Hotels overtreden arbeidsvreemdelingenwet

1 oktober 2014
Hotels overtreden arbeidsvreemdelingenwet

Tijdens een controle van de Inspectie SZW bij acht hotels in Amsterdam zijn bij drie hotels overtredingen geconstateerd en bij een vierde hotel
een vermoedelijke overtreding. De controle heeft in ieder geval geleid tot drie overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

*Boetes*
Bij één van de hotels was een Chinese kennismigrant aan het werk als receptionist en ontving niet het volgens de kennismigrantenregeling vereiste loon. Tegen het hotel wordt een boeterapport opgesteld. De boete kan € 12.000,- bedragen. Bij een ander hotel werd een Afrikaanse man aangetroffen die op een naam van een ander persoon schoonmaakwerkzaamheden verrichtte. Zowel tegen het hotel als tegen het schoonmaakbedrijf waarvoor de man werkte, wordt een boeterapport opgemaakt. Het hotel kan een boete krijgen van € 12.000,- en het schoonmaakbedrijf € 6.000,-.
Bij een derde hotel werd een man aangetroffen met de Chinese nationaliteit die het ontbijt in het hotel verzorgde. De man had geen tewerkstellingsvergunning om hier te werken. Ook tegen dit hotel wordt een boeterapport opgemaakt, waarbij ook hier de hoogte van de boete maximaal € 12.000,- is. Bij een vierde hotel werkte een receptionist via een uitzendbureau die over zijn werkzaamheden nog geen salaris had ontvangen. De Inspectie houdt contact met deze persoon of hij op korte termijn wel zijn salaris ontvangt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal er een nader onderzoek door de Inspectie worden ingesteld.

~Christel Tuin~

Overig nieuws