Gesteggel om stolp-b&b op Texel

9 augustus 2013
Gesteggel om stolp-b&b op Texel

Het was even flink touwtrekken om de bed & breakfast Isola Bella van Piet Prins en Anne Hottentot. De gemeente wilde controleren, maar had niet de juiste papieren om zomaar binnen te mogen. Na
alle commotie in de lokale media en in het gemeentehuis, besloten burgemeester en een aantal raadsleden om een dwangbevel in te trekken en een goed gesprek met de b&b-houders aan te gaan.

*2x6 bedden?*
Punt van twist is of de b&b slaapplekken aan zou bieden in een gedeelte van de stolpboerderij die eigenlijk voor privébestemming is, en of er volgens het bestemmingsplan geen overtreding was met het maximaal aantal bedden. Isola Bella zou in principe wel twee keer zes bedden mogen hebben voor logies, hierover besloot de gemeenteraad in juni al goedkeurend, maar dan zou het adres moeten worden opgesplitst in twee woningen. Gemeentelijke inspecteurs vermoedden dat er meer dan twee maal zes bedden zouden zijn, omdat ze bij een eerdere controle niet alle vertrekken van het pand mochten betreden. Na overleg met de burgemeester en een aantal raadsleden hebben gemeentelijke controleurs alles mogen inspecteren en wordt er een bouwaanvraag gedaan voor splitsing van de woning.

*Handige tip*
Op de blog van Isola Bella hielden de eigenaren de ontwikkelingen nauwlettend bij. Mocht u in de toekomst bezoek van de gemeente krijgen waar u aan twijfelt, Piet en Anne tippen "deze website waarin de wet over binnentreden van woningen":http://wetten.overheid.nl/BWBR0006763/geldigheidsdatum_08-08-2013 wordt uitgelegd.

*Richtlijnen*
Een burgemeester moet het document zelf hebben ondertekend of er moet een machtiging bij zitten met expliciet de opdracht aan de locoburgemeester met naam en toenaam, om een machtiging tot binnentreden uit te schrijven. De politie kan wel mee komen, maar agenten zijn niet bevoegd om binnen te treden.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws