Column: nu eens zelf op vakantie

14 september 2018 | Yvonne Rengelink

Genietend van een welverdiende vakantie aan de Spaanse kust kijken wij terug op een schitterende huwelijksdag en citytrip met onze kinderen naar New York. Een vakantie die dit jaar dus wel op een hele speciale manier begon.

Vakantie. Vroeger nog weleens spontaan bedacht. Tegenwoordig strak georganiseerd en, door schade en schande geleerd, al een jaar van tevoren ingepland in onze agenda’s. Met een goedlopende B&B kwamen we er al gauw achter dat het tijdig in de agenda zetten van  gesloten periodes een noodzakelijk kwaad is. Een periode voor de vakantie, voor een vrij weekend, het vieren van verjaardagen of omdat je misschien af en toe ook eens thuis wilt zijn zonder dat je gasten over de vloer hebt. Doen we dat niet, dan worden deze dagen steevast ingenomen door reserveringen van onze gasten.

Op zoek naar een vervanger?

Bij de start, drie jaar geleden, hadden we nog het idee om op zoek te gaan naar iemand die ons zou kunnen vervangen tijdens vakanties en vrije dagen. Al heel snel hebben wij dat idee laten varen. De B&B hangt te veel aan ons als persoon. Dat valt nauwelijks aan een ander over te dragen. Logement No5 gaat dus op de momenten dat we vrij zijn dicht. Een keuze die ons overigens prima bevalt.

Vakantie is voor ons het moment om even niets te hoeven en niets te willen. Als altijd actieve, bezige bijen genieten we van de rust, de omgeving waar we verblijven, het mooie weer, een goed boek, een glas wijn en lekker eten. Het ultieme moment om het hoofd leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe plannen en ideeën. Heerlijk en misschien zelfs wel noodzakelijk. Noodzakelijk voor onszelf, maar ook voor onze gasten. Zij verdienen het om met open armen te worden ontvangen en kopen er niets voor als je vermoeidheid uitstraalt.

Afstand creëren

Al jaren hebben we de afspraak dat we het de eerste helft van de vakantie niet over het werk hebben. In de tweede helft, wanneer we voldoende afstand hebben gecreëerd en weer wat uitgerust beginnen te raken, merken we vaak dat het weer begint te kriebelen. Een andere omgeving en even leven zonder een agenda maken al snel dat de creativiteit weer naar boven komt. Creativiteit wordt in ons geval al gauw omgezet in nieuwe plannen, grove schetsen en nadenken over de details. Stilzitten ligt niet echt in onze aard.

Steevast eindigen we onze ‘zomervakantie’ met het zetten van nieuwe vrije blokken in de agenda van volgend jaar. Eigenlijk ook wel een fijne gedachte om nu al te weten wanneer we weer een vakantie of weekendje weg kunnen plannen.

De eerste helft van de vakantie zit er bij het schrijven van deze column ruimschoots op.

We mogen dus weer denken aan de verbouwing waarmee we druk zijn, de inrichting en een streefdatum, maar eerst doen wij inspiratie op door nog een keer nieuwe tapas te bestellen en te genieten zoals onze gasten dat doen.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: