Kinderen willen snacks als ontbijt

2 november 2012
Kinderen willen snacks als ontbijt

Deze week is op Paleis Soestdijk in Baarn de 10e editie van Het Nationaal Schoolontbijt gestart. De organisatie maakte de resultaten van twee recente ontbijtonderzoeken bekend.

*Onderzoek Netpanel*
Bij het eerste onderzoek vroeg Netpanel in oktober 3.084 kinderen uit groep 6, 7 en 8 naar hun droomontbijt. De meeste kinderen willen als de ochtendmaal starten met Wesley Sneijder of Nick en Simon en snacks eten voor de TV. Iets meer dan de helft (54 procent) eet het liefst samen met hun beste vriend of vriendin. Daarbij zien ze graag patat, pizza, pannenkoeken, chips en ijs op tafel. De meerderheid (67 procent) bepaalt normaal gesproken zelf waar het ontbijt uit bestaat. Één op de zes kinderen (17 procent) ontbijt niet elke dag. Wel hebben ze drie belangrijke tips voor hun ouders om daar invloed op te krijgen: maak ons op tijd wakker, maak het ontbijt voor ons klaar en ontbijt samen met ons.

*Onderzoek GfK*
Het tweede onderzoek voerde GfK in september uit onder 1.053 Nederlandse gezinnen met kinderen. Daaruit blijkt dat één op de vijf gezinsleden het ontbijt wel eens overslaat. Als belangrijkste reden daarvoor noemen ze uitslapen (36 procent), 's ochtends geen trek hebben in ontbijt (32 procent) en tijdgebrek (19 procent). Die laatste reden noemen ze vaker dan in vergelijkbaar onderzoek uit 2011 (15 procent).

*Nationaal Schoolontbijt*
In de week van Het Nationaal Schoolontbijt leren de basisschoolkinderen met lespakketten het belang van ontbijten. De organisatie is in handen van Voorlichtingsbureau Brood en het initiatief heeft de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting.

*Op de foto:* Basisschool scholieren en senioren ontbijten samen in de Stuczaal van Paleis Soestdijk bij de opening van de 10e editie van Het Nationaal Schoolontbijt.

Overig nieuws