Henk Cremers en Roëlle Last nemen Gastenhof familie Bouma in Opende over

Auteur: Redactie
7 juni 2021
Henk Cremers en Roëlle Last nemen Gastenhof familie Bouma in Opende over

Ze hebben graag mensen om zich heen voor wie ze dan liefst ook nog eens fijn kunnen zorgen: Henk Cremers (60, tweede van links op de foto) en Roëlle Last (55, helemaal links op de foto). Is het niet met Kerst met de familie, dan wel bij hun dagelijkse werkzaamheden als IC/CCU-verpleegkundigen in Nij Smellinghe in Drachten. Welnu, vanaf juli mogen zij nog veel meer mensen verzorgen. Het Limburgs-Zaanse stel heeft namelijk Gastenhof familie Bouma aan de Provincialeweg in Opende overgenomen en zet het bedrijf voort onder de naam Cremers' Pleats.

"Wij wilden al langere tijd iets voor ons zelf", aldus de in Zaandam geboren Roëlle. "In een 'vorig leven' heb ik al eens een huis gebouwd dat een B&B moest worden, maar dat ging toen door omstandigheden niet door. Daarna hebben Henk en ik eraan gedacht een 'Herbergier' te beginnen, maar dat lukte ook al niet. Gelukkig ook maar trouwens, want dit soort privé-instellingen kwam daarna in zwaar weer toen de toekenning van pgb's naar de gemeenten ging. Wij waren als beginners dan vast failliet gegaan." 

Het ging kriebelen

De onrust bleef en toen de in het Zuid-Limburgse Bocholtz geboren Henk drie maanden vrije tijd omzette in een tijdelijke baan in het ziekenhuis van Willemstad op Curaçao, ging het nog meer kriebelen. Curaçao moest het worden! Beiden zouden er als verpleegkundige zo aan de bak kunnen, maar daar iets als een B&B beginnen zou het summum zijn. Ook dit idee ging echter de prullenbak in. "Je gaat daar toch de jaargetijden missen'', wist Henk uit ervaring. "En je springt er ook niet zo even op de fiets." 

Ondertussen bleef Roëlle Funda afstruinen voor een leuk stekje. "Een campinkje, een B&B, in ieder geval iets buitenaf waar wij zelfstandig ondernemer zouden kunnen worden." Iets recreatiefs ook, omdat zij zelf tenslotte ook graag met de camper op pad gaan.

En toen kwam Opende voorbij. Zij zagen een half jaar voordat zij toehapten Gastenhof familie Bouma al eens op Funda, maar lieten het idee eerst rusten. Het zou een flinke investering vergen en beiden verwachtten niet dat het financieel haalbaar zou zijn. Toen Roëlle 'Opende' een half jaar later opnieuw 'tegenkwam', had zij toch zoiets van: "Hier moeten we wat mee doen. Dit is voor ons bestemd nu het nog te koop staat." En wat bleek? De overname was ook nog eens financieel haalbaar.

Ze hebben hun gastenhof inmiddels Cremers' Pleats gedoopt. Een knipoog naar het Fries, inderdaad, maar Opende mag dan net over de provinciegrens in Groningen liggen, ze spreken er vooral Fries. Voor de voortzetting van het bedrijf zegt het paar nog niet echt een strak plan te hebben. "Het moet ontspannen en leuk blijven'', aldus Henk. "We beginnen in juli rustig aan en dan kijken we wel wat de mensen willen, waar er behoefte aan is.''

Appartementen, blokhut en pipowagen

Zeker is wel dat ze twee appartementen in de verhuur houden, een blokhut met keuken en sanitair en een pipowagen zonder sanitair. Tegen de laatste liepen ze toevallig aan bij hun camperstalling in Drachten en hadden ze al gekocht voordat 'ie te koop stond. Ook het theehuis – een selfservicepunt voor een frisje, koffie, thee of een kleine versnapering – blijft in bedrijf. Verder hopen ze op termijn enkele goed geoutilleerde camperplekken te realiseren. Camperaars tot die tijd overigens ook welkom, maar ze moeten dan wel zelfvoorzienend zijn.

Wie voor Cremers' Pleats kiest, doet dat overigens niet voor vertier ter plekke. Het is de omgeving die het moet doen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, maar Opende ligt ook nog eens mooi centraal in het Noorden en is daarmee een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan een van de steden of het Lauwersmeergebied.

En ja, hoe gaat het met hun werkzaamheden in Nij Smellinghe? Ze draaien nu nog vaak dezelfde diensten, maar dat zal als Cremers' Pleats eenmaal in bedrijf is niet meer kunnen. Maar beiden zien dat ook wel als een voordeel. "Door onze onregelmatige diensten moet het te combineren zijn, ons werk in het ziekenhuis en dit avontuur. Er kan daardoor altijd een van ons aanwezig zijn'', zegt Roëlle. "En als het goed draait, dan kan er altijd eentje van ons gaan stoppen of minder gaan werken.''

Zo goedgemutst Henk en Roëlle hun ondernemerschap tegemoetzien, zo blij zijn Renny en Hein Bouma ook met hun opvolgers. De Bouma's zijn de grondleggers van het gastenhof, dat al sinds 1993 in bedrijf is, en wilden maar wat graag kopers die de zaak zouden voortzetten. "Henk en Roëlle zijn precies de kandidaten die wij op het oog hadden. Want vergeet niet: mijn hart en ziel liggen hier'', zegt de 65-jarige Renny hierover. "Je wilt niet weten wat wij hier allemaal achterlaten. Hele levensverhalen kregen wij te horen. Mensen vertellen je soms nog meer dan ze in eigen familiekring doen. Heel bijzonder. Ook wat dat betreft zal ik het wel missen hier.''

Meer reizen met de camper

Wat de Bouma's gaan doen, nu ze na 28 jaar afscheid hebben genomen van hun gastenhof? "We gaan in ieder geval meer reizen met onze camper'', zegt Hein (69), die naast het eigen bedrijf altijd is blijven werken als manager bij Dalstra Reizen in Surhuisterveen. "En we hebben ook nog een huisje in Andalusië in Spanje, kunnen we daar nu eens langer dan drie weken naartoe.'' En belangrijker nog: de Bouma's zijn bezig een nieuwe woning te realiseren bij de haven in Surhuisterveen. Ze hebben er een huis gekocht dat ze plat willen gooien om plaats te maken voor wat nieuws. Levensloopbestendig natuurlijk. Cremers' Pleats is te boeken via de sites van airbnb.nl en bedandbreakfast.nl

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws