IBM's Watson wint Horecava Innovation Award

12 januari 2015
IBM's Watson wint Horecava Innovation Award

Met het computerprogramma IBM’s Chef Watson wint IBM Corporation, i.s.m. Bon Appetit - Institute of Culinary Education (US), de Horecava
Innovation Award 2015. IBM’s Chef Watson is een uniek computerprogramma dat koks helpt bij het ontdekken en creëren van originele, totaal unieke recepten. Watson creëert razendsnel eindeloze hoeveelheden combinaties en selecteert daaruit de beste.

De prijsuitreiking van de 15e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats op maandag 12 januari, de eerste dag van Horecava 2015, in Amsterdam RAI.

IBM’s Chef Watson won eveneens in de categorie Digital & Social Media; een veelbelovende, nieuwe categorie in deze wedstrijd.

*Categoriewinnaars*
De jury maakte tevens de winnaars bekend in de overige drie categorieën.
Bij Food & Beverage ging de Award naar de Spice Oils, op de markt gebracht door Verstegen Spices & Sauces uit Rotterdam. Met de Spice Oils breng je in een handomdraai gerechten op smaak. 4 smaken die allen voldoen aan de Verstegen Pure normen: vrij van 14 wettelijk geregistreerde allergenen, minimale hoeveelheid zout en MSG vrij.

Philips en Desso uit Waalwijk zegevierden bij Concepts, Interior & Design met Luminous Carpets. Het gepatenteerde lichtdoorlatende tapijt informeert gasten en bezoekers, helpt ze te oriënteren, inspireert ze en verhoogt de veiligheid door duidelijke markering van vluchtwegen. Daarnaast zorgt het voor een mooie uitstraling.

De prijs bij Equipment & Services ging naar FndF uit Nijmegen, met het zelf-afschuimend bierglas. Doordat het bierglas licht schuin afloopt, loopt de opkomende schuimlaag met grote belletjes vanzelf over de rand. Ook komt het de kwaliteit van het bier ten goede.

*Karel de Vos Award*
De jury reikte voor de derde keer de Karel de Vos Award uit. Deze bijzondere prijs gaat naar de meest gastgerichte innovatie, die de horecaondernemer ondersteunt in zijn bedrijfsvoering en wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet. Hij werd in ontvangst genomen door Pit-foodconcepts Eindhoven dat i.s.m. Altoni Pasta uit Schoten (BE) Zilte Glorie ontwikkelde; ravioli gevuld met zeewier. Een duurzaam initiatief waarmee op originele wijze aandacht wordt gevraagd voor de acceptatie van zeewier als smakelijke eiwitcomponent en voedingsmiddel.

*Publieksprijs*
Het publiek mocht ook een stem uitbrengen op haar favoriete innovatie. Dit kon via de website tot en met vrijdag 9 januari. De publiekswinnaar is de Bacon Bullet, een snack van Nextdeli uit Soest. De 15 genomineerden ontvingen in totaal 1.351 stemmen; daarvan ging 23% naar de publieksprijswinnaar.

*Advies en ondersteuning*
Behalve de Award ontving de winnaar ook een cheque voor marketing- en communicatie-ondersteuning door Pitch communicatie & PR in Amsterdam, alsmede een powerconsult van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO); een diepgaand adviesgesprek op maat over subsidie- en financieringsmogelijkheden, duurzaamheid, maatschappelijk ondernemen en andere overheidsregelingen.

*Ruim 150 inzendingen*
Maar liefst 151 innovaties werden ingestuurd om kans te maken op de felbegeerde Horecava Innovation Award 2015 (HIA). Zoveel zijn het er in jaren niet geweest (110 in 2013; 118 in 2014). De onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, chef-koks, vakspecialisten en –journalisten, beoordeelde alle inzendingen en wees 16 genomineerden aan; één trok zich terug. Alle genomineerde innovaties zijn te bewonderen op het InnovationLAB, tijdens de Horecava.

Voor deze 15e editie van de HIA wedstrijd konden producten aangemeld worden die na 1 januari 2014 in Nederland op de horecamarkt verschenen. De Horecava wil met de prijs het innovatieve karakter van de beurs onderstrepen en fabrikanten en leveranciers stimuleren de horeca te blijven voorzien van innovatieve producten.

Overig nieuws