Cultuur lokt meer toeristen naar A'dam

10 juli 2012
Cultuur lokt meer toeristen naar A'dam

Cultuur en musea zijn grote lokkers voor toeristen naar Amsterdam. Dat blijkt uit het Bezoekersonderzoek Amsterdam van het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB).

*Museumbezoek stijgt*
De cultuurhistorie van de oude binnenstad is voor 66 procent van de bezoekers een belangrijke reden om naar de hoofdstad te komen. Bij de toeristische verblijfsbezoekers stijgt het museumbezoek van 73 procent in 2007 naar 85 procent in 2011. Een derde van de bezoekers noemt de reputatie, de sfeer en de gezelligheid als reden om Amsterdam aan te doen. De aanwezigheid van coffeeshops en softdrugs speelt voor 16,5 procent van de bezoekers een rol. In 2007 was dat 7,3 procent. Winkelen is daarentegen minder belangrijk geworden.

*Het onderzoek*
Het Bezoekersonderzoek Amsterdam wordt eens in de vier jaar uitgevoerd door het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) volgens een vaste methodiek en een consistente vragenlijst, waardoor vergelijkingen tussen de verschillende onderzoekjaren mogelijk zijn. Het onderzoek werd onder meer dan 10.000 bezoekers in Metropool Amsterdam is gehouden. Toeristen, zakenmensen en dagjesmensen behoorden tot de onderzoeksgroep.

*Overnachtingen*
Op de Europese ranglijst staat Amsterdam qua buitenlandse overnachtingen nu op de negende plaats, maar omdat het aantal overnachtingen vrijwel gelijk is aan dat van Praag, Dublin, Madrid en Wenen spreekt men van een gedeelde vijfde plek.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws