Koffiekennis: alles over koffievarianten

7 juli 2020 | Thijs Jacobs

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is specialty coffee nu eigenlijk, wat zijn de bereidingstrends en wat zijn de bekendste koffies?

Uit onderzoek van Koffietje.nl blijkt dat ongeveer de helft van de koffiedrinkers één of meerdere keren per week een koffiebar bezoekt. Per bezoek bestellen we gemiddeld twee drankjes, met een sterke voorkeur voor cappuccino, espresso of zwarte koffie. Echter weet bijna de helft van deze coffeelovers niet wat specialty coffee is.

Cappuccino, espresso en koffie nog steeds populair

Cappuccino is veruit het populairst (57 procent) en wordt vooral door vrouwen besteld. Mannen verkiezen de espresso boven een cappuccino, terwijl vrouwen dan toch liever een latte bestellen. Slechts 18 procent drinkt wel eens filterkoffie V60 (11 procent), Aeropress (5 procent) of Chemex (3 procent) in een koffiebar. Opvallend is, dat de traditionele top drie in de Randstad lijkt te verdwijnen. Zo wordt in Noord-Holland eerder een V60 of Flat White besteld dan een normaal bakje zwarte koffie. Decaf koffie wordt overigens vrijwel niet besteld in een koffiebar (1 procent).

Koffie met verschillende siropen

Meer dan de helft (57 procent) van de koffiedrinkers zegt te weten wat specialty coffee is. Echter blijkt uit een vervolgvraag dat 26 procent van de mensen die zeggen te weten wat specialty coffee is, het eigenlijk niet weten. Zo’n 13 procent hiervan denkt namelijk dat het koffie met verschillende siropen is, in plaats van koffie die voldoet aan criteria en richtlijnen bepaald door het SCA (The Specialty Coffee Association, red.).

In ongeveer de helft van de koffiebars vind je overigens een machine van het Italiaanse merk La Marzocco. Alcohol vinden we helemaal niet belangrijk in een koffiebar (1 procent), ook vegan opties (10 procent) lijken niet belangrijk.

Koffiebereidingstrends

Cold brew

Cold brew is een methode waarbij gemalen koffiebonen tot 24 uur doordrenkt worden met koud water of water op kamertemperatuur. Het zorgt voor een grotere oxidatie. De smaak van Coldbrew is zoeter dan normale ijskofie en wordt in steeds meer restaurants en koffiebars verkocht. IJskoffie is meer zuur en bitter. IJskoffie is, in tegenstelling tot cold brew, warm gezet en daarna afgekoeld. Cold brew is nooit warm geweest en wordt dus koud gebrouwen.

Mocktails en koffiecocktails

Je ziet het steeds vaker: een mocktail (alcoholvrij) of cocktail (alcoholisch) die bereid is met hoge kwaliteit koffie. Het kan worden gecombineerd met verschillende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan de populaire koffiecocktails zoals café mojito of espresso martini.

De Modbar

Wanneer je ernaar kijkt zou je niet zeggen dat het hier om een koffiemachine gaat. In eerste instantie ga je er bij de Modbar vanuit dat het om een bierinstallatie gaat met tappunten. Toch is het echt koffie en geen bier dat uit de machine komt op het moment dat je er een kopje onder zet. Het is op dit moment één van de meest geavanceerde koffiesystemen ter wereld en zeer mooi om te zien, vooral vanwege de chromen taps.

De bekendste koffies

Dit zijn de bekendste koffies wereldwijd. Iedere koffiedrinker zou deze varianten eigenlijk moeten kennen, zodat hij of zij altijd precies weet wat er na de bestelling geserveerd wordt. Als horecaondernemer is het natuurlijk ook goed om deze kennis paraat te hebben; zeker wanneer je gasten vragen om een ‘americano’ of ‘cortado’.                

Espresso

De standaard espresso spreekt voor zich, de kracht schuilt in de eenvoud en de krachtige smaak.

Dubbele espresso

Dit is een gewone espresso, behalve dat het twee shots espresso in één kopje zijn.

Espresso macchiato

De espresso macchiato gaat een stapje verder. Er wordt macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim) aan de espresso toegevoegd. Sterke koffie met een beetje melkschuim dus…

Cappuccino

In Italië wordt cappuccino alleen bij het ontbijt gedronken, maar wij doen het stiekem de hele dag door. Cappuccino bestaat uit een heerlijke shot espresso, vergezeld door één deel melk en één deel melkschuim.

Droge cappuccino

De droge cappuccino is een tikje anders dan de gewone, want deze heeft wat meer schuim dan melk. Wil je dus een wat minder melkachtige koffie, maar wel met een zacht laagje schuim? Dan ben je toe aan een droge cappuccino!

Cafe latte

Cafe latte is koffie met veel melk. De naam geeft eigenlijk al prijs wat je kunt verwachten. Latte betekent namelijk melk in het Italiaans, en het is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd. Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bijgeschonken.

Gibraltar (cortado)

Met de Gibraltar, of beter bekend de cortado, verlaten we Italië en doen we Spanje aan. Deze koffiesoort heeft veel weg van de espresso macchiato maar bestaat uit een shot espresso met een klein beetje hete melk en nog minder schuim. 

Americano

Velen denken dat een americano hetzelfde is als een gewone kop koffie, maar dat is onjuist. Je neemt namelijk 25 milliliter heet water en zet het kopje mét water onder het koffiezetapparaat. Je laat hier twee dampende shots espresso op brouwen en het resultaat is een volle americano. Deze is net wat zachter en minder sterk dan een espresso. Door eerst water in het kopje te doen behoud je het heerlijke crema laagje.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse vakantiegangers verwachten weer te kunnen reizen in 2021  

De coronazomer is voorbij. Na een zomer van thuisblijven, daguitstapjes in eigen land en geklus, verwacht het grootste deel van de Nederlandse vakantiegangers volgende zomer weer normaal te kunnen reizen. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden...

Interview Longread
B&B in het Smalste Stukje van Nederland; breed genoeg om volop te genieten

De zon die door het raam naar binnen schijnt, het gefluit van vogels en het gekraai van de haan in de vroege ochtend, dat is wakker worden in één van de drie gastenkamers van B&B ’t Merthoes in het pittoreske Midden-Limburgse plaatsje Susteren. Een bijzonder plekje. Onthaa...

Interview
Is de gast altijd koning?

Soms hebben we het als eigenaren van een gastenverblijf moeilijk met de uitspraak: ‘De gast is altijd koning’. Dat komt omdat we dan meestal direct denken aan de gasten die soms onmogelijke, onrealistische eisen stellen. Gasten waarbij het nooit goed genoeg is en die nooit tevreden te st...

Economie Toerisme
Aantal Nederlandse vakantiegangers bereikt dieptepunt

Het aantal Nederlanders dat in het tweede kwartaal van 2020 op vakantie ging was 65 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. De daling is veruit het grootst voor vakantiegangers met een buitenlandse bestemming, 98 procent in april en mei. Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eig...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Horeca krijgt grote klap, maar toont veerkracht

Door de dreiging van coronabesmettingen en vanwege beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam h...

Economie
Na recordjaar 2019 keldert toegevoegde waarde toerisme in eerste helft 2020

In het eerste halfjaar van 2020 lag de toegevoegde waarde van de belangrijkste bedrijfstakken in de toerismesector volgens voorlopige cijfers ongeveer 45 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2019. Het aantal banen daalde ook, maar minder sterk. In 2019 had de toeristische sector nog een r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: