Hotelprijzen stijgen in zuidelijke landen

21 augustus 2014
Hotelprijzen stijgen in zuidelijke landen

In een aantal zuidelijke vakantielanden zijn gedurende de vakantieperiode de hotels fors duurder geworden, zo blijkt uit de hotelprijsindex (tHPI) van
hotelzoekmachine Trivago. Vooral Griekenland, Spanje en Portugal zijn dit jaar een stuk prijziger dan in de vakantieperiode van vorig jaar, hier zijn de hotelprijzen momenteel het hoogst in meer dan drie jaar tijd. Cyprus, Frankrijk en Italië stijgen ook in prijs, echter is hier geen sprake van een buitengewone trend.

*Griekenland*
Vooral in Griekenland zijn de hotels fors duurder geworden. In het vakantieland kosten hotels deze maand gemiddeld €158 per kamer per nacht, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit maakt augustus 2014 in Griekenland de duurste maand in meer dan 3 jaar tijd. Na een dip in de Griekse hotelprijzen als gevolg van een imagoprobleem vanwege de crisis, lijkt het land in het hoogseizoen behoorlijk op te krabbelen. Hoewel het Griekse laagseizoen relatief goedkoop blijft in prijs en niet lijkt te verbeteren, is in het hoogseizoen voor het tweede jaar op rij een grote stijging in hotelprijzen zichtbaar.


~Online hotelprijzen van Griekenland in 2011, 2012, 2013 en 2014.~

*Spanje*
Een stijging van hotelprijzen in deze orde van grote is in Spanje erg opvallend. Eerdere jaren waren de hotelprijzen in Spanje behoorlijk stabiel gedurende de zomermaanden. Anders dan Griekenland heeft Spanje een groot binnenland dat gedurende de hete maanden juli en augustus voor veel toeristen te warm is en juist in de lente en het najaar toeristen trekt. In de warme zomermaanden zijn de kustplaatsen populair, dit houd de landelijke prijs normalerwijs in balans. In juli en augustus van dit jaar lijkt Spanje echter veel duurder te worden, een teken dat vooral de Spaanse kustplaatsen een goed jaar hebben. Prijzen stijgen deze maand tot een gemiddelde van €114 per kamer per nacht. Vorig jaar was dit nog €101. Net als in Griekenland zorgen de prijsstijgingen in Spanje voor de hoogste prijzen in meer dan drie jaar tijd.


~Online hotelprijzen van Spanje in 2011, 2012, 2013 en 2014.~

*Portugal*
In Portugal stijgen hotelprijzen deze maand met 10% vergeleken met vorig jaar augustus. In Portugal is het normaal dat augustus de duurste hotelmaand van het jaar is. In augustus 2013 kwam deze piek uit op een gemiddelde hotelprijs van €105 per kamer per nacht en dit jaar komt daar met €115 nog eens 10 euro bovenop. Net als in Spanje en Griekenland is augustus 2014 de duurste hotelmaand in meer dan 3 jaar.


~Online hotelprijzen van Portugal in 2011, 2012, 2013 en 2014.~

*Cyprus*
Hotels op Cyprus zijn enorm in prijs gestegen, van €129 in augustus 2013 naar €147 in augustus 2014. Dit betekent dat de Cypriotische hotelmarkt na een dip vanwege de crisis weer naar het normale prijsniveau is teruggebracht.

~Christel Tuin~

Overig nieuws