Doe meer met sap bij het ontbijt

1 januari 2009
Doe meer met sap bij het ontbijt

Er is uiteraard niets mis met de vertrouwde jus d’orange, zeker niet een heerlijke vers geperste, maar tegenwoordig is er meer mogelijk. Sappen zijn gezond en lekker. Met een simpele staafmixer of citruspers zijn er ontelbare sapcombinaties te maken. Denk ook eens aan combinaties met fruit en groenten in één glas. Wanneer u werkt met de vruchten en groenten van het seizoen hoeft de extra verwennerij bij het ontbijt ook nog niet eens een hele dure aangelegenheid te zijn.

Recept 1: *{color:green}Hersenprikkel*

Onderzoek heeft aangetoond dat de mens gemiddeld slechts 10 procent van zijn hersencapaciteit gebruikt. Dit sap zou de resterende 90 procent moeten stimuleren, dus zet uw gasten schrap voor een lekker dagje ‘doordenken’.

Ingrediënten (2p.)
2 sinaasappels
2 peren
2 grapefruits
2 appels

Bereidingswijze
• Sinaasappels en grapefruits persen.
• Appels en peren met pitten en schillen persen of blenden.
• Alle sappen overschenken in twee glazen.
• Gerneren met een schijfje appel, sinaasappel, of beide.

Bereidingstijd
Ongeveer 7 minuten.


Recept 2: *{color:green}Biet booster*

Deze vurige paarsrode mix zorgt ondanks zijn felle uiterlijk voor een rustig begin van de dag. Groentensappen zijn ideaal als ontbijt. Verras uw gasten.

Ingrediënten (2p.)
4 wortels
1 komkommer
1 rode biet

Bereidingswijze
• Wortels schoonboenen en uiteindes afsnijden.
• Komkommer ongeschild en met pitjes grove stukken snijden.
• Biet grondig wassen en ook in grote stukken.
• Eerst de biet, dan de wortels en tenslotte de komkommer in de sapcentrifuge persen.
• Te garneren met een plakje komkommer. Mooi voor het contrast.

Bereidingstijd
Ongeveer 10 minuten.


Recept 3: *{color:green}Roze wekker*

De dieprode felle kleur van dit drankje zou al volstaan om de slaperige ogen van uw logees open te sperren. Dit ontbijtsapje jaagt een flinke stoot vitamine C en stimulerende elektrolyten door het lijf. Goedemorgen!

Ingrediënten (2p.)
1/4 watermeloen
300 gram aardbeien

Bereidingswijze
• Watermeloen schoonmaken en persen.
• Kroontjes van aardbeien verwijderen en persen.
• Sappen samenvoegen in twee glazen.
• Ieder glas garneren met één aardbei.
• Maak het extra koel met ijsblokjes.

Bereidingstijd
Ongeveer 5 minuten.


Recept 4: *{color:green}Sinastomaat sapje*

Ook lekker zijn combinaties met fruit én groenten. Tomatensap leent zich uitstekend voor verfrissende en gezonde combinaties met vruchtensappen. Zeer verfrissend en gezond. Een handje verse munt bevordert de weerstand.

Ingrediënten (voor 2 glazen)
2 sinaasappels
4 tomaten
2 munttakjes (eventueel)

Bereidingswijze
• Snij sinaasappels en tomaten doormidden en pers in een citruspers.
• Giet het sap in een mengbeker en roer met een lepel goed door.
• Vul twee glazen met wat ijsblokjes.
• Schenk het mengsel (desgewenst door een puntzeef) uit over de glazen.
• Garneer de glazen met partjes sinaasappel.
• Voeg eventueel fijngehakte muntblaadjes toe

Bereidingstijd
Ongeveer 5 minuten.


Recept 5: *{color:green}Tropische Hit*

Deze mix smaakt erg lekker en doet het prima als ontbijtsapje. Bovendien schijnt dit tropisch mengsel krachtig genoeg te zijn tegen een kater. Ananas kalmeert de maag, de sinaasappelen leveren vitamine C en de meloen reguleert de vochthuishouding.

Ingrediënten (2p.)
4 sinaasappels
1/2 gele (Cantaloup) meloen
1/2 ananas
2 kiwi’s

Bereidingswijze
• Sinaasappels pellen en in stukken snijden.
• Kiwi schillen en vruchtvlees van de ananas uit de schil.
• Meloen schillen en van zaadjes ontdoen.
• Fruit afzonderlijk persen en in twee hoge glazen schenken.
• Roeren en garneren met een schijfje kiwi.


_Een aantal recepten komt uit Handboek voor Sapjes en Smoothies van Judith Millidge, uitgegeven door ATRIUM. Het sinastomaat sapje komt uit het boek 365 Sappen & Smoothies van Natalie Savona, uitgegeven door Veltman Uitgevers._

Overig nieuws