Column: wij denken na over duurzaamheid

9 november 2018 | redactie

Je kunt tegenwoordig de krant niet openslaan, de tv aanzetten of je nieuwsberichten op social media checken of je leest of hoort wel iets over duurzaamheid. Duurzaamheid is hot. En ik kan mij herinneren dat het nog helemaal niet zo heel lang geleden is dat we daar nog helemaal niet mee bezig waren. We keken vooral waar we onze boodschappen zo goedkoop mogelijk konden kopen, waar het vandaan kwam was niet zo interessant, het aanbod biologische producten was beperkt en wat er werd aangeboden was hoog geprijsd.

Groene energie was nog een gek woord, zonnepanelen zag je sporadisch en waren bovendien duur in aanschaf. En dat er een alternatief voor de brandstof van auto’s moest komen was inmiddels wel bekend, maar of ze uiteindelijk op waterstof, elektra of bijvoorbeeld koolzaadolie zouden gaan rijden was nog een groot vraagteken. We begonnen langzaamaan te wennen aan het idee dat niet langer al het afval in één container werd afgevoerd, maar dat we anno 2018 vier kliko’s op de oprit hebben staan kon niemand toen nog vermoeden.

Energieverslindend huis

Toen we negen jaar geleden ons huis kochten, een groot monumentaal herenhuis van ruim 130 jaar oud, beseften we natuurlijk wel dat we een energieverslindend huis hadden gekocht. Het eerste wat we moesten vervangen was een hele grote verwarmingsketel die nog dateerde uit de jaren zeventig. Natuurlijk hebben we toen wel even met een schuin oog gekeken naar een alternatief voor een combiketel op gas. Maar dan meer met het oog op kostenbesparing dan op duurzaamheid. De aanschafkosten voor een alternatief bleken echter zo hoog dat de keuze op dat moment niet zo moeilijk was. Bovendien werd ik in die tijd nog heel blij van de gedachte dat ik mijn keramische kookplaat uit mijn oude huis kon inwisselen voor een gasfornuis in mijn nieuw in te richten keuken. Er gaat toch niets boven koken op gas, was mijn motto. Inmiddels weten we dat de gaskraan in Groningen dichtgaat en we serieus op zoek moeten naar een alternatief. In onze derde suite, die we momenteel aan het realiseren zijn, komt een aparte cv-ketel en zijn we ons aan het beraden wat dat voor ketel moet worden.

Wat kunnen we verder nog doen?

Hoe duurzaam is onze B&B? Vinden onze gasten het belangrijk dat we daar mee bezig zijn? Is het iets om je ermee te onderscheiden? Ik houd mij daar de laatste tijd weleens mee bezig. Aan dat grote oude pand wat nog steeds energieverslindend is kunnen we natuurlijk niet zo veel doen, behalve dan nog kijken naar vloer- en muurisolatie op de plekken waar dat niet op orde is en het plaatsen van zonnepanelen op ons hoge (deels platte) dak. Maar wat zou je in de dagelijkse bedrijfsvoering eventueel kunnen doen?

We hebben kleine flesjes douchegel en shampoo voor onze gasten staan. Die zouden bijvoorbeeld vervangen kunnen worden door dispensers. En we zouden ook best wat beter kunnen nadenken hoe we al onze etensproducten bewaren. Wij zijn van oudsher gewend om alles in plastic te bewaren en met plastic af te dekken. Dat zou natuurlijk ook heel goed in voorraadbakjes kunnen.

De verwarming is ook zoiets. Ik vind het erg ongastvrij om mijn gasten in een koele kamer te verwelkomen, maar wij vragen ze wel vriendelijk de thermostaat ’s nachts een beetje lager te zetten.

Zoals genoemd staan er tegenwoordig vier kliko’s op de oprit. Dat betekent ook vier afvalbakken in de keuken. Dat zie ik mij nog niet zo snel doen in de gastenkamers. Maar we kunnen natuurlijk wel stimuleren dat ze de kranten, het plastic en de flessen apart leggen en niet in het afvalbakje stoppen. Gelukkig gebeurt dat ook al heel vaak.

En tenslotte halen we onze producten voor ons ontbijt al zoveel mogelijk uit onze eigen omgeving. Heel duurzaam en het wordt bovendien zeer gewaardeerd door gasten. Er zit een verhaal bij en het is ook nog eens heel smakelijk.

Al met al denk ik dat we al een heel eind op weg zijn, maar ik weet zeker dat het nog veel beter kan en daar zullen dan ook de komende tijd over na blijven denken.

Duurzaamheid. Een boeiend onderwerp waar we het de komende jaren vast nog vaak met elkaar over zullen hebben.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: