Leg de rode wijn maar in de koelkast 

23 april 2018 | Thijs Jacobs

Rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Vroeger was de kamertemperatuur rond de 18 graden. Tegenwoordig is dat veel hoger, dus schenken op kamertemperatuur gaat niet meer op. Om te voorkomen dat de wijn te warm geschonken wordt is het beter om hem te koud te schenken. In het glas warmt het namelijk vanzelf op.

‘Daarom worden rode wijnen steeds vaker gekoeld. Maar er zijn ook rode wijnen die daarna niet ‘opgewarmd’ hoeven te worden, omdat die ook erg lekker zijn op iets kouderetemperatuur. Dit zijn voornamelijk wat lichtere, fruitige wijnen met minder tannines, niet te hoog in alcohol en een wat hogere zuurgraad. Druivenrassen die het hierbij goed doen zijn de Pinot Noir, die in Duitsland Spätburgunder heet, Gamay die je vooral in de Beaujolais vindt, Primitivo, BlauerZweigelt, Zinfandel of een Grenache. Nu is het niet zo dat alle wijnen van deze druif gekoeld lekker zijn’, legt vinoloog Margot Houtkooper van paneco.nl uit.

Koud of gekoeld?

Er is wel een verschil tussen koud en gekoeld. Een rode wijn knapt er niet van op als deze wordt gedronken als een witte wijn. Wel als hij net iets warmer is, zo rond de 14 graden. Zet de wijn daarom 1 à 1,5 uur in de koelkast voordat hij geschonken wordt. Als de wijn te koud is verliest de wijn zijn fruitigheid en kan hij hard en zuur van smaak worden. Gekoelde rode wijnen zijn ideaal voor bij tapas of een barbecue.

Top 5 gekoelde rode wijnen

1: Hensel Spätburgunder, Duitsland

2: Heinrich red (Blaufränkisch, St Laurent, Zweigelt), Oostenrijk

3: Saint Clair Pinot Noir, Nieuw Zeeland

4: I Muri Primitivo, Italië

5: Domaine de la Madone Fleurie (Gamay), Frankrijk

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Achtergronden
De top 10 van de meest gezochte kleinere Nederlandse bestemmingen

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijven Nederlanders het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen. Wat zijn populaire kleinere bestemmi ...

Achtergronden
Bed & Breakfast op tv: Drenthe en Overijssel

Vandaag, op 16 april, zendt MAX om 20.30 uur op NPO 1 aflevering 4 uit van Bed & Breakfast. In het programma testen enthousiaste b&b-houders elkaars onderneming. De gasten mogen zelf bepalen wat zij hun verblijf waard vinden. Deze week logeren de ondernemers in de provincies Drenthe en Overi ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Breakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Toerisme Achtergronden
Oasis Parcs verandert naam in Oasis Premium Resorts

Het premium merk Oasis Parcs gaat verder onder de naam Oasis Premium Resorts. De nieuwe naam sluit beter aan bij het portfolio van uitsluitend luxe resorts met 4- en 5-sterren hotelfaciliteiten. De exploitant van luxe vakantieresorts beheert momenteel zeven resorts in Nederland, Curaçao, Oost ...

Achtergronden
Bed & Breakfast op tv: Groningen, Drenthe en Friesland

Op vrijdag 9 april om 20.30 uur op NPO 1 zendt MAX een gloednieuwe aflevering van Bed & Breakfast uit. In het programma testen enthousiaste b&b-houders elkaars onderneming. De gasten mogen zelf bepalen wat zij hun verblijf waard vinden. Welke b&b wordt als beste beoordeeld? Deze week rei ...

Achtergronden Tech
We onderzochten het: vrijwel alle B&B's gebruiken een online reserveringssysteem

Onlangs stelden we de lezers van Bed & Breakfast een vraag. Op de vraag 'gebruik je een online reserveringssysteem in je B&B?' kwamen veel reacties binnen. De uitslag is overduidelijk: maar liefst 95,5 procent van de respondenten gebruikt een online reserveringssysteem. Hieronder ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: