Column: voorsorteren

23 oktober 2018 | Yvonne Rengelink

Bij het woord ‘voorsorteren’ zal je al gauw de associatie maken met het kiezen van de juiste rijbaan in het verkeer en niet zozeer met het maken van keuzes die je als B&B-eigenaar telkens moet maken. Bij alle plannen van de overheid kwam dit woord wel bij ons op. Hoe sorteer je namelijk voor op alle wijzigingen die de overheid de komende tijd voor ons in petto heeft? En dan hebben we het met name over prijswijzigingen, lees: prijsverhogingen, die er op allerlei fronten aan lijkt te komen.

In hoeverre hebben deze wijzigingen invloed op de bepaling van je kamerprijs? Met een nieuw jaar voor de boeg en de eerste boekingen al in de pocket is voor ons het moment gekomen om hiervoor eens even rustig te zitten en te bepalen wat wij gaan doen met de kamerprijzen voor volgend jaar.

Extra kosten

In Nederland kunnen we niet meer om de klimaatmaatregelen heen. Ook wij, als B&B-eigenaren, zullen na moeten denken over de manier waarop wij onze kamers in de nabije toekomst willen verwarmen of koelen. Welke alternatieven komen er voor gas, hoe verlagen we ons energieverbruik, gaan we onze eigen elektriciteit opwekken en hoe doen we dat dan? Welke keuze eenieder ook gaat maken, het zal hoe dan ook extra kosten met zich meebrengen.

Inmiddels is bekend dat de belasting op gas volgend jaar omhoog gaat en van elektriciteit omlaag. Wat betekent dat voor de kosten van de CV-ketel, die nu nog in de meeste gevallen op gas gestookt wordt en waarmee, in ons geval, de verwarming, de regendouche en het badwater verwarmd wordt. Gaan we die kosten doorrekenen in onze kamerprijs en zo ja, hoeveel dan?

Naast de belasting op energie verhogen veel gemeenten, zo ook die van ons, ieder jaar de toeristenbelasting. Een verhoging, maar hoeveel? En berekenen we die belasting dan een op een door aan onze gasten of verrekenen we deze in de kamerprijs?

En dan hebben we het nog even niet over de rioolbelasting, afvalstoffenheffing, WOZ en waterschapslasten. Vaste lasten waarvan één ding zeker is, ze gaan ieder jaar omhoog.

Al deze stijgingen vallen echter in het niet bij de BTW-verhoging die eraan komt. Want een BTW-verhoging van 6% naar 9% valt natuurlijk niet te negeren. En de verhoging vindt niet alleen in onze branche plaats. Ook de levensmiddelenbranche heeft hier bijvoorbeeld mee te maken. En hoewel we de BTW op onze inkoop natuurlijk terug kunnen vorderen, verwachten wij wel een toename van de inkoopkosten.

Een hele rij prijsverhogingen

Al met al een hele rij aan prijsverhogingen die een B&B-eigenaar, naast de kosten die veroorzaakt worden door de inflatie, in onze ogen eigenlijk zou moeten doorberekenen in de kamerprijs. Wij adviseren eenieder dan ook om je niet te laten verleiden door af te wachten en zo ongemerkt in te leveren op het vele werk dat wij dag in dag uit, vol overgave en met liefde, uitvoeren om het onze gasten naar de zin te maken. Koester iedere boeking die al voor het nieuwe jaar binnenkomt, maar wacht niet te lang met het vaststellen van de nieuwe kamerprijs.

Nu gaat de vergelijking met het verkeer wel weer op. Als je niet tijdig voorsorteert, kan het zijn dat je opeens op een afrit afkomt. Wij adviseren dus om, voor zover je dat nog niet hebt gedaan, er eens even rustig voor te gaan zitten en zo de voor jou juiste weg naar de toekomst te kiezen. Wij hebben inmiddels onze nieuwe prijzen voor volgend jaar vastgesteld.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: welke rol speelt de hotelkamer nog?

Rotterdam ontwikkelt zich tot een geweldige hotelstad. De Maasstad is meer en meer ‘in the picture’. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij zakelijke gasten, expats en studenten. We bezochten twee hoteliers in deze stad; zij runnen hotels met een sterke focus op de gemeenschappelijke ru...

OTA's Tech
Ga de strijd aan met OTA's: 11 tips

Tijdens de afgelopen editie van HotelTech, georganiseerd door Hospitality Management, heeft Mike Roefs van Hoteliers.com een presentatie gegeven over de strijd met OTA's. Vanwege de overweldigende belangstelling voor deze presentatie, waarin Mike 11 bruikbare tips heeft gegeven, vatten wij de be...

Awards Achtergronden
Auberge du Bonheur winnaar Brabantse Gastvrijheid Award 2018

Tijdens de slotmanifestatie van het jaar waarin Brabant de titel ‘European Region of Gastronomy’ draagt, is op 3 december de eerste Brabantse Gastvrijheid Award 2018 uitgereikt. In pop-up restaurant De Teruggave in Breda nam Auberge du Bonheur uit Tilburg met gepaste trots de award in on...

Achtergronden
Een op zes Nederlanders schaamt zich voor tafelmanieren partner

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties....

Hotel Achtergronden
Auping en DSM-Niaga realiseren doorbraak met circulair matras

Koninklijke Auping en DSM-Niaga hebben een compleet circulair matras ontwikkeld. Elk onderdeel van het nieuwe modulaire ontwerp is eenvoudig te scheiden van de rest en is volledig recyclebaar voor hergebruik in een nieuwe matras. Matrassen vormen wereldwijd een van de grootste bijdragen aan stortafv...

Toerisme Achtergronden
De grappigste zoekopdrachten

Wat heeft Berlijn met beren? Waarom is Belgische chocolade de beste ter wereld? Wat eten ze in Frankrijk? Dit is wat Nederlanders altijd al hebben willen weten over hun buurlanden. Wanneer je nieuwsgierig bent naar wat andere mensen op dit moment bezighoudt, kan je het best kijken naar hun zoekopdra...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: