Interview Het Hooihuys: “Waarmaken dat we de beste b&b hebben”

18 september 2013 | Redactie

Overdonderd en de hele dag leefden ze in een roes. Maar wel een leuke roes! Het Hooihuys in Woerden mag zich de beste bed & breakfast van Nederland noemen. Een kroon op het harde werken, vindt eigenaresse Saskia Aerts. Samen met haar man Eric runt zij b&b Het Hooihuys en De Deel. “Ja, we hebben lef! Het ondernemen zit in ons. Nu we de b&b zijn gestart, zullen we geen gevoel hebben van ‘oh had ik maar’. Je blijft regisseur van je eigen leven”, aldus Saskia.

Een zeer ruime accommodatie omringd door groen en kippen. Luxe gecombineerd met nostalgische elementen die zorgen voor de perfecte sfeer. Een oase van rust. “Zo moet de gast de b&b ook ervaren. Wij genieten van onze ruimte en we willen dat graag delen met anderen”, vertelt eigenaar Eric. Dit was een belangrijke motivatie om een b&b te starten. “We hebben zelf drie kinderen en merkten dat het lastig was om een b&b te vinden waar je met het hele gezin kunt overnachten. Vaak worden het dan twee aparte kamers. Met onze verblijven kunnen wij wel een ruimte aanbieden voor gezinnen.”

De verbouwing

In 2005 kochten Eric en Saskia de boerderij in Woerden. Een complete verbouwing volgde, waarbij alleen de buitenmuren intact zijn gebleven. Met Eric aan het roer kon de renovatie na vijf jaar worden afgesloten. Waar Saskia haar talenten in onder andere interieur en styling ontdekte, opende het duo in 2010 de knusse, riante accommodatie De Deel. Saskia: “De Deel was een groot succes. We kregen goede reacties en vooral de ruime opzet werd gewaardeerd.”

Het bleef kriebelen bij de ondernemers. De vervallen herberg op de boerderij werd compleet vernieuwd en in oktober 2011 hing de naam Het Hooihuys aan de deur bij de tweede accommodatie. “Je moet niet bang zijn om te investeren”, vervolgt Eric. “En met investeren doel ik niet alleen op geld, maar ook op tijd en energie. Het was leuk dat De Deel zo goed liep en daardoor waren alle seinen op groen. Dit was een mooi moment om Het Hooihuys te starten. We wisten van tevoren dat het rendabel was. Je moet het zakelijk blijven bekijken.” Saskia: “Mensen vergissen zich weleens hoeveel werk het is. Het is geen hobby, maar werk!”

Overal ja op zeggen

Volgens het ondernemersstel verkoopt de accommodatie zichzelf. “De gasten hebben alle luxe en dat ook nog eens privé. Wij proberen ze met raad en daad bij te staan. Het mooiste compliment is als mensen zeggen: ‘Dit voelt als thuiskomen.’ Onze kracht is om ze toch gast te laten voelen en ze te verrassen en verwennen. Wij en de accommodatie zijn er om het hun naar de zin te maken, maar met gepaste afstand. Het is fijn om hen informeren en het persoonlijke contact spreekt mij aan. Dat maakt de toeristenbranche ook leuk: iedereen is op pad met een glimlach. Ik vind wel dat je er een balans in moet vinden. Je moet niet te opdringerig worden. Hier waken wij voor”, vertelt Eric.

Saskia merkt hierin een ontwikkeling bij haarzelf. “Ik ging heel ver in mijn gastvrijheid. Ik heb nu geleerd om niet overal ja op te zeggen, en dat wilde ik wel! Gasten wilden bijvoorbeeld vroeger inchecken, maar dat kon niet qua tijd en vanwege bijvoorbeeld het schoonmaken. Dit heb ik nu duidelijk in de voorwaarden opgenomen, zodat daar geen discussie over is.” Saskia en Eric zijn van mening dat ‘de b&b runnen niet ten koste van alles moet gaan’. “Wij moeten zelf ook genieten en onze rust pakken. Daarom blok ik ook bewust vrije periodes af voor eigen plezier”, aldus de eigenaresse.

De gasten

Vooral gezinnen vertoeven vaak in Het Hooihuys. “We ontvangen gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Ook familieweekenden waarbij de beide accommodaties worden gehuurd, komen voor. Vriendinnenweekenden, zussenweekenden, stelletjes en ook bruidsparen komen. Voor de bruidsparen zijn we flexibel en dat wordt gewaardeerd. Bij een bruidsarrangement probeer ik alles naar het thema romantiek te vertalen. En dat gaat verder dan alleen rozenblaadjes. We zorgen dat de houtgemaakte hottub op temperatuur is, ik heb een speciaal bruidsdekbed, champagne en meer. Dit arrangement loopt goed, omdat de bruidsparen het onderling doorvertellen”, aldus Saskia.

Ook gasten uit het buitenland vinden hun weg naar Het Hooihuys. “Israëliërs komen hier regelmatig, en onlangs kwam er een stel uit Taiwan”, vertelt Saskia. “Iedere boeker moet een aanbetaling doen. De gast wilde met Visa betalen, maar wij kunnen dat niet aannemen. En een girale overboeking vanuit Taiwan is erg kostbaar. Nu je de laatste tijd zoveel verhalen hoort over oplichters, was ik op mijn hoede. Er gingen een aantal mails overheen en ik merkte dat hij dolgraag wilde komen met zijn partner. Ik ben toen op mijn gevoel afgegaan. Dat heb ik door de jaren heen wel geleerd. Eerlijk waar, ik heb nog nooit zo’n enthousiast en correct stel gezien. Dan heb je eerst scepsis, maar je gevoel zegt je dat het goed is.”

Meer zakenlui

In het weekend zitten beide accommodaties zo goed als vol. Eric: “Ik vind dat we meer zakelijke gasten mogen aantrekken. Ik denk dat zij nog niet zo bekend zijn met b&b’s. De secretaresses boeken toch de hotels uit gemak en omdat ze denken dat daar meer kans op een kamer is. Dat is zonde, want een b&b biedt ook luxe en rust. We willen meer zakelijke gasten trekken en daarin gaan we ons verdiepen.” Het stel heeft wel een aantal vaste zakelijke gasten, maar wil verder groeien. “Als je zakelijke gasten aanmaal binnen hebt, raak je ze ook niet meer kwijt. Het grootste compliment is toch als mensen zich thuis voelen en vinden dat het beter is dan een hotel.”

Wordt het flyeren bij een bedrijventerrein, adverteren op websites of samenwerken met andere b&b’s? Het ondernemersduo houdt zich er volop mee bezig. Samen sparren met collega’s uit de branche is ook een optie. “Het is geen concurrerende branche. We gunnen het elkaar en houden elkaar op de hoogte”, aldus Saskia.

Beste b&b van Nederland

Twee prachtige verblijven, een hoge bezettingsgraad, enthousiaste reacties van gasten en je passie nastreven. Wat willen Saskia en Eric nog meer? Nou, de titel ‘Beste Bed & Breakfast van Nederland’ dragen. Saskia: “Dat is geweldig! We hebben een unieke b&b, maar dat Het Hooihuys binnen twee jaar al de beste b&b van Nederland is, dat was overdonderend. De nominatie vond ik al bijzonder, maar als je de titel wint, voelt dat toch heel erg lekker.”

De vertegenwoordigers van Bed & Breakfast Nederland reikten op 18 juni de prijs uit aan de b&b in Woerden. Eric: “We leefden die dag in een roes, maar wel een heel leuke roes. Winnen van de prijs geeft toch een beetje druk. Nu moet je echt waarmaken dat we de Beste Bed & Breakfast van Nederland hebben.”

BBN15

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Internationaal Corona
Reizen eenvoudiger vanaf 15 mei, ook náár Nederland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
Poll: ben je van plan binnen nu en een jaar je B&B uit te breiden?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie denken uit te gaan breiden binnen nu en een jaar. Waarom wel/niet? Je reactie is van harte welkom en een toelichting zeer zeke ...

Columns
Column Hanny Arens: test, test

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat de wereld zou worden getroffen door een pandemie, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken en velen met mij. Anno 2021 weten we inmiddels beter; het coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd flink bezig. Je kunt geen krant of nieuwsapp openen, of ...

Toerisme Achtergronden
Meivakantie: drie keer zoveel huisjes geboekt

Het aantal geboekte vakantiehuizen voor de meivakantie is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Het aantal boekingen voor de meivakantie is met 192 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot 2019 bedr ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Brakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: