De populairste vestingsteden van Nederland

4 mei 2016
De populairste vestingsteden van Nederland

HOTEL INFO heeft 25 vestingsteden en versterkte steden in Nederland onderzocht met minder dan 60,000 inwoners en liet internetgebruikers drie
weken lang op ze stemmen.

*IJsselstein*
Valkenburg en Enkhuizen gingen vlot van start maar ook Woerden en IJsselstein volgden snel met een sterke opkomst. De grote motivatie van de toeristische dienst in IJsselstein zorgde voor een voorsprong en maakte dat IJsselstein de overwinning in de wacht mocht slepen. Valkenburg haalde een mooie tweede plaats en Enkhuizen verdiende brons en eindigde derde.​

*Meest geliefde vestingstad*
IJsselstein in de provincie Utrecht is de winnaar met 1129 stemmen en kan zichzelf de meest geliefde vestingstad van Nederland noemen. IJsselstein dateert van het begin van de 14de eeuw en heeft een befaamde geschiedenis. De Hollandse IJssel stroomt door de stad en de prachtige straten en bezienswaardigheden maken IJsselstein een lust voor het oog. De contouren van de stad zijn sinds de middeleeuwen zo goed als onveranderd gebleven en u waant zich hier terug in de tijd. De binnenstad is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht en wordt omgeven door stadsmuren en een vestinggracht. Op cultureel en historisch vlak heeft IJsselstein dus veel te bieden.

*Valkenburg*
Op de tweede plaats volgt Valkenburg in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Valkenburg is een van de oudste toeristenplaatsen van Nederland waar ook de eerste VVV van Nederland werd opgericht. Een echte trekpleister dankzij de indrukwekkende kasteelruïne en het vele natuurschoon in de omgeving. Een deel van het prachtige centrum is een beschermd stadsgezicht en de mooie stadskern heeft verschillende historische bezienswaardigheden en vele kastelen. Valkenburg is levendig en romantisch met een heerlijk gemoedelijke, Limburgse sfeer.

*Enkhuizen, in de provincie Noord-Holland aan het IJsselmeer, verdiende de derde plaats*
Ook wel bekend als de ‘Haringstad’ door de haringvisserij en een grote trekpleister, niet alleen vanwege het ruime aanbod aan watersport, maar ook door de 16de eeuwse vestingwerken die hier te bezichtigen zijn. Een deel van de stad is een beschermd stadsgezicht en naast de oude stad worden bezoekers ook verrast met heel veel gezelligheid.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws