Interview: breng je B&B in kerstsfeer

21 december 2018 | José Mast

Gasten die in deze donkere dagen een B&B bezoeken, weten een feestelijke sfeer te waarderen. Daarom doen veel gastvrijheidsondernemers er in december een schepje bovenop voor een warme sfeer. Kleine moeite, groot plezier. Hoewel sommigen het wel een beetje overdrijven. Twee gastvrouwen geven een kijkje in de kamer.

Fanny Coppers kijkt met veel plezier terug op de kerstshows die ze vijf jaar lang heeft gegeven in B&B La Belle Meuse in Well. Niet zozeer voor de gast, maar vooral om de dorpsbewoners en de lokale ondernemers een keer te laten meegenieten van het prachtige interieur. “Niets was te gek: een engel en linten boven het bed, een kandelaar in de douche en natuurlijk een feestelijk gedekte tafel. We wilden op die manier plaatselijke zelfstandigen de kans geven zich te presenteren, zoals onze styliste Angelique, een nagelstyliste en een bloemist. We maakten er een kleine fair van en wij investeerden in de aankleding.”

De kerstshows zijn inmiddels met een grote klapper afgesloten, maar voor de gast kleden Fanny en haar man Ron de B&B nog altijd gezellig aan. Decoraties worden afgestoft of krijgen een lik verf en worden vrolijk hergebruikt. Maar elk jaar komt er ook wel weer wat nieuws bij. “Ik werk samen met Angelique, die zelf decoraties maakt en verkoopt via haar webwinkel Liekenzo,” vertelt Fanny. “Onze B&B is haar etalage. Samen zijn we dagen bezig om alles in kerstsfeer te brengen. We doen veel met groen – ingespoten natuurlijk om brandgevaar uit te sluiten – en iedere kamer krijgt een eigen kerstboom. Een houten kerstboom op een lampvoet geven we soms een ander kleurtje. Het ene jaar zetten we er waxinelichtjes op, het andere jaar hyacinten. In de douche zetten we nu geen engel meer, maar aan het handdoekenrekje hang ik nog wel groen en ballen. Ook onder de douche mag de kerstsfeer voelbaar zijn.”

Extra boekingen krijgt ze er niet mee, maar versieren hoort nu eenmaal bij La Belle Meuse, vindt Fanny. “Het is veel werk, juist omdat we zoveel met vers groen werken. Gelukkig is het in de periode na Sinterklaas door de week vaak wat rustiger, zodat we er geen gasten voor hoeven af te zeggen. We vestigen niet speciaal de aandacht op de decoraties, het is voor de gast een verrassing. De reacties zijn heel enthousiast. Ze blijven kijken! Alle sfeermakers zijn te koop en gasten maken daar ook graag gebruik van.”

Design in Alkmaar

Op 6 december staat bij Carla Smit, eigenaar van Design B&B Graaf Jan Alkmaar, de styling van haar B&B op de agenda. De hele dag is ze dan in de weer met kerstbomen voor binnen en buiten, rendierkussens, kerstdecoraties en kransen voor aan de toegangsdeur. De veranda beneden krijgt een slinger met lichtjes, zodat ook het uitzicht voor de gast volledig in stijl is. Gasten komen ervoor terug, is de ervaring van Carla. “Ze genieten graag hier van de kerstsfeer. Een stel gasten komt om deze reden al drie jaar terug.”

Design is voor Carla een manier om zich te onderscheiden van de vele B&B’s die Alkmaar rijk is. “Ik wilde alles nieuw hebben en zó mooi dat je, bij wijze van spreken, met je ogen open zou willen slapen. Er ligt een oogstrelend limoengroen karpet. De zwartgroene stoeltjes van Vitra zijn niet alleen mooi, maar zitten ook ontzettend lekker. Er staat een kingsize boxspring. Je kunt je tanden poetsen boven een design waskom. We hebben niet bespaard op de kwaliteit van de materialen en de gasten zien dat. Ik krijg er regelmatig complimenten over.”

Bij een onderscheidende inrichting hoort ook extra service, vindt Carla. “Ik overdrijf altijd een beetje. Ik ontvang gasten met zelfgebakken appeltaart en slagroom. Dan zitten ze meteen bij binnenkomst al te stralen. Op de kamer staat een welkomstdrankje, zakjes chips en de minibar is gevuld. Deze extra’s horen bij de overnachtingsprijs. Ook het ontbijt is koninklijk en royaal. Onze gasten kunnen er makkelijk een lunchpakket van maken en de meesten doen dat ook.”

Het ontbijt is in december in kerstsfeer, maar hoe dat eruitziet, blijft een verrassing. “Ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken met een ontbijtfoto. Mijn ontbijt is elke dag anders met verse streekproducten. Als je 14 dagen hier bent, heb je 14 dagen een ander ontbijt. Daarom maak ik er geen foto’s van. Het gaat om het verrassingseffect.”

Decoratiebudget

Voor een design B&B is het belangrijk om af en toe wat nieuws aan te schaffen. Carla maakt daarvoor regelmatig een decoratiebudget vrij. Het budget varieert, het kan om (schilder)onderhoud gaan of nieuwe woonaccessoires. “Als ik iets tegenkom dat past bij de stijl, dan koop ik het, zoals een lampje, een kunstwerk, geurstokjes, decoratiekussens en dergelijke. Dat boek ik als ‘aanschaf kleine inventaris.’ Het leuke is dat gasten het soms willen kopen. Dat mag altijd, want dan kan ik weer vernieuwen. Op die manier verkoop ik wel eens kussens bijvoorbeeld. Of lekkere vanille-geurstokjes.”

Niet alleen met Kerstmis zet Carla een stapje extra, maar ook met Pasen. Dan zet ze bijvoorbeeld op de ontbijttafel een paar wollige schaapjes. En als ze weet dat een gast jarig is of pas getrouwd, versiert ze de kamer. “Daar heb ik nog nooit iets extra’s voor gerekend. Bovendien kan ik slingers altijd hergebruiken. Ik vind het leuk als ik eraan kan bijdragen wanneer gasten iets te vieren hebben. Ik wil iets betekenen voor mensen. Dat is mijn drijfveer. Als ze weggaan, uitgerust, enthousiast en met een glinstering in de ogen, ben ik de hele dag blij.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview Longread
B&B in urban Amersfoort; welkom aan boord bij Vita Nova

Gooi de trossen los en kom genieten van de veelzijdige stad Amersfoort. Overnachten bij Bed & Breakfast Vita Nova staat garant voor een spetterend weekendje weg, gecombineerd met de charmante en historische Amersfoortse binnenstad in de provincie Utrecht. Amersfoort is in bevolkingsaantal de ...

Toerisme Airbnb
Dit zijn de meest gastvrije plekken in Nederland

Staycations zorgen voor een nieuwe trend. Nederlanders zoeken vaker landelijke gebieden op, waarbij met name Airbnb-gasten in minder bezochte provincies gastvrij ontvangen zijn door hosts. In verband met COVID-19 zijn Nederlanders gevraagd deze herfstvakantie dichtbij huis te blijven. Airbnb spoort ...

Interview Branded Content
Deeltijdverhuur in je B&B, waarom niet?

Frans Kragten is oprichter van Secret Rooms, het portaal voor deeltijdverhuur van kamers. Met name B&B’s maken gebruik van de service, vooral omdat de omzet gegarandeerd met minimaal 25 procent toeneemt en de boekingen via Secret Rooms anticyclisch zijn: “Bij ons is het in de winter ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Toerisme
46 procent meer herfstboekingen in Nederlandse vakantieparken 

Vakantieparken in Nederland zien deze herfstvakantie een boekingenstijging van 46 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BungalowSpecials, waar grote parken van onder andere Landal, Roompot en Center Parcs bij zijn aangesloten. Het aantal boekingen voor de herfstvakantie ...

Toerisme Coronacrisis
Hotels buiten de Randstad lopen vol tijdens de herfstvakantie

Waar de hotels in de Randstad vanwege de gedeeltelijke lockdown en de sluiting van de horeca een flinke domper te verwerken kregen, blijken de hotels buiten de Randstad - met name die aan de kust en in landelijke gebieden - het onverminderd goed te doen. Prijsvergelijkingssite LookingforBooking.com ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: