Crowdfunden: creatieve financiering voor tweede B&B-kamer

6 september 2019 | redactie

Kunstenares Danielle de Warem maakte vorig jaar oktober haar droom waar met Bed and Breakfast 'To-re-create'.  Een plek om te dromen, te ontdekken en zelf kunst te maken. Nu, bijna een jaar later, zet zij crowdfunding in om de tweede kamer met atelierruimte te financieren.

Kun je wat meer over jezelf en je B&B-droom vertellen?

"Als kind droomde ik van een kunsthotel in een van de kasteeltjes langs de Loire. De Franse taal is niet zo mijn ding, maar kunst is altijd een rode draad in mijn leven gebleven. Jaren later studeerde ik af in de richting ‘Vrije Beeldende vormgeving” en kwam ik terecht in het onderwijs, waar ik momenteel full-time werk. Daarnaast schilder en exposeer ik.
In 2009 vind ik mijn droomplek in het Zuid-Limburgse Schinveld. Daar koop ik de helft van een carré-boerderijtje uit 1779 met mogelijkheden om kunst en overnachtingen te gaan combineren in de oude vrijstaande schuur achter de woning.
Mijn 4 kinderen zijn dan nog klein, waardoor ik nog niet concreet aan de slag ga met de B&B. Wel vestig ik het atelier in de schuur en stap ik in de Spiegelroute (destijds de tweemaandelijke open atelierroute van de gemeente)."

"In 2015, als mijn jongste naar groep 3 gaat, ontstaat er ruimte om de B&B-plannen concreet te maken.  In oktober 2016 presenteer ik mijn concept 'To-re-create' voor het eerst bij de gemeente. De gemeente en mijn buren reageren enthousiast op de combinatie overnachten, kunst beleven en kunst maken. Ik krijg alle medewerking en in december 2016 zijn de benodigde vergunningen een feit. Ik kan mijn schuur gaan verbouwen tot twee B&B-kamers en een atelier."

Hoe heb je de verbouwing vervolgens aangepakt?

"De verbouwing was een behoorlijke uitdaging, want een lening kon ik in 2016 niet krijgen. De verbouwing wordt daarom een meerjarenplan. Ik had een beetje gespaard en kon daardoor wel starten.  Het atelier verhuisde naar de woonkamer en met hergebruik van materialen was ik vanaf dat moment elke schoolvakantie aan het klussen. Gelukkig heb ik ook hulp gehad van mijn vrienden. Hierdoor heb ik flink op loonkosten kunnen besparen; ook met weinig middelen kun je een mooie B&B realiseren."

Je bent net geopend en nu ga je al crowdfunden voor de tweede kamer. Waarom?

"Bij de vorige verbouwing had ik onvoldoende financiën om ook de tweede kamer met atelier te bouwen, daarom maakte ik eerst de benedenverdieping  met de kamer 'Dream'. Tijdens de opening van die kamer stelde ik het mezelf tot doel om in 2019 de tweede kamer met atelier te realiseren. Ik start met het maken van de nieuwe verbouwbegroting, want ditmaal zou ik meer door professionals moeten laten maken. De dakkapel, de dakvensters, de trap naar de verdieping , de aanleg van de tweede CV-ketel en de airco. En dan moet er nog afgebouwd en ingericht worden. Met alleen het inzetten van de eerste omzet van de B&B zou ik dit jaar de tweede B&B-kamer niet kunnen openen."

"De voldoening die ik ervaar bij het ontvangen van gasten en hun enthousiasme zorgt dat ik op zoek ga mogelijkheden om de verbouwing te bekostigen, want zonder de trweede kamer met atelier is mijn concept nog niet compleet. Naast de kleine lening die ik inmiddels wel kan krijgen, zijn er extra inkomsten nodig om de verbouwing te financieren."

Hoe kom je met een full-time baan aan extra inkomsten?

"Dat was de vraag die ik mezelf ook stelde en zo ontstond het project Kunst-Plu. Een van mijn schilderijen zou op een paraplu gedrukt gaan worden. Ik presenteerde het plan op vier Limburgse kunstmarkten en de reacties waren zo leuk... En van het ene idee ontstond het andere; zijden sjaals, leuke B&B arrangementen, de eerste workshops, een Art-Sale , het publiek dacht mee…"

Maar de producten en diensten moeten toch ook gefinancierd worden? Hoe pak je dat dan aan?

"Daar ontstond  inderdaad een dilemma, want het geld voor de producten zou ook in de verbouwing gestoken kunnen worden. In een coachingscall van de Droomplekacademie werd crowdfunding geopperd als mogelijkheid om beiden te kunnen realiseren en op een creatieve manier aan het restantbedrag voor de verbouwing te komen."

Crowdfunden voor een B&B?

"Dat vroeg ik me zeker af, toen ik wat onwenning de eerste conctacten ging leggen met verschillende crowdfundorganisaties. Ik was echt verrast hoe positief er op het plan en het concept van To-re-create gereageerd werd. Vele gesprekken volgden. Elke organisatie dacht oprecht mee, want als je verder wil moet je eerst een gedegen plan insturen. Je plan wordt dan kritisch getoetst op haalbaarheid. Elke organisatie wil namelijk dat de crowdfunding slaagt, want ook zij verdienen eraan."

Je bent met meerdere partijen in gesprek geweest. Hoe kies je dan voor een crowdfundorganisatie?

"Vooral op je gevoel. Elke organisatie  heeft zijn eigen methode en visie.  De mogelijkheden zijn echt eindeloos en hebben ook te maken met de contacten die de organisaties zelf hebben: grotere investeerders, contracten voor kleine leningen, aandelen, voorverkoop, tegenprestaties  en donaties. Het was echt veel uitzoeken, want elke aanpak heeft zo zijn voordelen."

"Ik vind het heel belangrijk dat mijn concept in alles wat ik doe en onderneem doorklinkt, bij crowdfundorganisatie Voordekunst vond ik de verbinding tussen de B&B en de kunst. Wanneer de campagne slaagt krijgt ook deze organisatie een percentage van de opbrengst. Maar hoe mooi is het dat dit bedrag weer gebruikt wordt voor de begeleiding van andere kunstzinnige projecten? Dat gaf voor mij de doorslag om met hen verder te willen. Het afbellen van de andere organisaties waar ik ook al serieus mee in gesprek was vond ik heel lastig, want ook zij hebben mij belangrijke input gegeven voor het project. Beide andere organisaties reageerden gelukkig heel sportief  en begrepen dat ik voor de link naar de kunst koos."

"Op basis van de gesprekken en nog een informatiemiddag voor potentiële crowdfunders heb ik mijn projectplan nog een beetje aangepast en daarna ingestuurd. De dag erna hoorde ik dat mijn project was goedgekeurd."

Hoe gaat zo’n traject na goedkeuring in zijn werk?

"Als het project wordt goedgekeurd dan ga je de campagnepagina vullen en de planning maken. Er is heel veel extra informatie beschikbaar in de digitale omgeving van de crowdfundorganisatie. Ook krijg je een vaste begeleider die met je meekijkt en meedenkt."

Hoe heb je de voorbereiding van de campagne ervaren?

"Dit project voorbereiden is geweldig, het geeft energie, het is leerzaam maar ook heel intensief. Het vraagt een behoorlijke tijdsinvestering. Campagneteksten schrijven en weer herschrijven, maar ook het maken van het promotiefilmpje en foto’s. Ik vind samples van de producten erg belangrijk, zodat ik donateurs ook kan laten zien wat ze voor hun donatie ontvangen. De planning goed op elkaar afstemmen, zodat er voldoende tijd is om de producten te produceren en de verbouwing te realiseren voor de opening. Naast het ontvangen van gasten heb ik de meeste tijd van mijn zomer aan de voorbereiding van de campagne besteed."

Op 9 september start je campagne DreamDiscoverCreate een Art-Studio. Hoe sta je erin?

"Ik vind het ontzettend spannend, wat er nu staat te gebeuren, maar  dit is een superkans om dit jaar mijn droom compleet te maken. Op 6 oktober, de eerste verjaardag van To-re-Create, hoop ik het benodigde bedrag van 25.000 euro bij elkaar te hebben. Op 16 en 17 november tijdens de landelijke Atelierdagen wil ik de Art-studio feestelijk openen."

Meer informatie over het project is te vinden op www.to-re-create.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Economie Booking.com
Booking wil af van kwart personeel

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Wereldwijd werken bij het van origine Nederlandse bedrijf ongeveer 17.500 duizend mensen. Exacte aantallen over de ontslagen ontbreken nog, maar het zou gaan om tussen de vier,- en vijfduizend medewerkers, zo meldt de NOS. "Helaas moeten we d...

Columns
Column: Het komt wel goed

Wat is dat toch met mensen, dat ze menen dit te moeten zeggen als dingen tegen zitten? Ik zag het laatst ook weer in een serie die ik keek. Een hele heftige scene, er overleed iemand en op het moment dat de hele familie zat te snikken om het verlies, komt iemand met de opmerking:’ Het komt wel...

Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

KHN
KHN en overheid weer in gesprek

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat opnieuw in gesprek met de overheid om te praten over de geldende coronamaatregelen. Het kort geding dat de brancheorganisatie tegen de staat had aangespannen, met als inzet versoepeling van de maatregelen, wordt tot 8 augustus aangehouden. KHN en de overhei...

Hotel
Dit zijn de 10 potentieel meest vieze items op de hotelkamer

Uit onderzoek onder Britten wordt bedlinnen door 92% van hen beschouwd als een van de vuilste zaken die in de hotelkamer kan worden aangetroffen. 87% van de Britse hotelgasten zal het linnen voor gebruik dan ook controleren. Opmerkelijk detail: bijna de helft van de Britten zal 30 minuten lang hun ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: