Interview: Goede fotografie zorgt voor een meerwaarde van je B&B

1 augustus 2018 | José Mast

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar zorg dan wel voor een foto die de werkelijkheid op zijn best weergeeft. Niet met een enorme groothoeklens, wel met voldoende licht en aandacht voor detail. Twee Bed & Breakfasts die zich door een professional lieten bijstaan, laten het verschil zien.

Even snel een paar foto’s maken met de iPhone en hup, daar stond Bed & Breakfast De Zandhoef (Eersel) op Airbnb in september 2017. Tot verrassing van eigenaar Bas Nijboer kwam er meteen op de eerste dag al een boeking binnen. Ook daarna liep het best hard, ook via Booking.com en Bedandbreakfast.nl. Zo kan het dus gaan. Toch heeft Bas sindsdien flink geschaafd aan zijn online presentatie, onder andere door de fotografie op een hoger plan te brengen. “Buiten kun je zelf met je iPhone prachtige foto’s maken,” zegt hij met een weids armgebaar naar het veld waar de paarden lopen. “Maar binnen fotograferen is een ander verhaal. Als je je huis wilt verkopen, dan laat je ook professionele foto’s maken, dus dat heb ik voor de B&B ook laten doen. Wat een verschil! De professionele foto’s zijn veel lichter, dat maakt een hoop uit. En de fotograaf heeft veel meer op details gelet. Hij had bijvoorbeeld het snoer van de tv weggewerkt en autorace op het scherm gezet. Dat trekt de aandacht!”

Toch was de B&B-ondernemer ook huiverig voor negatieve reacties. “Ik hoor van iedereen om me heen dat ze de foto’s schitterend vinden. Het gevaar is dat het voor gasten dan tegenvalt als ze hier komen. De B&B is gevestigd in een verbouwde garage. Groot is het niet. Gelukkig heb ik nog van niemand gehoord dat het tegenviel.”

Een extra voordeel van een buitenstaander door de lens laten kijken, is dat er andere pluspunten in het oog springen. Een bijzondere vaas, een lampje, een plant. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen, in het echt maar zeker ook op de foto.

E-mountainbikes erbij

Naast het runnen van de B&B zorgt Bas voor zijn twee zoontjes van 5 en 3 en voor de marketing en ICT van de dierenkliniek van zijn vrouw, die fulltime werkt als dierenarts. Toch is hij druk bezig met de ontwikkeling van een extra activiteit: de verhuur van elektrische mountainbikes, waarmee gasten, toeristen en zakelijke bezoekers tochten kunnen maken op de zandgronden in de buurt van Eersel. Om de omzet te verhogen, wil hij meer boekingen via zijn eigen website laten lopen. “Ik verhuur nu het liefst via Airbnb: dat vind ik leuke gasten, je hebt meteen contact via de app en de gast betaalt de meeste servicekosten. Toch heb ik die inkomsten natuurlijk liever zelf door meer boekingen via mijn eigen website binnen te laten komen. Ik heb een hoteltemplate voor WordPress gekocht, waarmee ik nu mijn eigen website bouw. Daarvoor komen de mooie foto’s ook goed van pas. Ik heb ook een channelmanager, Room Raccoon, waarmee je kunt up-sellen en cross-sellen. Zo verdien ik de kosten ruimschoots terug.”

Het Boterhuys

Het Boterhuys in Oirschot, gevestigd in het bakhuis (de voormalige stallen) van een monumentale boerderij uit 1840, is al sinds 2015 in bedrijf en heeft sindsdien steeds een stabiele schare gasten. Ze komen er voor het prachtige Oirschot en de natuur in het Brabantse land, maar ook voor de rust en de luxe van het vrijstaande huis met royale tuin. "We kregen vaak de opmerking dat de B&B in werkelijkheid mooier is dan op de foto's en dat beschouwden we als een compliment", vertelt gastheer Rien de Koning, die samen met zijn vrouw Wilma eigenaar is van de B&B.

Toch ging hij graag in op het aanbod van fotograaf Hennie Keeris om de fotografie over te doen. “Hennie deed om te beginnen alle lampen aan en de gordijnen zo ver mogelijk open. Maar hij lette ook op details. Het zeeppompje op het fonteintje in het toilet staat nu met de tekst naar voren en hij vouwde de handdoekjes netjes op. Het camerastandpunt maakt ook heel veel uit. Zo maakte hij een leuk doorkijkje naar het terras. Nu krijgen we vaak de opmerking dat Het Boterhuys net zo mooi is als op de foto’s. Dat is een compliment voor de fotograaf, maar ook voor ons.”

Monumentenstatus

Voor Rien en Wilma is de B&B niet de belangrijkste bron van inkomsten. Wilma heeft een baan en Rien werkt thuis als zelfstandig marktonderzoeker. “Liefdewerk, oud papier,” noemt hij het bestieren van de B&B, maar dat neemt niet weg dat het echtpaar de gastenontvangst professioneel aanpakt. “Het bakhuis was al bewoonbaar. Mijn schoonouders en onze kinderen hebben er vaak gebruik van gemaakt. Maar voordat we er een B&B van maakten, hebben we het grondig opgeknapt. We hebben vochtproblemen aangepakt, het dak vernieuwd en geïsoleerd en houten vloeren gelegd van gebruikt hout uit de kazerne van Oirschot. Wilma heeft alles opnieuw ingericht met een combinatie van oude en nieuwe meubels. De servieskast van haar moeder staat er ook nog, maar wel op slot!”

De start van de B&B heeft heel wat onverwachte financiële consequenties opgeleverd. Zo bleek het bakhuis geen monumentenstatus te hebben, zoals het woonhuis wel heeft. Daardoor waren de verbouwingswerkzaamheden niet aftrekbaar als monumentonderhoud. Maar omdat er in het bakhuis een bedrijf werd gevestigd, konden de eigenaars de kosten toch volledig aftrekken. Verder bleek de onroerendezaakbelasting met sprongen omhoog te gaan door de verhuur als gastenverblijf. “Daar staat natuurlijk tegenover dat we het pand duurder kunnen verkopen,” erkent Rien. “Maar dat zijn we nog lang niet van plan. Door onze tevreden gasten genieten we zelf ook weer meer van onze woonomgeving. Hun plezier vergroot ook ons woonplezier. Zo blijven we met een positieve blik naar onze woonomgeving kijken.”

Tips:

  • Gebruik een zo goed mogelijke camera; een smartphone niet zo geschikt voor interieurfoto’s.
  • Laat zoveel mogelijk licht binnen en zet alle lampen aan. Fotografeer niet met flitslicht.
  • Zorg dat je raam waar de zon op staat aan de zijkant hebt, zodat het licht niet direct in de lens valt.
  • Gebruik een statief, kruk, stoel of trapje om de camera op te zetten.
  • Kijk met een kritische blik of alles netjes en schoon is.
  • Zet een bloemetje neer.
  • Zet mooie voorwerpen in het zicht.
  • Haal overbodige voorwerpen weg (afvalemmer, toiletborstel).
  • Fotografeer het toilet met het deksel omlaag en vouw het toiletpapier in een puntje.
  • Fotografeer van het ontbijt niet het volledige aanbod, maar alleen een paar kleurrijke items.
  • Word niet moedeloos als het resultaat niet in één keer goed is. Dat lukt een professional ook niet. De ‘na-foto’s’ bij dit artikel zijn intensief digitaal bewerkt met professionele software.

 

Met dank aan Hennie Keeris, bedandbreakfastfoto.nl

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Airbnb
Airbnb viert tienjarig bestaan

Airbnb bestaat sinds afgelopen weekend tien jaar. In deze tien jaar heeft het platform meer dan 300 miljoen gasten ontvangen in meer dan 81.000 steden en 191 landen. De afgelopen tien jaar zijn er veel accommodaties op het platform bijgekomen en hebben wij van Hospitality Management het fenomeen do...

Advertorial
B&B's laten online nog veel kansen onbenut

Online zichtbaarheid is in deze tijd essentieel en bepaalt het succes van je B&B. Als jouw ideale gast je niet kan vinden, of je website is erg verouderd, dan gaan ze naar de concurrent. Wat zoekt jouw ideale gast? Jouw ideale gast wil in korte tijd alle noodzakelijke informatie kunnen vin...

Columns
Column: tijd voor mezelf... Of toch niet?

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. Ik denk zo...

Wet- en regelgeving KHN
KHN wil verbod op pariteitsclausule

Er lijkt een sneeuwbaleffect te zijn ontstaan op het verbod van pariteitsclausules. Na Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk heeft ook Zweden toegestemd met een verbod. De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de bo...

trends Personeel Ondernemen
"Het personeelstekort zit de groei binnen de sector in de weg."

De zonnige stemming in de horeca en recreatie zet verder door. Het mooie weer van het voorjaar zorgt vooral bij strandhoreca en vakantieparken voor een extra positief sentiment. Maar dat het goed gaat, betekent ook dat het tekort aan personeel een steeds groter issue wordt voor ondernemers. De Rabob...

Drinks Wijn
Trend: rode wijn kun je prima koelen

De rode wijn heeft het bij deze tropische temperaturen zwaar; men bestelt dan eerder een glas gekoelde rosé of witte wijn. Toch kan ook rode wijn uitstekend gekoeld geserveerd worden, maar daarbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal factoren. Koelen van rode wijn... Daar r...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: