Europese Commisie: Economie trekt aan

4 februari 2016
Europese Commisie: Economie trekt aan

De economische groei in de eurolanden trekt voorlopig licht aan, voorspelt de Europese Commissie. De Commissie verwacht in 2016
een groei van gemiddeld 1,7 procent voor de negentien eurolanden, tegen 1,6 procent vorig jaar. In 2017 neemt de groei naar verwachting verder toe tot 1,9 procent.

*Nederland: groei van 2,1 procent*
De Nederlandse economie groeit volgens de Commissie dit jaar met 2,1 procent en wordt in 2017 2,3 procent groter. Het verschil met de verwachtingen van afgelopen herfst is beperkt, maar de kans op tegenvallers is gegroeid, aldus Brussel.

*Werkgelegenheid*
EU-commissarissen Pierre Moscovici (Economische Zaken)
en collega Valdis Dombrovkis (Euro) voorzien wel dat de werkgelegenheid bescheiden blijft toenemen door het brede herstel in de eurolanden. De werkloosheid in de eurozone zou dalen van 11 procent vorig jaar, via 10,5 procent dit jaar, naar 10,2 procent in 2017. De inflatie maakt volgens de rekenmeesters een sprong, van een half procent dit jaar, naar 1,5 procent volgend jaar. De begrotingstekorten zetten hun dalende lijn voort en komen in 2017 gemiddeld uit op 1,6 procent, is de verwachting.

~Christel Tuin~

Overig nieuws