Herberg viert 25-jarig bestaan

5 mei 2014
Herberg viert 25-jarig bestaan

Herberg de Pater is al 25 jaar eigendom van de familie Van Lier en is een uniek, Fries hotel-restaurant, gebouwd in 1729 en gesitueerd aan de oude zeedijk te Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dokkumer
Nieuwe Zijlen is een buurtschap dat is ontstaan bij de sluis die hier in 1729 gebouwd werd in het Dokkumer Grootdiep. De afsluiting van de zeearm door de nieuwe sluizen (‘zijlen’) betekende het definitieve einde van Dokkum als zeehaven.

*25 dagen feest*
Op 29 mei is het 25 jaar geleden dat Herberg de Pater werd overgenomen door de familie Van Lier. Om dit heugelijke feit te vieren heeft Herberg de Pater voor een periode van 25 dagen diverse acties georganiseerd.

*Obelisk*
Het sluizencomplex werd aangelegd onder leiding van de Friese waterbouwkundige Willem Loré (1679-1744) en bestond uit twee spuisluizen en een schutsluis voor de scheepvaart. Ter ere van de voltooïng van het complex werd op de dijk een monument opgericht dat bestaat uit een voetstuk met daarop een obelisk op vier bollen.

*Historie*
Met de aanleg van het sluizencomplex werd het 'Sluiswachtershuisje' (Herberg de Pater) gebouwd. Herberg de Pater heeft diverse bestemmingen gehad van Sluiswachtershuisje tot 'Provinsiehuis' en van bakkerij/logement tot Herberg de Pater.

*Werelderfgoedlijst*
Herberg de Pater ligt op de voormalige zeedijk. Vooral het deel direct achter de oude sluis is uitgesproken schilderachtig en ademt een intieme, besloten sfeer. Het uitzicht over het ‘oude land’ aan de ene en het Nationaal Park Lauwersmeer, sinds 2013 een plaats gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, aan de andere kant is fenomenaal.
De schutsluis wordt jaarlijks door duizenden schepen gebruikt en aan de Lauwersmeerkant ligt een jachthaven. Daarachter begint het Nationaal Park Lauwersmeer, een schitterend natuurgebied met volop mogelijkheden om te varen, kanoën, wandelen of fietsen.

~Thijs Jacobs~



Overig nieuws