Meer boekingen voor je B&B: is aansluiten bij een platform de oplossing?

Auteur: Jorine de Bruin
Jorine de Bruin 4 april 2023
Meer boekingen voor je B&B: is aansluiten bij een platform de oplossing?

Je hebt een prachtige B&B en nu wil je ervoor zorgen dat je accommodatie zo veel mogelijk gasten aantrekt. Een manier om dit te bereiken is door je aan te sluiten bij een platform dat gespecialiseerd is in het promoten van accommodaties. Maar is dit altijd de beste keuze voor jouw B&B? In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van het aansluiten bij een platform, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of het aansluiten bij een platform voor jouw gastenverblijf de beste oplossing is.

Voordelen

Laat ik beginnen met de positieve kant en de voordelen van het aansluiten van jouw B&B bij een platform benoemen: 

Meer zichtbaarheid
Door gebruik te maken van een platform bereik je een groter publiek dan wanneer je jouw B&B alleen op je eigen website of social media promoot. Hierdoor krijg je meer boekingen en dus meer inkomsten.

Betere vindbaarheid
Platformen hebben vaak een goede positie in zoekmachines, wat betekent dat je B&B beter vindbaar wordt als je je B&B op een platform promoot.

Eenvoudiger boekingsproces
Veel platformen hebben een simpel boekingssysteem waardoor het voor gasten gemakkelijker is om bij jou te boeken. Bovendien worden betalingen vaak via het platform geregeld, wat een extra zekerheid biedt voor zowel de gast als voor jou. 

Feedback en reviews
Platformen bieden een ruimte voor gasten om feedback en reviews te geven, waardoor toekomstige gasten een idee krijgen wat ze kunnen verwachten. Door positieve reviews te verzamelen, kan jouw B&B ook weer beter gevonden worden. 

Marketingondersteuning
Sommige platformen bieden extra marketingondersteuning, zoals het tonen van jouw accommodatie aan geselecteerde doelgroepen of het versturen van gepersonaliseerde e-mails. 

Nadelen

Bovenstaande voordelen zijn natuurlijk interessant, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

Kosten
De meeste platformen vragen een commissie per boeking. Dit kan aardig oplopen, vooral als je afhankelijk bent van het platform om boekingen te krijgen. 

Afhankelijkheid
Je bent deels afhankelijk van het platform voor het genereren van inkomsten. Als het platform faalt of hun beleid verandert, kan dit grote gevolgen hebben voor je B&B. 

Concurrentie
Door op een platform te adverteren, sta je in directe concurrentie met andere accommodaties. Dit kan leiden tot een lage zichtbaarheid en minder boekingen. 

Beperkte branding
Sommige platformen beperken hoe je je eigen branding en website kunt promoten, wat kan leiden tot minder zichtbaarheid voor je B&B. 

Beperkte communicatie
Veel platformen hebben beperkingen op de manier waarop je rechtstreeks met gasten kunt communiceren. Dit kan leiden tot miscommunicatie en minder persoonlijk contact met potentiële gasten. 

Tips voor het gebruiken van een platform

Mocht je besluiten om je aan te sluiten bij een platform, dan heb ik hier nog enkele tips voor je om er het meeste uit te kunnen halen.

Maak gebruik van alle functies
Platforms bieden vaak verschillende tools en functies aan om je B&B te promoten en te beheren. Zorg ervoor dat je al deze tools gebruikt om je aanwezigheid op het platform te optimaliseren. 

Zorg voor een complete en aantrekkelijke profielpagina
Potentiële gasten zullen je profielpagina bekijken voordat ze boeken. Vul de profielpagina volledig met prachtige foto’s en aantrekkelijke teksten die de unieke kenmerken van jouw B&B benadrukken.  

Wees proactief en reageer snel op boekingen
Snelle, vriendelijke en professionele communicatie is cruciaal voor een positieve gastervaring. 

Monitor en beheer je online beoordelingen
Gasten vertrouwen sterk op online beoordelingen bij het kiezen van een accommodatie. Zorg ervoor dat je actief en proactief omgaat met online beoordelingen en reageer professioneel op eventuele negatieve feedback. 

Wees prijsbewust en competitief
Platforms kunnen een geweldige manier zijn om meer boekingen te genereren, maar het is belangrijk om prijsbewust en competitief te blijven. Zorg dat je tarieven in lijn zijn met vergelijkbare accommodaties in je omgeving en blijf op de hoogte van markttrends en concurrentie. 

Afweging

Uiteindelijk is het succes van je B&B afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de kwaliteit van de accommodatie, de service en de marketingstrategie. Een platform kan een nuttige aanvulling zijn op je marketingstrategie, maar het is belangrijk om het als onderdeel van een bredere aanpak te zien.

Het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen af te wegen om te bepalen of het gebruik van een platform geschikt is voor jouw B&B. Als je besluit om voor een platform te gaan, kies er dan één die past bij jouw behoeften en doelen. Wees je ook bewust van de kosten en lees altijd de voorwaarden goed door. Informeer vooral ook eens bij andere B&B eigenaren, welk platform raden zij aan? Met welk platform hebben zij goede en minder goede ervaringen?

Jorine de Bruin

Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en een podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws