De dag van Henk Smit

11 januari 2001 | Redactie

Lunchroom Driekant, in 1997 gevestigd in een fraai rijksmonument in hartje Zutphen, is niet zomaar een lunchroom. De voormalige bakkerij, die op straatniveau 20 en in de middeleeuwse kelder 30 tot 40 zitplaatsen telt, maakt deel uit van Driekant Ambachtscentrum. Dat is een bijzondere locatie waar cliënten met een ‘hulpvraag’ (zoals verstandelijk gehandicapten) via productie, vorming en kunst hun plaats in de samenleving kunnen veroveren. Initiatiefnemer Henk Smit, die 25 jaar ervaring heeft als biologisch bakker, geeft sinds 1997 gestalte aan de grondgedachte van Driekant; samen met zijn echtgenote Marian van Eijk. In hun zaak werken vakbekwame ambachtslieden samen met gehandicapten, zodat het werk voor alle medewerkers een meerwaarde krijgt. In de ambachtelijke bakkerij worden, naast brood- en banketproducten, zoete en hartige lekkernijen bereid voor winkel, lunchcafé en catering.

06:00

‘Als ik opsta doe ik eerst een kwartier tot half uur mijn yogaoefeningen.’

08:00

‘Naar beneden, waar ik, na een bezoekje aan mijn kantoor, een rondje maak door het pand. Eerst de bakkerij, waar de eerste bakker vanaf vijf uur, gevolgd door een leerlingbakker om zes uur, onder meer het ambachtelijk vloerbrood, volkoren-, meergranen- en zuurdesembrood voor winkel en lunchroom maken.’

08:30

‘Beroepskrachten en leerlingen komen binnen. Daar arbeidsritme bij ons van groot belang is, hebben wij als ritueel het slaan op een gong ingevoerd. Een gezamenlijk moment: in de vergaderruimte wordt de lijst met activiteiten voor die dag doorgenomen. Mijn eigen dagindeling begint met het klaarmaken van de kassa: voldoende wisselgeld en dergelijke.’

09.00

‘De winkel en de lunchroom gaan open.’

09.15

‘Voor mijn afspraak buiten de deur ga ik naar een natuurvoedselwinkel. De eigenaar wil dat wij het biologische brood gaan leveren. Over de prijs moet nog onderhandeld worden; ons brood is door de kleinschalige en handmatige productie immers duurder dan industriebrood. Zodra ik terug ben, ga ik - omdat er extra bestellingen zijn - helpen bij de productie.’

11:00

‘Er komt een sollicitante voor de winkel en het lunchcafé.’

11:30

‘Winkel en lunchcafé lopen vol met vaste klanten: ouderen en jongeren die in Zutphen wonen, en bijvoorbeeld voor de rechtbank werken. Als mensen van buiten komen, vooral tijdens schoolvakanties - zij kennen ons van de tv en de bladen - is het extra druk. Het begint met koffiedrinken en gebak. Het appel-hazelnootgebak en de sinaasappelkwark die zonder suiker toch smakelijk en minder zoet is, worden zeer gewaardeerd. Bezoekers zijn verbaasd over onze “echte koffie verkeerd”: wij serveren de melk in het kopje, en de koffie erbij. Populair is ons zelf ontwikkelde Tibetaanse gerstebrood (zonder gist, zonder desem). Twee leerlingen bedienen de lunchroom. Zij leren in kleine stapjes de kneepjes van het vak. Wanneer het te hectisch wordt, springen mijn vrouw en ik bij.’

14:00

‘Werkoverleg met het kader.’

15:30

‘Begeleidingsgesprekken met leerlingen. Telefoontjes beantwoorden, lijstje met activiteiten uitwerken.’

17:00

‘De lunchroom sluit.’

18:00

‘De winkel gaat dicht. Ik zorg voor de kassacontrole.’

18:30

‘Eten met mijn vrouw en onze drie kinderen.’

20:00

‘Ik ga naar beneden om nog wat te werken.’

23:00

‘Naar bed. Morgen is het weer een drukke dag.’

LU20JAAR LU20JAAR2001

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Achtergronden
De top 10 van de meest gezochte kleinere Nederlandse bestemmingen

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijven Nederlanders het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen. Wat zijn populaire kleinere bestemmi ...

Achtergronden
Bed & Breakfast op tv: Drenthe en Overijssel

Vandaag, op 16 april, zendt MAX om 20.30 uur op NPO 1 aflevering 4 uit van Bed & Breakfast. In het programma testen enthousiaste b&b-houders elkaars onderneming. De gasten mogen zelf bepalen wat zij hun verblijf waard vinden. Deze week logeren de ondernemers in de provincies Drenthe en Overi ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Breakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Toerisme Achtergronden
Oasis Parcs verandert naam in Oasis Premium Resorts

Het premium merk Oasis Parcs gaat verder onder de naam Oasis Premium Resorts. De nieuwe naam sluit beter aan bij het portfolio van uitsluitend luxe resorts met 4- en 5-sterren hotelfaciliteiten. De exploitant van luxe vakantieresorts beheert momenteel zeven resorts in Nederland, Curaçao, Oost ...

Achtergronden
Bed & Breakfast op tv: Groningen, Drenthe en Friesland

Op vrijdag 9 april om 20.30 uur op NPO 1 zendt MAX een gloednieuwe aflevering van Bed & Breakfast uit. In het programma testen enthousiaste b&b-houders elkaars onderneming. De gasten mogen zelf bepalen wat zij hun verblijf waard vinden. Welke b&b wordt als beste beoordeeld? Deze week rei ...

Achtergronden Tech
We onderzochten het: vrijwel alle B&B's gebruiken een online reserveringssysteem

Onlangs stelden we de lezers van Bed & Breakfast een vraag. Op de vraag 'gebruik je een online reserveringssysteem in je B&B?' kwamen veel reacties binnen. De uitslag is overduidelijk: maar liefst 95,5 procent van de respondenten gebruikt een online reserveringssysteem. Hieronder ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: