Column: Runt de gemeente Amsterdam een casino?

30 augustus 2019 | Els de Jong

De gemeente Amsterdam heeft in het coalitie akkoord staan dat er voor B&B’s een vergunningenbeleid moet komen. In de nieuwe Huisvestingsverordening voor 2020 is hieraan ook nog een systeem van loting gekoppeld. Dit betekent concreet dat als u kunt aantonen dat u staat aangemeld als B&B in de gemeentelijke administratie u mee mag doen met de loting voor een vergunning en in het geval u wordt ingeloot mag u 5 jaar lang uw B&B houden. Bent u huurder en heeft u met toestemming van uw huisbaas een B&B dan wordt u overgangsperiode van twee jaar gegund, daarna zult u een andere inkomstenbron moeten zoeken.

Over Amsterdam Gastvrij
De belangenvereniging Amsterdam Gastvrij werd ruim twee jaar geleden opgericht omdat de dreigende bui toen al boven de Amsterdamse B&B’s hing. En hoewel velen geen idee hadden of de andere kant opkeken in de hoop dat hij zou overdrijven is de bui een donderwolk gebleken. De succesvolle framing van Airbnb en rolkoffertjes door gemeente en media als schuldige voor alle overlast en woningtekorten verliest echter aan kracht. De publieke opinie is aan het kenteren. Er verschijnen steeds vaker kritische artikelen in de media en ook raadsleden stellen steeds vaker kritische vragen. Is de frontale aanval op particuliere vakantieverhuur en met name B&B houders terecht? Lossen we daarmee de problemen op? Of koopt de gemeente tijd om de werkelijke problemen nog even voor zich uit te schuiven, met andere woorden, is het symboolpolitiek?

Inmiddels is het voor B&B houders echter 5 voor 12 en moet de loting van tafel zodat het vergunningstelsel wordt uitgesteld. Het rijk komt in januari met een registratiesysteem voor particuliere vakantieverhuur waaronder B&B, waarmee een vergunningsysteem overbodig wordt als controlemiddel. Dat is ook de reden dat Amsterdam vóór het eind van dit jaar het vergunningensysteem met loting erdoor wil hebben.

Wat gebeurt er met haar huis als Maria van Oosten geen B&B meer mag runnen?
Ze vertelt dat ze het verhuren van een kamer in haar huis erg leuk is gaan vinden. Ze is zich steeds meer bewust van de buurt geworden en voelt zich verantwoordelijk voor haar gasten zowel als haar buurtgenoten. Ze is trots op haar status als Superhost en geeft haar gasten allerlei tips en adviezen waardoor ze zich voor de duur van hun verblijf een echte local voelen. En ja, een local op de Brouwersgracht spreekt vele talen. Ze begrijpt wel dat buren soms klagen over het feit dat er zoveel ‘buitenlands’ gesproken wordt. “Door de toeristen?” Is mijn vraag. “Nee, door nieuwe bewoners.” “Maar als Maria haar B&B moet opdoeken dan kan ze haar hypotheek niet meer betalen. “Dan moet ik mijn huis verkopen, want ik zou niet weten wie mij op 60-jarige leeftijd nog ergens voor aanneemt en met een eigen huis kom ik niet in aanmerking voor bijstand, wat ik ook helemaal niet wil, het is juist goed geregeld nu.”

Een B&B houder zoals Maria kan haar kamer ook aan een student verhuren vindt de gemeente. Maar voor de meeste B&B houders is dat geen optie. 75% van de Amsterdamse huizen is daarvoor te gehorig, veel B&B houders verhuren hun logeerruimte en willen die dus vrij kunnen houden voor familie of vriendenbezoek. Permanente verhuur brengt bovendien het risico met zich mee dat je de huurder niet meer weg krijgt gezien de huidige regelgeving.

“En als je je huis zou moeten verkopen?” Vertwijfeld: “Dat zou dan zomaar aan een investeerder of een expat kunnen zijn.” De meeste mensen zijn namelijk geen dief van hun eigen portemonnee, dus bij gedwongen verkoop gaat het huis naar de hoogste bieder en dat kun je ook Maria niet kwalijk nemen.

Een woning is geen verdienmodel, zegt de gemeente. Hoezo eigenlijk niet? Een woning is per definitie een verdienmodel anders zouden er geen woningen gebouwd worden. Je geld op de bank zetten en rente trekken is evengoed een verdienmodel. En als je geen rente op de bank krijgt stop je je centjes wellicht in stenen. En die stenen verhuur je weer, zoals Thijs die behalve zijn eigen woning in Amsterdam nog twee apartementjes bezit. Het ene verhuurt hij aan zijn dochter en het tweede aan zijn nichtje. Hij hoeft “er niet de hoofdprijs voor te hebben”, maar dat betekent toch al gauw een huur van rond de 13 honderd euro per maand, en dat is voor jonge mensen vaak een hele aderlating. Het nichtje heeft een winkeltje waar ze een deel van haar inkomen mee verdient en met toestemming van haar oom de huisbaas, verhuurt ze 1 kamer een deel van de maand aan toeristen. Als ze dat niet meer mag over 2 jaar moet ze verhuizen, want haar oom is wel goed maar geen filantroop. Alweer een Amsterdammer van huis en haard verdreven, want waar kan ze heen?

Huizen zijn om in te wonen, zegt de gemeente. Maar beste Wethouder Wonen en Bouwen, dat is nu juist de essentie van een B&B, dat je bij de mensen thuis verblijft! B&B houders wonen dus in hun B&B. En als je tijdens je vakantie als Amsterdammer je huis verhuurd dan wóón je daar ook nog steeds, je staat er ingeschreven, je betaalt de huur of de hypotheek, je gas en licht. En als je terug van vakantie komt dan zijn je gasten weer naar hun eigen huis vertrokken en hebben het hopelijk naar hun zin gehad en van de buren of de familie de sleutel en goede tips ontvangen. En je hebt als Amsterdammer verdomde goed je best gedaan om de juiste huurders uit te zoeken, want je wil bij thuiskomst dat je huis niet is afgebroken en ook niet dat je voor eeuwig boze buren hebt.

Willen we meer of minder B&B’s? Wat Amsterdam Gastvrij betreft meer en dat zouden veel meer inwoners van Amsterdam mogen vinden. Amsterdam wordt nu bezocht door 18 miljoen toeristen per jaar, binnen tien jaar zullen dat er 30 miljoen zijn, is de schatting. En of je nu hoog of laag springt, zoals het er nu uitziet worden dat er niet minder.

9 goede redenen om voor meer B&B’s te kiezen:

 - B&B’s zorgen voor geinteresseerde toeristen die hun omgeving respecteren

 - B&B’s spreiden toeristen over de stad (70% van de B&B’s zit buiten het centrum en zelfs buiten de ring.)

 - B&B houders laten hun inkomen uit verhuur grotendeels ten goede komen aan hun stad omdat ze er van leven. Dit integenstelling tot het geld dat naar hotels gaat omdat deze veelal in handen van buitenlandse investeerders zijn.

 - B&B houders zorgen ervoor dat het meeste geld van hun gasten wordt uitgegeven in hun buurt aan horeca en winkels.

 - B&B gasten spenderen gemiddeld 145 euro tov dagjesmensen 45 euro per dag

 - B&B gasten blijven gemiddeld langer in de stad en komen aan meer dan de highlights toe.

 - B&B houders maken hun gasten bewust van hun omgeving, gasten houden ervan zich even een Amsterdammer te voelen.

 - B&B houders zijn Amsterdammers die dankzij hun B&B in de stad kunnen blijven wonen.

 - B&B houders en Amsterdammers die aan vakantieverhuur doen vangen de fluctuaties in de toeristen seizoenen op zodat er niet nog meer hotels bij gebouwd hoeven te worden waarmee bouwgrond aan woonfunctie wordt onttrokken.


Het gemeentelijk beleid tegen B&B’s levert geen enkele woning op. Integendeel, het zorgt ervoor dat Amsterdammers hun huur en hypotheek niet meer kunnen betalen en hun huizen verkocht en verhuurd worden aan de hoogst biedende. En dat zal niet de Amsterdammer zijn die deze coalitie zegt te willen vertegenwoordigen.

Amsterdam Gastvrij verzet zich tegen de onzinnige plannen van de gemeente die geen enkel beoogd doel dienen en die gewone Amsterdammers hun inkomen ontnemen en daarmee de mogelijkheid om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. In december vallen de politieke beslissingen, de macht van het getal Is een belangrijke factor. Dus: wordt lid van Amsterdam Gastvrij zodat u zeker weet dat er voor uw belangen gestreden wordt!

Over Maria van Oosten

Maria van Oosten heeft een eigen woning met een hypotheek. Ze heeft altijd een uitgeverij aan huis gehad in een leuk pandje aan de Brouwersgracht waarin ze één verdieping kocht. Ze overleefde zoals veel kleine uitgeverijen de omslag van papier naar digitaal niet en zag 7 jaar geleden al aankomen dat ze haar uitgeverij moest opgeven. Ze was toen 53 jaar en niet erg interessant voor de arbeidsmarkt. Niet bij de pakken neer gezeten, ondernemers blijven altijd ondernemers. Ze ontruimde haar slaapkamer, kocht van haar laatste geld een nieuw bed, zette haar eigen bed in de huiskamer, maakte de badkamer en het toilet geschikt voor dubbel gebruik en zette de kamer on-line. Gelukkig kreeg ze vrij snel respons, goede recensies en genoeg inkomsten om haar hypotheek te kunnen blijven betalen en af en toe zelfs “nog een kop koffie buiten de deur te nemen”. Maria is tevreden, ze is nu 60 en denkt haar leven zo nog wel een jaar of tien vol te kunnen houden. Als er tenminste niet ergens een kink in de kabel komt...

www.amsterdamgastvrij.nl , info@amsterdamgastvrij.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Columns Blog
Column: een quicky

Mijn huis heeft familiekamers, dus wordt over het algemeen bezocht door sportieve buitenmensen met kinderen. Behalve dat ik op seksgebied een preutse muts ben, heb ik ook in mijn huis nooit echt dingen meegemaakt die seksgericht zijn. Oh ja: misschien een keertje tijdens een nieuwsjaarfeestje, toen ...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Interview Longread
'Voor je het weet ben je slaaf van je gast'

Een miljoen mensen loopt met idee om ooit een B&B of camping te beginnen. Nóg meer mensen zitten voor de buis voor een aflevering van Ik Vertrek, Chateau Meiland of Bed and Breakfast. En als je dan die felbegeerde droomplek hebt, wil je deze graag succesvol maken. Maar een inspirerend boe...

Achtergronden Tech
7 revenue management tips

Stan Josephi - Senior Lecturer Revenue Management aan de BUAS - geeft zeven waardevolle tips over revenue management. Josephi verzorgt, speciaal voor hotelprofessionals, een tweedaagse masterclass revenue management (27 november en 18 december 2019). Klik hier om je aan te melden! 7 revenue manag...

Amsterdam Tech
Drone obers in Amsterdams hotel

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling? Zet je maar schrap want het zou zomaar kunnen dat jij binnenkort je diner geserveerd krijgt door een drone. Vandaag testte YOTEL, een innovatief hotel dat komende ...

Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: