Interview: breng je B&B in kerstsfeer

21 december 2018 | José Mast

Gasten die in deze donkere dagen een B&B bezoeken, weten een feestelijke sfeer te waarderen. Daarom doen veel gastvrijheidsondernemers er in december een schepje bovenop voor een warme sfeer. Kleine moeite, groot plezier. Hoewel sommigen het wel een beetje overdrijven. Twee gastvrouwen geven een kijkje in de kamer.

Fanny Coppers kijkt met veel plezier terug op de kerstshows die ze vijf jaar lang heeft gegeven in B&B La Belle Meuse in Well. Niet zozeer voor de gast, maar vooral om de dorpsbewoners en de lokale ondernemers een keer te laten meegenieten van het prachtige interieur. “Niets was te gek: een engel en linten boven het bed, een kandelaar in de douche en natuurlijk een feestelijk gedekte tafel. We wilden op die manier plaatselijke zelfstandigen de kans geven zich te presenteren, zoals onze styliste Angelique, een nagelstyliste en een bloemist. We maakten er een kleine fair van en wij investeerden in de aankleding.”

De kerstshows zijn inmiddels met een grote klapper afgesloten, maar voor de gast kleden Fanny en haar man Ron de B&B nog altijd gezellig aan. Decoraties worden afgestoft of krijgen een lik verf en worden vrolijk hergebruikt. Maar elk jaar komt er ook wel weer wat nieuws bij. “Ik werk samen met Angelique, die zelf decoraties maakt en verkoopt via haar webwinkel Liekenzo,” vertelt Fanny. “Onze B&B is haar etalage. Samen zijn we dagen bezig om alles in kerstsfeer te brengen. We doen veel met groen – ingespoten natuurlijk om brandgevaar uit te sluiten – en iedere kamer krijgt een eigen kerstboom. Een houten kerstboom op een lampvoet geven we soms een ander kleurtje. Het ene jaar zetten we er waxinelichtjes op, het andere jaar hyacinten. In de douche zetten we nu geen engel meer, maar aan het handdoekenrekje hang ik nog wel groen en ballen. Ook onder de douche mag de kerstsfeer voelbaar zijn.”

Extra boekingen krijgt ze er niet mee, maar versieren hoort nu eenmaal bij La Belle Meuse, vindt Fanny. “Het is veel werk, juist omdat we zoveel met vers groen werken. Gelukkig is het in de periode na Sinterklaas door de week vaak wat rustiger, zodat we er geen gasten voor hoeven af te zeggen. We vestigen niet speciaal de aandacht op de decoraties, het is voor de gast een verrassing. De reacties zijn heel enthousiast. Ze blijven kijken! Alle sfeermakers zijn te koop en gasten maken daar ook graag gebruik van.”

Design in Alkmaar

Op 6 december staat bij Carla Smit, eigenaar van Design B&B Graaf Jan Alkmaar, de styling van haar B&B op de agenda. De hele dag is ze dan in de weer met kerstbomen voor binnen en buiten, rendierkussens, kerstdecoraties en kransen voor aan de toegangsdeur. De veranda beneden krijgt een slinger met lichtjes, zodat ook het uitzicht voor de gast volledig in stijl is. Gasten komen ervoor terug, is de ervaring van Carla. “Ze genieten graag hier van de kerstsfeer. Een stel gasten komt om deze reden al drie jaar terug.”

Design is voor Carla een manier om zich te onderscheiden van de vele B&B’s die Alkmaar rijk is. “Ik wilde alles nieuw hebben en zó mooi dat je, bij wijze van spreken, met je ogen open zou willen slapen. Er ligt een oogstrelend limoengroen karpet. De zwartgroene stoeltjes van Vitra zijn niet alleen mooi, maar zitten ook ontzettend lekker. Er staat een kingsize boxspring. Je kunt je tanden poetsen boven een design waskom. We hebben niet bespaard op de kwaliteit van de materialen en de gasten zien dat. Ik krijg er regelmatig complimenten over.”

Bij een onderscheidende inrichting hoort ook extra service, vindt Carla. “Ik overdrijf altijd een beetje. Ik ontvang gasten met zelfgebakken appeltaart en slagroom. Dan zitten ze meteen bij binnenkomst al te stralen. Op de kamer staat een welkomstdrankje, zakjes chips en de minibar is gevuld. Deze extra’s horen bij de overnachtingsprijs. Ook het ontbijt is koninklijk en royaal. Onze gasten kunnen er makkelijk een lunchpakket van maken en de meesten doen dat ook.”

Het ontbijt is in december in kerstsfeer, maar hoe dat eruitziet, blijft een verrassing. “Ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken met een ontbijtfoto. Mijn ontbijt is elke dag anders met verse streekproducten. Als je 14 dagen hier bent, heb je 14 dagen een ander ontbijt. Daarom maak ik er geen foto’s van. Het gaat om het verrassingseffect.”

Decoratiebudget

Voor een design B&B is het belangrijk om af en toe wat nieuws aan te schaffen. Carla maakt daarvoor regelmatig een decoratiebudget vrij. Het budget varieert, het kan om (schilder)onderhoud gaan of nieuwe woonaccessoires. “Als ik iets tegenkom dat past bij de stijl, dan koop ik het, zoals een lampje, een kunstwerk, geurstokjes, decoratiekussens en dergelijke. Dat boek ik als ‘aanschaf kleine inventaris.’ Het leuke is dat gasten het soms willen kopen. Dat mag altijd, want dan kan ik weer vernieuwen. Op die manier verkoop ik wel eens kussens bijvoorbeeld. Of lekkere vanille-geurstokjes.”

Niet alleen met Kerstmis zet Carla een stapje extra, maar ook met Pasen. Dan zet ze bijvoorbeeld op de ontbijttafel een paar wollige schaapjes. En als ze weet dat een gast jarig is of pas getrouwd, versiert ze de kamer. “Daar heb ik nog nooit iets extra’s voor gerekend. Bovendien kan ik slingers altijd hergebruiken. Ik vind het leuk als ik eraan kan bijdragen wanneer gasten iets te vieren hebben. Ik wil iets betekenen voor mensen. Dat is mijn drijfveer. Als ze weggaan, uitgerust, enthousiast en met een glinstering in de ogen, ben ik de hele dag blij.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Internationaal Corona
Reizen eenvoudiger vanaf 15 mei, ook náár Nederland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
Poll: ben je van plan binnen nu en een jaar je B&B uit te breiden?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie denken uit te gaan breiden binnen nu en een jaar. Waarom wel/niet? Je reactie is van harte welkom en een toelichting zeer zeke ...

Columns
Column Hanny Arens: test, test

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat de wereld zou worden getroffen door een pandemie, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken en velen met mij. Anno 2021 weten we inmiddels beter; het coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd flink bezig. Je kunt geen krant of nieuwsapp openen, of ...

Toerisme Achtergronden
Meivakantie: drie keer zoveel huisjes geboekt

Het aantal geboekte vakantiehuizen voor de meivakantie is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Het aantal boekingen voor de meivakantie is met 192 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot 2019 bedr ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Brakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: