“Mensen vinden het fantastisch, ruimte komen ze niet tekort”

Auteur: robin bruggeman
“Mensen vinden het fantastisch, ruimte komen ze niet tekort”

Het voormalige Philips-gebied Strijp-S in Eindhoven staat bekend om zijn startups, innovatieve bedrijven, horeca en ook steeds meer appartementen en woningen. Tussen de hoge, grijze betonnen gebouwen en fabriekspanden is echter ook een van de kleinste B&B’s van Nederland te vinden. Waterland-huisje werd negen jaar geleden gebouwd door ontwerpers en architecten Reinoud Boland, Peer van Ling en Teun de Bok en vormt een bijzonder contrast met de oude Philips-fabrieken in de omgeving. De drie lieten zich destijds inspireren door de tiny house-movement die over kwam waaien uit de Verenigde Staten en vormden hun huisje op wielen, dat dus mobiel is maar over het algemeen op een vaste plek staat, daarna om tot gastenverblijf.

“Het idee was een beetje van ‘het ziet er allemaal fantastisch uit op foto’s, maar werkt het ook in het echt?’. Het was wel een hoop uitzoekwerk want er waren nog niet echt voorbeelden in Nederland en we wilden wel dat het 'ding' de weg op kon. Hij mocht maar 3.500 kilo wegen, hij mocht niet hoger zijn dan 4 meter en 2,5 meter breed. Daarbinnen moest het passen. We hadden wel Amerikaanse voorbeelden, maar daar zijn de regels net iets anders”, blikt Boland terug. “Het unieke is dat ons huisje zo klein is, de meeste tiny houses zijn veel groter. Wij zijn wel echt de kleinste. De grap is ook wel dat als mensen hier verblijven ze het echt fantastisch vinden, ruimte komen ze niet tekort. Voor recreatie is het eigenlijk perfect, het is heel huiselijk en het heeft een bepaalde luxe.” De drie lieten zich bij de bouw inspireren door de typische Waterland-stijl uit Noord-Holland, waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van hout en opvallende kleuren. Het huisje maakte in eerste instantie deel uit van cultureel centrum en ‘creatieve proeftuin’ Plug-In-City op het Strijp-S-gebied. Toen dit project werd verplaatst, gingen de drie eigenaren op zoek naar een nieuwe plek en in samenspraak met Park Strijp Beheer werd de huidige locatie gevonden. Waterland-huisje is nu te vinden op een klein veldje tussen de hoogbouw van het Videolab, het Microlab en het Glasgebouw.

‘Het is niet ons doel om het continu vol te hebben’

“Het is een beetje een raar plekje, maar ’s nachts is het hier erg rustig. Deze grond is van Park Strijp Beheer, daar is de gemeente Eindhoven ook bij betrokken. Het is een samenwerking (tussen VolkerWessels en de Gemeente Eindhoven, red.) die het terrein ontwikkelt en zij willen graag een beetje reuring, dat er dingen te zien zijn en dat er wat gebeurt. Daar passen wij goed in. Daarom vinden ze het leuk dat wij hier staan en wij vinden het leuk om te doen”, vertelt Boland daarover. De eveneens aanwezige Van Ling voegt toe dat het wel helpt dat de banden met de beheerder van het gebied zo goed zijn: “Ze hebben zelfs gezegd dat als we er een tweede huisje bij willen zetten, dat gewoon kan.”

 

De ‘b’ van breakfast is er sinds de verhuizing van waterland-huisje naar de huidige locatie een beetje bij ingeschoten, maar in eerste instantie was het wel mogelijk om ook in het huisje te ontbijten: “We hebben in het begin wel ontbijt gehad. Je had hier vlakbij het Koffiehuisje en dat waren heel leuke mensen, die kwamen ’s ochtends ontbijt brengen als dat nodig was. Dan hoorde je ‘klop, klop, klop’ en stond er een papieren zak met croissantjes voor de deur, dat was wel heel luxe”, glimlacht Boland. Met veel verschillende horecamogelijkheden in de buurt is het vinden van een ontbijt voor de gasten van waterland-huisje echter geen enorm probleem en het blauwe huisje wordt dan ook goed gevonden: “Als we het goed doen, zitten we ongeveer de helft van het aantal nachten per jaar vol. Dus 180 nachten per jaar. Je mag bij ons gewoon één nacht boeken, je hoeft niet meteen het hele weekend te komen. Ik weet niet of dat nou per se voordelig is, maar daar denken we niet zo heel erg over na. Via Airbnb kan je ook allemaal flexibele bedragen en dat soort voorwaarden instellen. Het is niet ons doel om het continu vol te hebben”, gaat Boland verder. “We willen wel graag verhuren, maar het moet ook leuk blijven. Het is een hobby-inkomen. We verhuren het meer om het geld dat het huisje heeft gekost terug te verdienen. We hebben er een hoop tijd en geld ingestoken en dat kunnen we op deze manier terugverdienen.”

Van links naar rechts: Teun de Bok, Reinoud Boland en Peer van Ling (Foto via Reinoud Boland)

Vanwege de ligging op het Strijp-S-gebied en de relatief korte afstand tot het centrum van Eindhoven, Eindhoven Centraal en het Philips Stadion van PSV hebben Boland en Van Ling inmiddels allerlei soorten gasten voorbij zien komen. “Echt van alles. In het begin hadden we veel mensen uit de tiny house-beweging te gast. Veel gasten komen ook inspiratie opdoen omdat ze zelf een tiny house willen bouwen of er over denken om erin te gaan wonen. Omdat we op deze plek staan, komen er veel mensen die op Strijp-S iets te doen hebben. Tijdens de Dutch Design Week en Glow zijn we de hele week bezet. We krijgen ook wel voetbalsupporters. Er is een gezin waar de moeder en de zoon PSV-fan zijn en de vader Feyenoord-fan is. Die komen hier dan als PSV - Feyenoord is, ze zijn hier al drie keer geweest”, gaat Boland verder. “Voor het begin van het nieuwe studiejaar krijgen we ook veel aanvragen van studenten hier een tijdje willen zitten om dan ondertussen op zoek te kunnen naar iets anders. Je hebt hier bijvoorbeeld de Design Academy en die moeten allemaal op zoek naar een kamer die er niet is. Dat hebben we één keer gedaan in coronatijd, een vrouw met een cateringbedrijfje die hier zes maanden gewoond heeft.” Gasten slapen normaal gesproken op de kleine slaapzolder die bovenin waterland-huisje is gemaakt, maar vanwege de aanwezige slaapbank is het zelfs mogelijk om er met drie gasten te verblijven: “Met z’n drieën is het eigenlijk heel voordelig, we vragen nu 65 euro per nacht en dan 40 euro schoonmaakkosten. Dus als je langer blijft, en je bent met meerdere personen, dan is het voordeliger.”

‘Ik ben altijd heel goed van vertrouwen’

Het schoonmaken en de administratie zijn over het algemeen de verantwoordelijkheid van Boland: “Het is het handigst als dat bij één persoon ligt. Ik gebruik voor de boekingen op dit moment alleen nog Airbnb en de website. De site loopt nu een beetje achter en moet ik updaten, dat merk je ook wel aan het aantal boekingen. Als je dat niet bijhoudt dan loopt het terug. Je moet zorgen dat het actueel is, want anders gaan mensen zich afvragen of het nog bestaat.” Airbnb brengt wel het voordeel met zich mee dat verhuurders kunnen zien wie zij te gast krijgen en ook inzicht hebben in de reacties van eerdere verhuurders: “Als mensen rechtstreeks boeken weet je dat eigenlijk helemaal niet. Ik ben altijd heel goed van vertrouwen en dat is eigenlijk nog nooit beschaamd. Ik heb eens een paar Duitse jongens gehad die hier op Interrail waren en hier met z’n vieren sliepen. Toen ik hier ’s ochtends kwam was het echt een zooitje. Maar daar ga ik niet moeilijk over doen, zolang er niet dingen kapot gaan.” Toch heeft Boland ook weleens raar staan kijken: “Ik had de mogelijkheid om via AirBnB een lastminute boeking te krijgen. Toen kreeg ik heel laat om 9 uur ’s avonds nog een boeking en dacht ik: ‘het zal wel, doen’. Maar dat was een vrouw die gebruikt had en hier 'gedumpt' werd. Dat was echt helemaal mis en toen ik hier ’s ochtends kwam was ze stennis aan het schoppen. Toen heb ik Peer erbij gehaald en was ze opeens weg. Dat was niet leuk. Dat is eigenlijk de enige keer. Het gebeurt ook weleens dat mensen op vrijdagavond bellen van ‘hé, is dat huisje nog vrij?’. Dan hoor je dat ze gedronken hebben, daar ga ik niet op in.”

Tot nu toe is het bij één waterland-huisje gebleven, maar de ontwerpers hadden in eerste instantie in gedachten om er een lijn van tiny houses van te maken. Als er interesse is, zijn de mogelijkheden om meer van de huisjes te produceren er echter nog steeds en Van Ling heeft dan ook een tip voor collega B&B-houders: “Als je iets op wielen hebt staan en je wilt het in je tuin zetten, dan hoef je er geen vergunning voor aan te vragen. De enige regel in het bouwbesluit is dat je voor een logiesfuncties een minimale breedte moet hebben van 1,80 meter en een minimale oppervlakte van 5 vierkante meter. Daar voldoet deze aan. Dus als iemand bijvoorbeeld een bed & breakfast heeft en zegt ‘nou, ik zou wel een extra kamertje willen’, dan kunnen ze dit huisje gewoon zo in de tuin parkeren. Het is aan te sluiten op het riool en dan heb je een extra kamer, daar hoef je geen vergunning voor aan te vragen.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws