon.

Vakantie. Vroeger nog weleens spontaan bedacht. Tegenwoordig strak georganiseerd en, door schade en schande geleerd, al een jaar van tevoren ingepland in onze agenda’s. Met een goedlopende B&B kwamen we er al gauw achter dat het tijdig in de agenda zetten van  gesloten periodes een noodzakelijk kwaad is. Een periode voor de vakantie, voor een vrij weekend, het vieren van verjaardagen of omdat je misschien af en toe ook eens thuis wilt zijn zonder dat je gasten over de vloer hebt. Doen we dat niet, dan worden deze dagen steevast ingenomen door reserveringen van onze gasten.

Op zoek naar een vervanger?

Bij de start, drie jaar geleden, hadden we nog het idee om op zoek te gaan naar iemand die ons zou kunnen vervangen tijdens vakanties en vrije dagen. Al heel snel hebben wij dat idee laten varen. De B&B hangt te veel aan ons als persoon. Dat valt nauwelijks aan een ander over te dragen. Logement No5 gaat dus op de momenten dat we vrij zijn dicht. Een keuze die ons overigens prima bevalt.

Vakantie is voor ons het moment om even niets te hoeven en niets te willen. Als altijd actieve, bezige bijen genieten we van de rust, de omgeving waar we verblijven, het mooie weer, een goed boek, een glas wijn en lekker eten. Het ultieme moment om het hoofd leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe plannen en ideeën. Heerlijk en misschien zelfs wel noodzakelijk. Noodzakelijk voor onszelf, maar ook voor onze gasten. Zij verdienen het om met open armen te worden ontvangen en kopen er niets voor als je vermoeidheid uitstraalt.

Afstand creëren

Al jaren hebben we de afspraak dat we het de eerste helft van de vakantie niet over het werk hebben. In de tweede helft, wanneer we voldoende afstand hebben gecreëerd en weer wat uitgerust beginnen te raken, merken we vaak dat het weer begint te kriebelen. Een andere omgeving en even leven zonder een agenda maken al snel dat de creativiteit weer naar boven komt. Creativiteit wordt in ons geval al gauw omgezet in nieuwe plannen, grove schetsen en nadenken over de details. Stilzitten ligt niet echt in onze aard.

Steevast eindigen we onze ‘zomervakantie’ met het zetten van nieuwe vrije blokken in de agenda van volgend jaar. Eigenlijk ook wel een fijne gedachte om nu al te weten wanneer we weer een vakantie of weekendje weg kunnen plannen.

De eerste helft van de vakantie zit er bij het schrijven van deze column ruimschoots op.

We mogen dus weer denken aan de verbouwing waarmee we druk zijn, de inrichting en een streefdatum, maar eerst doen wij inspiratie op door nog een keer nieuwe tapas te bestellen en te genieten zoals onze gasten dat doen.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Achtergronden
Welke beoordelingen ontvangen hotels en hoe uiten zij zich op social media?

Nog snel een vakantie boeken of dit najaar een weekendje weg in eigen land? Online ondernemersplatform Places.nl zocht voor u uit hoe hotels beoordeeld worden door klanten. En dat niet alleen: hoe presteren deze hotels eigenlijk op social media? Want wat is nou leuker dan foto’s bekijken om al...

Achtergronden Internationaal
Deze items worden door hotelgasten het vaakst gestolen uit het hotel

Het stelen van zeep of pennen lijkt voor veel hotelgasten onschuldig, maar sommige zijn zo brutaal dat ze tv's, piano's, matrassen of zelfs opgezette dieren uit het hotel dragen. Wellness Heaven heeft 1.157 hoteliers gevraagd welke items het meest worden gestolen. In het bijzonder zien we ee...

Columns Blog
Column: feestelijke decembermaand

Als kind vond ik Sinterklaas het mooiste kinderfeest dat er bestond. In mijn jonge jaren was hij de man van de cadeaus en niet de Kerstman. Vergezeld van zijn zwarte knechten, daar hoorde je destijds niemand over, kwam hij uit Spanje met de stoomboot. We keken naar zijn aankomst op de tv en dan kreg...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Advertorial
B&B’s citytrip Londen

Na een dag vol sightseeing in een wereldstad genieten van een afternoon tea met scones en huisgemaakte clotted cream; Engelser wordt het niet. En al helemaal niet in een Bed and Breakfast in Londen. Je verblijft dan in een klassiek, okerkleurig pand dat het goed doet op ansichtkaarten. Of in een lux...

Rabobank: horeca herstelt zich van zwakke start, marges onder druk

De Rabobank publiceerde de Horeca en Recreatie-update van november 2019. Hierin lezen we dat de omzet in de sector daalde in het eerste kwartaal van 2019. Het beeld was echter wisselend. Voor restaurants en drinkgelegenheden steeg de omzet namelijk 0,6%, maar het volume nam wel af met 0,2%. Bij logi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: