Interview: breng je B&B in kerstsfeer

21 december 2018 | José Mast

Gasten die in deze donkere dagen een B&B bezoeken, weten een feestelijke sfeer te waarderen. Daarom doen veel gastvrijheidsondernemers er in december een schepje bovenop voor een warme sfeer. Kleine moeite, groot plezier. Hoewel sommigen het wel een beetje overdrijven. Twee gastvrouwen geven een kijkje in de kamer.

Fanny Coppers kijkt met veel plezier terug op de kerstshows die ze vijf jaar lang heeft gegeven in B&B La Belle Meuse in Well. Niet zozeer voor de gast, maar vooral om de dorpsbewoners en de lokale ondernemers een keer te laten meegenieten van het prachtige interieur. “Niets was te gek: een engel en linten boven het bed, een kandelaar in de douche en natuurlijk een feestelijk gedekte tafel. We wilden op die manier plaatselijke zelfstandigen de kans geven zich te presenteren, zoals onze styliste Angelique, een nagelstyliste en een bloemist. We maakten er een kleine fair van en wij investeerden in de aankleding.”

De kerstshows zijn inmiddels met een grote klapper afgesloten, maar voor de gast kleden Fanny en haar man Ron de B&B nog altijd gezellig aan. Decoraties worden afgestoft of krijgen een lik verf en worden vrolijk hergebruikt. Maar elk jaar komt er ook wel weer wat nieuws bij. “Ik werk samen met Angelique, die zelf decoraties maakt en verkoopt via haar webwinkel Liekenzo,” vertelt Fanny. “Onze B&B is haar etalage. Samen zijn we dagen bezig om alles in kerstsfeer te brengen. We doen veel met groen – ingespoten natuurlijk om brandgevaar uit te sluiten – en iedere kamer krijgt een eigen kerstboom. Een houten kerstboom op een lampvoet geven we soms een ander kleurtje. Het ene jaar zetten we er waxinelichtjes op, het andere jaar hyacinten. In de douche zetten we nu geen engel meer, maar aan het handdoekenrekje hang ik nog wel groen en ballen. Ook onder de douche mag de kerstsfeer voelbaar zijn.”

Extra boekingen krijgt ze er niet mee, maar versieren hoort nu eenmaal bij La Belle Meuse, vindt Fanny. “Het is veel werk, juist omdat we zoveel met vers groen werken. Gelukkig is het in de periode na Sinterklaas door de week vaak wat rustiger, zodat we er geen gasten voor hoeven af te zeggen. We vestigen niet speciaal de aandacht op de decoraties, het is voor de gast een verrassing. De reacties zijn heel enthousiast. Ze blijven kijken! Alle sfeermakers zijn te koop en gasten maken daar ook graag gebruik van.”

Design in Alkmaar

Op 6 december staat bij Carla Smit, eigenaar van Design B&B Graaf Jan Alkmaar, de styling van haar B&B op de agenda. De hele dag is ze dan in de weer met kerstbomen voor binnen en buiten, rendierkussens, kerstdecoraties en kransen voor aan de toegangsdeur. De veranda beneden krijgt een slinger met lichtjes, zodat ook het uitzicht voor de gast volledig in stijl is. Gasten komen ervoor terug, is de ervaring van Carla. “Ze genieten graag hier van de kerstsfeer. Een stel gasten komt om deze reden al drie jaar terug.”

Design is voor Carla een manier om zich te onderscheiden van de vele B&B’s die Alkmaar rijk is. “Ik wilde alles nieuw hebben en zó mooi dat je, bij wijze van spreken, met je ogen open zou willen slapen. Er ligt een oogstrelend limoengroen karpet. De zwartgroene stoeltjes van Vitra zijn niet alleen mooi, maar zitten ook ontzettend lekker. Er staat een kingsize boxspring. Je kunt je tanden poetsen boven een design waskom. We hebben niet bespaard op de kwaliteit van de materialen en de gasten zien dat. Ik krijg er regelmatig complimenten over.”

Bij een onderscheidende inrichting hoort ook extra service, vindt Carla. “Ik overdrijf altijd een beetje. Ik ontvang gasten met zelfgebakken appeltaart en slagroom. Dan zitten ze meteen bij binnenkomst al te stralen. Op de kamer staat een welkomstdrankje, zakjes chips en de minibar is gevuld. Deze extra’s horen bij de overnachtingsprijs. Ook het ontbijt is koninklijk en royaal. Onze gasten kunnen er makkelijk een lunchpakket van maken en de meesten doen dat ook.”

Het ontbijt is in december in kerstsfeer, maar hoe dat eruitziet, blijft een verrassing. “Ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken met een ontbijtfoto. Mijn ontbijt is elke dag anders met verse streekproducten. Als je 14 dagen hier bent, heb je 14 dagen een ander ontbijt. Daarom maak ik er geen foto’s van. Het gaat om het verrassingseffect.”

Decoratiebudget

Voor een design B&B is het belangrijk om af en toe wat nieuws aan te schaffen. Carla maakt daarvoor regelmatig een decoratiebudget vrij. Het budget varieert, het kan om (schilder)onderhoud gaan of nieuwe woonaccessoires. “Als ik iets tegenkom dat past bij de stijl, dan koop ik het, zoals een lampje, een kunstwerk, geurstokjes, decoratiekussens en dergelijke. Dat boek ik als ‘aanschaf kleine inventaris.’ Het leuke is dat gasten het soms willen kopen. Dat mag altijd, want dan kan ik weer vernieuwen. Op die manier verkoop ik wel eens kussens bijvoorbeeld. Of lekkere vanille-geurstokjes.”

Niet alleen met Kerstmis zet Carla een stapje extra, maar ook met Pasen. Dan zet ze bijvoorbeeld op de ontbijttafel een paar wollige schaapjes. En als ze weet dat een gast jarig is of pas getrouwd, versiert ze de kamer. “Daar heb ik nog nooit iets extra’s voor gerekend. Bovendien kan ik slingers altijd hergebruiken. Ik vind het leuk als ik eraan kan bijdragen wanneer gasten iets te vieren hebben. Ik wil iets betekenen voor mensen. Dat is mijn drijfveer. Als ze weggaan, uitgerust, enthousiast en met een glinstering in de ogen, ben ik de hele dag blij.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Interview Longread
Automatisering voor je B&B: geen dubbele boekingen meer

Een robot die het bed opmaakt is er nog niet, maar een programma dat dubbele boekingen voorkomt wel. Steeds meer bed & breakfasts schakelen over op een professioneel reserveringssysteem, die hun agenda up-to-date houdt. Maar is deze hotelsoftware wel rendabel voor kleine bedrijven? Vroeger we...

Advertorial
Let’s talk sleep! Stappenplan voor het juiste bed in uw Bed & Breakfast

Na een lange dag genieten van uw favoriete stad en een heerlijk etentje wandelt u terug naar uw Bed & Breakfast. Eenmaal in uw kamer aangekomen, kijkt u nog eens rond. Wat is het eigenlijk een mooie Bed & Breakfast! En na zo’n dag als deze ziet het bed er nog beter uit bij het inchecke...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Economie Internationaal
Stijgend aantal hotelovernachtingen in Nederland, Groningen is opvallende stijger

Herkomst gasten In 2012 waren 48,79% van alle overnachtingen in hotels in Nederland afkomstig van een buitenlandse gast. Gedurende de afgelopen jaren is dit percentage gegroeid tot 54,12% in 2018. De meeste buitenlandse overnachtingen komen van gasten uit Duitsland, UK, USA, België en Frankrijk....

Columns Blog
Column: Nieuwe suite bijna klaar, en nu bekender worden op social media?

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar over een paar weken is onze nieuwe en derde suite dan toch eindelijk klaar. Dat we een jaar na het starten van de verbouwing en driekwart jaar na onze eerst gestelde deadline opengaan, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. En ik ben inmiddels na een k...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: