Melkkoetje boe!

16 oktober 2013
Melkkoetje boe!

Toeristenbelasting een melkkoe voor gemeenten? Daar is hét bewijs nu toch echt voor geleverd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze instantie heeft berekend dat de opbrengst
uit deze belastingvorm in vijf jaar tijd het hardst is gestegen van alle gemeentelijke belastingen. Dit jaar verwachten de gemeenten in Nederland 162 miljoen euro op te halen aan toeristenbelasting, 36 procent meer dan in 2008.

*Belangrijkste inkomstenbron*
Amsterdam haalt dit jaar met 37 miljoen euro verreweg de meeste toeristenbelasting op. Nummer twee is Haarlemmermeer (met alle luchthavenhotels op en rond Schiphol). Deze gemeente vraagt overnachtende mensen in totaal 8 miljoen euro. Voor de lokale overheden op de Waddeneilanden is de toeristenbelasting een zeer belangrijke inkomstenbron. Deze belastingvorm levert voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog 25 tot 40 procent op van de totale heffingsinkomsten in 2013.

*Toename aantal overnachtingen*
De opbrengst uit toeristenbelasting stijgt vooral door tariefsverhogingen. Daarnaast is de hoeveelheid gemeenten die toeristenbelasting heft de laatste vijf jaar gegroeid. Dit jaar int driekwart van de gemeenten toeristenbelasting. Ook de toename van het aantal overnachtingen speelt een aanzienlijke rol voor de verklaring van de stijging.

*Melkkoe ter ziele*
Voor veel b&b-houders is de toeristenbelasting een doorn in het oog. Wat doen die gemeenten met al dat geld? Een recente ANWB-steekproef leverde de magere score op dat slechts drie op de tien gemeenten konden verantwoorden wat ze met het geld doen. Het probleem waarmee individuele logiesverstrekkers kampen, is dat ze stuk voor stuk roepende in de woestijn zijn. Gelukkig pleiten grote organisaties voor ingrijpen vanuit de Rijksoverheid. Wat VNO-NCW, MKB-Nederland en Gastvrij Nederland betreft, gaat deze gemeentelijke melkkoe snel ter ziele. Ondernemers, tot hun ergernis verplicht aangesteld als gemeentelijke kassier, hebben volgens de belangenorganisaties te maken met een ongelijk speelveld, tussen gemeenten onderling en ten opzichte van het buitenland. Bijkomende irritatie is dat ondernemers vrijwel geen invloed hebben op de besteding.

Laat ze s.v.p. opschieten in Den Haag, want het wordt met het jaar alleen maar erger. Sommige gemeenten heffen inmiddels ook al watertoeristenbelasting en dagtoeristenbelasting. Melkkoetje? Boe!

~Frank Lindner, Hoofdredacteur~

Wilt u achtergrondverhalen en interviews lezen uit de B&B-branche. "Download dan gratis de magazines op de website.":http://www.bedandbreakfastnieuws.nl/blad/101/

Overig nieuws