De dag van Henk Smit

11 januari 2001 | Redactie

Lunchroom Driekant, in 1997 gevestigd in een fraai rijksmonument in hartje Zutphen, is niet zomaar een lunchroom. De voormalige bakkerij, die op straatniveau 20 en in de middeleeuwse kelder 30 tot 40 zitplaatsen telt, maakt deel uit van Driekant Ambachtscentrum. Dat is een bijzondere locatie waar cliënten met een ‘hulpvraag’ (zoals verstandelijk gehandicapten) via productie, vorming en kunst hun plaats in de samenleving kunnen veroveren. Initiatiefnemer Henk Smit, die 25 jaar ervaring heeft als biologisch bakker, geeft sinds 1997 gestalte aan de grondgedachte van Driekant; samen met zijn echtgenote Marian van Eijk. In hun zaak werken vakbekwame ambachtslieden samen met gehandicapten, zodat het werk voor alle medewerkers een meerwaarde krijgt. In de ambachtelijke bakkerij worden, naast brood- en banketproducten, zoete en hartige lekkernijen bereid voor winkel, lunchcafé en catering.

06:00

‘Als ik opsta doe ik eerst een kwartier tot half uur mijn yogaoefeningen.’

08:00

‘Naar beneden, waar ik, na een bezoekje aan mijn kantoor, een rondje maak door het pand. Eerst de bakkerij, waar de eerste bakker vanaf vijf uur, gevolgd door een leerlingbakker om zes uur, onder meer het ambachtelijk vloerbrood, volkoren-, meergranen- en zuurdesembrood voor winkel en lunchroom maken.’

08:30

‘Beroepskrachten en leerlingen komen binnen. Daar arbeidsritme bij ons van groot belang is, hebben wij als ritueel het slaan op een gong ingevoerd. Een gezamenlijk moment: in de vergaderruimte wordt de lijst met activiteiten voor die dag doorgenomen. Mijn eigen dagindeling begint met het klaarmaken van de kassa: voldoende wisselgeld en dergelijke.’

09.00

‘De winkel en de lunchroom gaan open.’

09.15

‘Voor mijn afspraak buiten de deur ga ik naar een natuurvoedselwinkel. De eigenaar wil dat wij het biologische brood gaan leveren. Over de prijs moet nog onderhandeld worden; ons brood is door de kleinschalige en handmatige productie immers duurder dan industriebrood. Zodra ik terug ben, ga ik - omdat er extra bestellingen zijn - helpen bij de productie.’

11:00

‘Er komt een sollicitante voor de winkel en het lunchcafé.’

11:30

‘Winkel en lunchcafé lopen vol met vaste klanten: ouderen en jongeren die in Zutphen wonen, en bijvoorbeeld voor de rechtbank werken. Als mensen van buiten komen, vooral tijdens schoolvakanties - zij kennen ons van de tv en de bladen - is het extra druk. Het begint met koffiedrinken en gebak. Het appel-hazelnootgebak en de sinaasappelkwark die zonder suiker toch smakelijk en minder zoet is, worden zeer gewaardeerd. Bezoekers zijn verbaasd over onze “echte koffie verkeerd”: wij serveren de melk in het kopje, en de koffie erbij. Populair is ons zelf ontwikkelde Tibetaanse gerstebrood (zonder gist, zonder desem). Twee leerlingen bedienen de lunchroom. Zij leren in kleine stapjes de kneepjes van het vak. Wanneer het te hectisch wordt, springen mijn vrouw en ik bij.’

14:00

‘Werkoverleg met het kader.’

15:30

‘Begeleidingsgesprekken met leerlingen. Telefoontjes beantwoorden, lijstje met activiteiten uitwerken.’

17:00

‘De lunchroom sluit.’

18:00

‘De winkel gaat dicht. Ik zorg voor de kassacontrole.’

18:30

‘Eten met mijn vrouw en onze drie kinderen.’

20:00

‘Ik ga naar beneden om nog wat te werken.’

23:00

‘Naar bed. Morgen is het weer een drukke dag.’

LU20JAAR LU20JAAR2001

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview Longread
B&B in urban Amersfoort; welkom aan boord bij Vita Nova

Gooi de trossen los en kom genieten van de veelzijdige stad Amersfoort. Overnachten bij Bed & Breakfast Vita Nova staat garant voor een spetterend weekendje weg, gecombineerd met de charmante en historische Amersfoortse binnenstad in de provincie Utrecht. Amersfoort is in bevolkingsaantal de ...

Toerisme Airbnb
Dit zijn de meest gastvrije plekken in Nederland

Staycations zorgen voor een nieuwe trend. Nederlanders zoeken vaker landelijke gebieden op, waarbij met name Airbnb-gasten in minder bezochte provincies gastvrij ontvangen zijn door hosts. In verband met COVID-19 zijn Nederlanders gevraagd deze herfstvakantie dichtbij huis te blijven. Airbnb spoort ...

Interview Branded Content
Deeltijdverhuur in je B&B, waarom niet?

Frans Kragten is oprichter van Secret Rooms, het portaal voor deeltijdverhuur van kamers. Met name B&B’s maken gebruik van de service, vooral omdat de omzet gegarandeerd met minimaal 25 procent toeneemt en de boekingen via Secret Rooms anticyclisch zijn: “Bij ons is het in de winter ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Toerisme
46 procent meer herfstboekingen in Nederlandse vakantieparken 

Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BungalowSpecials, waar grote parken van onder andere Landal, Roompot en Center Parcs bij zijn aangesloten. Het aantal boekingen voor de herfstvakantie ...

Toerisme Coronacrisis
Hotels buiten de Randstad lopen vol tijdens de herfstvakantie

Waar de hotels in de Randstad vanwege de gedeeltelijke lockdown en de sluiting van de horeca een flinke domper te verwerken kregen, blijken de hotels buiten de Randstad - met name die aan de kust en in landelijke gebieden - het onverminderd goed te doen. Prijsvergelijkingssite LookingforBooking.com ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: