De Horeca 100 van 2015

15 december 2015
De Horeca 100 van 2015

We presenteren je het Horeca Jaaroverzicht 2015 in 100 momenten. Het jaar is nog net niet afgelopen, maar we nemen je graag nu al mee door een
roerig horecajaar. De Horeca 100 publiceren wij ieder jaar in december. Geniet ervan!

*Januari:*

Club Trouw wordt studentenhotel
De club wordt omgetoverd tot studentenhotel en waar vroeger in de late uurtjes de versterkers wat verder werden opengedraaid, zal voortaan het geluidsniveau aanzienlijk lager zijn, gezien de hotelfunctie.

Tripadvisor neemt IENS over
Tripadvisor neemt de Nederlandse restaurant- en reserveringswebsite IENS over. Zowel IENS als Seatme.nl (deze bedrijven zijn in 2012 samengegaan) worden onderdeel van de Tripadvisor-groep.

Bakkerswinkel geopend in Rotterdam
Op 9 januari opent de Bakkerswinkel op een nieuwe, grote locatie in Rotterdam. Deze zaak serveert ontbijt en lunch, maar ook voor een borrel en hartige hapjes kan men er terecht.

Ethiopisch restaurant in Rotterdam
De Maasstad heeft er een nieuw Afrikaans concept bij. Het nieuwe restaurant ‘Gojo’ op het Westelijk Handelsterrein serveert namelijk authentieke Ethiopische gerechten.

Nieuwe lunchroom in Hillegom
In Hillegom is sinds kort Lunchroom Quality Time gevestigd. Het is een droom die voor Lisette van der Weijden uitkomt. Gasten kunnen hier vijf dagen per week terecht.

Opening nieuwe B&B in Utrecht
B&B Central Park opent zijn deuren in Utrecht. Deze B&B ligt recht tegenover het Utrechtse Griftpark en beschikt over twee kamers met eigen sanitair.

Nederland 9e bij Bocuse d’Or finale
Het Nederlandse team sluit de wereldfinale van de Bocuse d’Or 2015 af met een negende plaats. Vooraf werd een plek bij de eerste tien als doelstelling gepresenteerd; de doelstelling is dus ruimschoots behaald.

Grolsch viert 400-jarig jubileum
De Enschedese bierbrouwer deelt mee dat 2015 in het teken staat van het 400-jarig jubileum. Op 11 mei 2015 bestaat Grolsch immers exact 400 jaar.

Café De Lamp wint Gouden Fust
Café De Lamp in Opheusden heeft het Gouden Fust gewonnen en mag zich de Gouden Horecazaak 2014 noemen. Jacco van Alfen, eigenaar van Café De Lamp, is enorm blij.

*Februari:*

Blender meest gastvrije horecazaak Rotterdam
Café en cocktailbar Blender blijkt de meest gastvrije horecazaak in Rotterdam te zijn. Het Panel Deurbeleid Rotterdam is zeer te spreken over het gast- en discriminatievrije toegangsbeleid.

Corendon Vitality Hotel Amsterdam geopend
De deuren van het 263 kamers tellende, viersterren Corendon Vitality Hotel Amsterdam openen voor het grote publiek.

Cafébaas pakt gemeente terug
Frank van Nieuwenhof van Café Wilhelmina in Eindhoven stuurt zijn kinderen van 18 en 20 jaar oud naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Ze krijgen er gewoon drank.

Amersfoort heeft de beste hotels
De hotels in Amersfoort zijn de beste van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van hotelzoeksite Trivago. De bezoekers van Trivago gaven de Amersfoortse hotels de hoogste beoordeling.

Sterrenchefs maken sterrensandwich
De restaurants van de Bijenkorf introduceren ‘Sterrensandwich’ in de restaurantformules. De ‘Sterrensandwich’ is een broodje waaraan sterrenkoks hun signatuur verlenen en een speciale receptuur voor ontwikkelen.

Hippe burgerzaak in Rotterdam
De Burger Club is een nieuw hamburgerparadijs in Rotterdam. Je kunt kiezen uit MRIJ rundvlees, Wagyu rundvlees en Iberico varkensvlees. Frisse salades maken de kaart compleet.

Vichianrat wint Wynand Vogel-bokaal 2015
Keng Vichianrat, souschef bij sterrenrestaurant La Rive in InterContinental Amstel Amsterdam, wint de Wynand Vogel Bokaal 2015.

Restaurant Joelia opent in Hilton Rotterdam
Het nieuwe restaurant van sterrenchef Mario Ridder in Hilton Rotterdam opent zijn deuren aan de Coolsingel nummer 5.

Vijf tulpen voor Colmerhof Deventer
Het Colmerhof aan de Holterweg in Deventer wordt als eerste bed & breakfast in Deventer beloond met vijf tulpen.

*Maart:*

Hotelketen krijgt forse boete
Voor het overtreden van de Wet minimumloon krijgt een hotelketen van de Inspectie SZW een boete van 303.000 euro. De boete wordt opgelegd, omdat de gewerkte uren niet inzichtelijk blijken.

Japans restaurant Yamazato heropend
Het Japanse Yamazato Restaurant in Hotel Okura Amsterdam opent na een grootschalige verbouwing van drie maanden zijn deuren weer.

Facebook verwijdert inactieve likes van hotels
Hotels hebben gemiddeld zo’n 2,7 procent van de fans verloren tijdens de schoonmaakactie van Facebook. Pages met 25,000-50,000 fans zagen de laagste daling, namelijk 1,9 procent.

Biertunnel bij café De Hazeburg
Een speciale bierwinkel om te kunnen kiezen uit 1.500 speciaalbieren. Het bestaat echt. In Ermelo is er een speciale tunnel aangelegd tussen de bierwinkel en speciaalbiercafé De Hazeburg.

Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens
Schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens worden verdacht van verschillende overtredingen. Dit blijkt uit een controle van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en de IND bij dertien fastfoodfilialen.

Nieuwe chef bistro ’t Gerecht: Henrice Dijks
NH Hotel De Ville en Bistro ’t Gerecht in Groningen krijgen een nieuwe executive chef. Henrice Dijks gaat per 1 maart 2015 leidinggeven aan de keukenbrigade.

B&B'S 36 procent goedkoper dan hotel
Bed & breakfasts in Nederland zijn 36 procent goedkoper dan hotels. In de populaire steden zijn de prijsverschillen kleiner, blijkt uit cijfers van Bedandbreakfast.nl.

Leerlingrestaurant lid Euro-Toques
Het leerlingrestaurant L’Estaurant van het ROC Horizon College in Heerhugowaard treedt toe tot Euro-Toques Nederland. Met dit lidmaatschap toont het restaurant aan duurzaam te werken en pure gerechten te leveren met zo min mogelijk restafval.

Texelse bierbrouwerij wint goud
Tijdens de Dutch Beer Challenge in Rotterdam zijn vier speciaalbieren van Texels in de prijzen gevallen. De brouwerij wint drie keer zilver en één keer goud.

*April:*

SM-meesteres heeft illegaal hotel
De oud-medewerkster van De Nederlandse Bank die bekendstaat als Conchita – vanwege haar SM-praktijken – blijkt een illegaal hotel op de Amsterdamse Wallen te runnen.

Eerste kattencafé van Nederland
Het eerste kattencafé van Nederland is een feit. Kattencafé Kopjes start met acht katten. De entree bedraagt drie euro. De gasten kunnen daarna twee uur lang genieten van de pluizige vriendjes.

Brownies & Downies naar België
De Nederlandse lunchroomketen Brownies & Downies opent na de zomer haar eerste vestigingen in België. De foodspeler heeft hiervoor Gerke van den Akker aangetrokken als formulemanager.

Wildgroei aan hotelmerken
Er komt geen einde aan nieuwe namen van hotelmerken. Verwarrende, en opvallend vaak gelijkluidende namen, zoals Hyatt Regency, Park Hyatt, Grand Hyatt, Hyatt House, Hyatt Place en binnenkort ook nog eens Hyatt Centric zien het levenslicht.

TV-Chef Mathijs Vrieze opent aspergeseizoen
In Museum De Locht in Melderslo opent TV-kok en bestsellerauteur van diverse kookboeken, Mathijs Vrieze, het nationale aspergeseizoen 2015 .

41e vestiging La Cubanita in Deventer
In Deventer opent de 41e vestiging van tapasketen La Cubanita. Met de opening van deze vestiging staat de teller van de keten op 41 restaurants.

Nieuw restaurant in Oegstgeest
Chef-kok Patrick Noordzij opent zijn eigen restaurant OX aan de Geversstraat in Oegstgeest. Vlees speelt in de zaak een belangrijke rol.

Ben & Jerry’s gaat bier brouwen
Ben & Jerry’s en bier? Samen met de New Belgium Brewing Company wordt een Salted Caramel Brownie Brown Ale ontwikkeld. De opbrengst is voor een goed doel.

Regels B&B’s Westvoorne versoepeld
In Oostvoorne, Rockanje en Tinte worden de regels voor B&B’s versoepeld. Waar voorheen slechts één gastenverblijf werd toegestaan aan een woonhuis, worden dit er binnenkort vijf.

*Mei:*

Yoghurt Barn gaat het ziekenhuis in
In het restaurant van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is vanaf deze week een bijzonder product verkrijgbaar: yoghurts van Yoghurt Barn.

Sommelier Kwakman naar Den Bosch
Sommelier Ruben Kwakman komt het team van restaurant le VIN ‘x in ‘s-Hertogenbosch versterken. Hij is afkomstig van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam.

Gast dood door drinken van shotjes
In het Franse Clermont-Ferrand heeft de uitbater van een kroeg (The Starter) een idee: het vestigen van het record shotjes drinken. Het wordt een 57-jarige deelnemer fataal.

Nieuwe Nederlandse hotelgroep
Nederland is met OKÉHOTELS een nieuwe hotelgroep rijker. OKÉHOTELS is een vereniging van reeds gevestigde zelfstandige hoteliers verspreid over Nederland.

Huilkamers in Japans hotel
In Tokio biedt een hotel ‘huilkamers’ aan voor vrouwen die hun tranen het liefst in een privékamer de vrije loop laten. Het hotel heeft ook tissues die zo zacht als kasmier zijn.

Lobster & Burger bars in opkomst
Nederland heeft de hamburger ontdekt. Nu is het de beurt aan de kreeften; nu nog een tamelijk exclusieve delicatesse. De Hummbar in Amsterdam is een voorbeeld van een laagdrempelige ‘kreeftenbar’.

Noedelhamburger uit België
Ja, ook van noedels kun je een hamburger maken. Bij de zogenaamde ‘ramenburger’ van het Brusselse Umamido restaurant is het broodje gemaakt van Japanse noedels, die ook wel ‘ramen’ genoemd worden.

Erik van Loo maakt broodje Bijenkorf
Chef Erik van Loo maakt speciaal voor de restaurants van de Bijenkorf het broodje Smokey Dutch. Het is belegd met MRIJ rund, Hollandse kropsla en diverse zuren en piccalilly van Kesbeke.

Jarno Eggen slaagt voor Meesterproef
Jarno Eggen, eigenaar en chef-kok van Restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde, slaagt voor de Meesterproef SVH Meesterkok.

Pop-up proeflokaal in kerk
In de Rotterdamse Laurenskerk opent proeflokaal De Swarte Leeuw. De exploitatie daarvan komt in handen van de initiatiefnemers van restaurant A La Plancha.

*Juni:*

Bijna alle cafés rookvrij
De NVWA laat weten dat 96 procent van de cafés rookvrij is. Eind 2014 was dit nog 75 procent. Eetcafés houden zich binnen de cafébranche het beste aan het verbod: 98 procent is rookvrij.

Grootste Motel One Hotel opent in Wenen
Motel One opent haar grootste vestiging tot nu toe: Motel One Wenen-Hauptbahnhof telt 533 kamers en is verdeeld over zeventien verdiepingen.

Culinaire meester Roger Vergé overleden
Roger Vergé, een Franse chef die voorloper was in de nouvelle cuisine beweging, overlijdt in zijn huis in Mougins, Frankrijk. Hij werd 85 jaar oud.

Accor wordt een OTA
Franchisenemers van de recent ‘rebranded’ AccorHotels krijgen gezelschap van zelfstandige hotels bij Accor’s brand.com. Het distributieplatform van Accor wordt geopend voor onafhankelijke hotels.

Nieuw filiaal Anne&Max in Arnhem
De nieuwste vestiging van Anne&Max komt in Arnhem. In deze stad heeft Anne&Max een hoekpand gevonden met grote ramen en een uitgebreid terras, gelegen aan één van de mooiste pleinen.

Fris wordt minder zoet
Frisdranken zullen minder calorierijk worden. De drankjes worden minder ongezond, aangezien de hoeveelheid suiker zal worden verminderd. Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 100 liter aan koolzuurhoudende drankjes per jaar per persoon.

B&B Tala Lodge beste van Nederland
B&B Tala Lodge in het Friese dorp Ravenswoud wordt door Stichting Bed & Breakfast Nederland uitgeroepen tot ‘Beste Bed & Breakfast van Nederland 2015?.

Maurice Griep terug bij Het Roode Kooper
Gastheer en sommelier Maurice Griep keert terug naar Het Roode Koper. Samen met topchef Dennis van den Beld heeft hij de ambitie om het restaurant naar de Nederlandse top te brengen.

Horeca Mariaplaats Utrecht laat Tour links liggen
De horecaondernemers aan de Utrechtse Mariaplaats laten weten dat de bijdrage die de gemeente vraagt om als ‘venue’ bier te mogen tappen, veel te hoog is. Ze haken af.



*Juli:*

Nieuw concept: Last-minute dineren
Restaurant &samhoud places gaat ‘last-minute’ tafels aanbieden, zodat ook de spontane eter dezelfde dag nog terecht kan.

Gereformeerde kerk wordt B&B
De gereformeerde kerk in Rinsumageest stond zes jaar leeg. Nu wordt de voormalige kerk een B&B, of Bêd en Brochje zoals men dat in Friesland noemt.

Dronken mormel vernielt kroeg
Sam Boulter, een Britse kroegeigenaar, dacht eerst dat er een inbreker in zijn zaak actief was geweest, maar de ‘inbreker’ blijkt later een harige insluiper. Een eekhoorn.

Hoofdkantoor Douwe Egberts wordt hotel
De geur van versgebrande koffie maakt plaats voor bedden. Het voormalige hoofdkantoor van Douwe Egberts in de Utrechtse wijk Oog en Al wordt omgebouwd tot hotel.

Airbnb groter dan Marriott
Airbnb wordt gewaardeerd op 21,1 miljard euro (24 miljard dollar). Ingewijden melden dit tegenover the Wall Street Journal. De marktplaats voor slaapplekken is daarmee meer waard dan Marriott.

Lunchroom Cappucino Rotterdam verkocht
Na 11 jaar en ontelbare prijswinnende kopjes koffie heeft horecakoppel Ron van Beek en Ank van der Waal lunchroom Cappucino verkocht. Het stel gaat zich volledig richten op hun restaurant Antichic in Rotterdam.

Dagzaak in watertoren Utrecht
De nieuwe eigenaar van de watertoren aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg wil hierin, naast woningen, ook horeca vestigen. Het gebouw stamt uit 1918 en lijkt een ideale plek voor een dagzaak.

Harrie Baas verlaat restaurant Amarone
Mede-eigenaar Harrie Baas verlaat na 9 jaar samenwerking met patron-cuisinier Gert Blom het Rotterdamse sterrenrestaurant Amarone. De SVH Meestergastheer oriënteert zich op een carrière in de wijn.

B&B Groote Engel viert verjaardag
B&B Groote Engel is tien jaar open. Het pand stamt uit 1744. Houten vloeren, strak gestuukte wanden, zichtbare spanten, antiek en natuurlijke materialen komen in de onderneming terug.

*Augustus:*

Nieuw platform voor thuiskoks: AirDnD
Na Airbnb voor hotels, is er AirDnD: een online platform voor thuiskoks. Via de website kunnen gasten een huiskamerrestaurant zoeken, boeken, betalen en beoordelen.

De Wiemsel weer open
Na een flinke verbouwing gaat Hotel de Wiemsel in Ootmarsum weer open. Het hotel ging vorig jaar april failliet. Het hotel is omgedoopt tot Parkhotel de Wiemsel.

Fraude door bierbrouwerij?
Vijf cafés en bierspeciaalzaken in Groningen zijn gestopt met het verkopen van het speciaalbier Grunn. De verkopers zeggen in ‘Dagblad van het Noorden’ dat het bier afkomstig is uit de supermarkt Jumbo.

Eerste Marriott International op IJsland
Hotelketen Marriott International zal samen met Ian Schrager, een pionier in boetiekhotels, en vastgoedontwikkelaar Carpenter & Company in 2018 haar eerste hotel op IJsland openen.

Nieuwe lunchroom in Weesp
Op de plek waar in Weesp antiquair Lectori Salutem gevestigd was, komt een lunchroom. Het wordt een lunchroom met werk- en leerplekken voor personen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’.

Derde La Place in Duitsland
Foodformule La Place opent in het nieuwe Fashion Outlet Montabaur opnieuw een restaurant in Duitsland. Het is de derde vestiging van de keten die sinds 2013 actief is bij onze oosterburen.

*September:*

Gillian Tans reageert
We spreken Gillan Tans, COO van Booking.com. Zij noemt de aanpassingen van prijspariteit een goede ontwikkeling en geeft inzicht in services voor hoteliers.

Grand Café De Tropen opent deuren
Grand Café De Tropen opent zijn deuren. De zaak is gevestigd in het monument van het Koninklijke Instituut voor de Tropen.

Een portie aandacht bij het ontbijt
Elsbeth Duvergé startte vorig jaar Tante Luus, haar eigen bedrijfje in eigengemaakte granola. Deze granola is nu ook terug te vinden in het ontbijt van bed & breakfast De Thuiskamer in het Friese Grou.

Google gaat thuisbezorgen
In Amerika start Google met een eigen thuisbezorgservice. Het bedrijf wil hiermee gaan concurreren met Amazon, dat ook al verse producten bezorgt.

Brasserie Een Mooie Dag geopend
In Duiven is Brasserie Een Mooie dag nu open. Familie en vrienden zijn massaal toegestroomd om de opening mee te maken en na een emotionele en hartelijke speech wordt de zaak officieel geopend

Stephan Nijst nieuwe chef Hilton Rotterdam
Chef Stephan Nijst wordt de nieuwe chef-kok van Stadshal Bar en Restaurant in Hilton Rotterdam. Hij stapt over van restaurant De Eetclub in Scheveningen naar Hilton Rotterdam.

Le Cordon Bleu introduceert nieuwe opleiding
Kookschool Le Cordon Bleu College of Culinary Arts introduceert een nieuwe opleiding: Le Cordon Bleu Wine and Beverage Certification Program. Studenten worden hierin opgeleid tot sommelier, wijndeskundige of manager.

Zeeland verlies veel cafés
In de laatste zeven jaar zijn er 85 Zeeuwse cafés opgedoekt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Landelijk gezien is de daling van het aantal cafés lager dan in Zeeland.

*Oktober:*

Wyndham breidt uit in India
Hotelketen Wyndham heeft tien nieuwe hotels in India aan haar portfolio toegevoegd. Daarnaast heeft de keten drie Indiase vakantieresorts aan haar hotelbestand bijgevoegd.

Toastable opent derde vestiging in Amsterdam
Het populaire lunch- en onbijtrestaurant Toastable opent zijn derde locatie op de Korte Nieuwendijk 6 in Amsterdam. Exact drie jaar geleden werd de eerste ‘triple layered toasted sandwich’ gemaakt.

Lloyd hotel in de etalage
Het Lloyd hotel in Amsterdam staat in de etalage. De eigenaar wil van het pand af. Het gebouw is geheel in eigendom van woonstichting Lieven de Key.

Nieuwe concepten bij Makro
De Makrovestigingen in Breda en Groningen heropenen op 14 oktober met een nieuw concept. Met de vernieuwing speelt Makro in op de veranderende wensen en behoeften van ondernemers.

Romain Bourger wint Sommeliers Cup
In het Van der Valk Hotel in Hoorn wint Romain Bourger de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup, een wedstrijd voor jonge, talentvolle sommeliers uit Europa

Tilburgse B&B krijgt vier tulpen
Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk wordt voor de tweede keer in vier jaar officieel beloond met Vier Tulpen.

Remco Wols maakt lekkerste saté
Remco Wols van restaurant Jansen & Jansen in Schijndel wint in de Amsterdamse Kookfabriek de wedstrijd ‘Lekkerste Saté van Nederland’.

Biercafé in oude stamkroeg Ramses Shaffy
Acteur Cas Jansen opent samen met zijn compagnons biercafé De Taproom in Amsterdam. Het biercafé zit in het pand waar de stamkroeg van Ramses Shaffy zich bevond.

Mini-B&B op wieltjes
In Eindhoven kunnen gasten in een minihuisje verblijven. Het huisje doet dienst als B&B en is geïnspireerd op huisjes uit de Zaanstreek.

*November:*

HotelTech 2015 is een groot succes
De tweede editie van HotelTech is een succes. Hoteliers uit heel Nederland bezoeken Bunnik om daar het kennis- en informatieforum bij te wonen.

Bosbrietje Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland
Het Bosbrietje van ’t Hof van Eten in Den Haag mag een jaar lang het predikaat ‘Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland’ voeren. Het Bosbrietje is een fris en verrassend broodje.

TivoliVredenburg concurrent Utrechtse horeca
Utrechtse horecaondernemers kijken met verbazing naar de subsidiëring van TivoliVredenburg. Het poppodium is volgens hen een directe concurrent voor de reguliere horeca. Acht miljoen euro subsidie is dan ook niet niks.

NH is Best Global Hotel Group
NH Hotel Group is tijdens de World Hospitality Awards 2015 in Parijs uitgeroepen tot ‘Best Global Hotel Group’. Deze Grand Prix is toegekend voor de onderscheidende wijze van opereren.

Alcohol in lunchrooms in opkomst
Tussen 2010 en 2014 bedroeg de omzet uit alcohol ruim acht procent in lunchrooms. In 2015 noteert vakblad Lunchroom bijna negentien procent.

Jamie Oliver bezoekt Markthal
Met gejuich wordt Jamie Oliver ontvangen door het personeel van Jamie’s Italian Rotterdam. Tijdens zijn korte bezoek aan Nederland komt Jamie Oliver kijken naar zijn nieuwe restaurant in de Markthal.

*December*

Tess Postumus verhuist naar Krasnapolsky
Tess Posthumus heeft zich per januari verbonden aan de nieuwe hotelbar The Tailor, die
gerealiseerd wordt in NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Den Haag biedt ruimte voor horeca
Den Haag gaat de komende jaren meer ruimte bieden aan vernieuwende concepten in de horeca. In Scheveningen worden kansen gecreëerd voor uitbreiding van het aanbod van entertainment en livemuziek.

Berlijn wordt dé hotelstad
De special Hotel & Design staat dit jaar in het teken van Berlijn, de stad die een enorme groei doormaakt op het gebied van toerisme.

Aantal Airbnb-adressen stijgt in stad Groningen
Het aantal Groningers dat via Airbnb een overnachtingsaccomodatie aanbiedt, is in 2015 met maar liefst 88 procent gestegen. In de stad zijn nu 700 adressen waar via Airbnb overnacht kan worden.

Wildgroei van B&B’s?
Marleen Brekelmans ziet dat hoteliers klagen over het groeiende aantal B&B’s in Nederland. Onterecht, vindt zij. Er ontstaan nog dagelijks succesvolle concepten waar alleen ruimte voor is, omdat branchegenoten die behoefte niet invullen.

Dagelijks lekker gaat uitbreiden
Broodjesketen Dagelijks Lekker wil uitbreiden. De keten heeft nu zes zaken, maar volgens oprichter Mikel Schutte leent het concept zich voor franchise.

Gelukkig Nieuwjaar
Na een roerig jaar, zoals het afgelopen jaar, rest ons niets anders dan je een gelukkig en succesvol volgend jaar te wensen. Bij deze een welgemeende nieuwjaarswens namens het gehele team.






Overig nieuws