Column: zorg voor onze gasten

11 januari 2019 | redactie

Uit de reacties die wij op onze colomns krijgen, blijkt wel dat wij als B&B-eigenaren, ieder op zijn of haar eigen manier, veel gemeenschappelijk hebben. Een van die dingen is natuurlijk de zorg voor onze gasten. Deze zorg gaat, wat ons betreft, verder dan een warme ontvangst, een goed bed, een lekker ontbijt en gastvrijheid.

Als B&B-eigenaar zijn we gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Die wet- en regelgeving verschilt veelal van gemeente tot gemeente. Zo mogen wij bijvoorbeeld in onze gemeente alleen een B&B runnen waarbij de kamers van de B&B vanuit onze eigen woning te betreden zijn. Een tuinhuisje in onze tuin zou volgens de regels van onze gemeente niet mogen. Het is dus van belang om je goed te verdiepen in het lokale beleid van een gemeente wanneer je plannen hebt om een B&B te beginnen.

Het is alom bekend dat je als B&B-eigenaar met minder regelgeving te maken hebt dan bijvoorbeeld een hotel. Dit is een van de redenen waarom de hotelbranche een lobby voert om de regelgeving voor hotels en B&B’s gelijk te trekken. Zij zien het vaak als ongelijke concurrentie. Regels betekenen over het algemeen vaak extra kosten en kleinschalige B&B’s zouden daar dus voordeel bij kunnen hebben. Maar het hanteren van minder regelgeving betekent natuurlijk niet dat je zomaar je gang kunt gaan. B&B-eigenaren hebben namelijk, net als hoteleigenaren, de verantwoordelijk over het verblijf van anderen in een gebouw, wat dat gebouw dan ook maar mogen zijn. En dat moet natuurlijk te allen tijde verantwoord en veilig zijn.

Zo spreekt het wat ons betreft voor zich dat je bij het opzetten van een B&B goed nadenkt over brandveiligheid en vluchtroutes. Voor deze regelgeving mag een gemeente geen hogere eisen stellen dan de rijksoverheid. Dat betekent dus soms dat je geen extra maatregelen hoeft te nemen. Wij adviseren iedereen om op zijn minst rookmelders, liefst geschakeld op het netwerk, op de juiste plaatsen op te hangen en ervoor te zorgen dat gasten de dichtbij zijnde (nood)uitgang makkelijk kunnen bereiken in geval van nood.

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt maar wat wel belangrijk is, is regelgeving rondom legionella-besmetting waarbij mensen de zogenaamde veteranenziekte kunnen oplopen. Het is van groot belang dat er geen water stil blijft staan in loze leidingen. In doodlopende, vaak oude, leidingen kunnen bacteriën vrij spel krijgen. Wij hebben tijdens de verbouwing van ons bijna 140 jaar oude huis zoveel mogelijk oude leidingen vervangen en loze en doodlopende leidingen verwijderd. Ook zorgen wij ervoor dat de leidingen regelmatig, zeker na vakanties, worden doorgespoeld en dat het water op de juiste temperatuur is. Bij een B&B met meerdere kamers kan wettelijk een legionella-plan vereist worden waarbij 2 keer per jaar monsters van het water moeten worden genomen.

Naast de genoemde zaken rondom de huisvesting is het ontbijt natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Je zou kunnen zeggen, wat kan er nu misgaan aan een ontbijt. De eigenaar van een B&B is namelijk ook dikwijls de kok en degene die de inkoop verzorgt. Als het goed is weet die dus precies wanneer wat gekocht is en tot wanneer het verwerkt mag worden; of ligt het misschien toch wat ingewikkelder?

Wij gaan altijd met veel zorg om met het eten wat wij aan onze gasten serveren. Zo houden wij het voedsel van onszelf en de gasten gescheiden, werken wij met goed en schoon keukengereedschap en zorgen we dat het eten wat wij bereiden en op voorraad wordt gehouden van een datum wordt voorzien. Wij zouden het namelijk niet op ons geweten willen hebben dat onze gasten ziek worden van hetgeen wij met veel liefde en aandacht hebben bereid. Ik heb een achtergrond in de horeca- en facilitybranche en mag dus met een gerust hart zeggen dat ik over de nodige deskundigheid op dit gebied beschik. Dat geldt natuurlijk niet voor alle B&B-eigenaren. Denk er dus eens over na of het halen van een HACCP-diploma een idee is om jezelf bewuster te maken van de zorg voor je gasten.

Dit is zomaar een greep uit enkele aandachtspunten uit de wet- en regelgeving die in meer of mindere mate geldt voor B&B’s. We zijn zeker niet uitputtend geweest. Als je het hebt over zorg, veiligheid en verantwoordelijkheid is er natuurlijk nog veel meer te benoemen. Wij gaan ervan uit dat als je hieraan voldoende aandacht besteedt, je genoeg tijd overhoudt voor de zorg van je gasten.

Over de auteurs:

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Zij houden je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: