Minibar 40 jaar oud. Weg ermee?

3 juni 2014
Minibar 40 jaar oud. Weg ermee?

Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat de minibar werd uitgevonden. Hij werd voor het eerst gebruikt in Hilton Hongkong. Het koelkastje met miniatuurflesjes alcohol en kleine snacks werd één
van de voorwaarden die met name de Amerikaanse zakenreiziger stelde en werd verplicht in de vijfsterrenhotels.

*Andere tijden*
De tijden zijn veranderd. Niet alleen gaat het hele sterrensysteem op de schop en is het aanbieden van een minibarservice niet meer verplicht, ook ziet de wereld er anders uit. Op elke straathoek is tegenwoordig een winkel te vinden waar hotelgasten een betaalbaar flesje water of vers sapje kunnen kopen. De Europese en Aziatische reizigers bepalen nu voor een belangrijk deel de eisen die aan hotels worden gesteld. Design en betaalbare luxe zijn belangrijker geworden. Typische 'hoteldingen', zoals een ontbijtbuffet, de receptie en de standaard minibar verdwijnen.

*Kostbaar*
Hotels zijn er blij mee dat de minibar niet langer een vereiste is. Het bijvullen en controleren is tijdrovend, dus kostbaar. De meest verkochte items zijn water, light-cola en M&M’s en daar wordt niet bar veel op verdiend. Ook de discussies die achteraf ontstaan over het al dan niet hebben gebruikt van de minibar zijn voor een hotel erg vervelend (en kostbaar). Het is aantrekkelijker om een goede hotelbar te hebben waar cocktails en andere kwaliteitsdranken met voldoende marge worden verkocht.

*Take-away minibar*
Over de hele wereld zijn hotels op dit moment bezig met het zoeken van het ultieme alternatief. Voor het ene hotel ligt dat in een app voor roomservice, voor het andere in een kiosk bij de receptie. Ook de take-away Minibarbox® met bijvoorbeeld een zelf te mixen longdrink als gin & tonic en een bijpassende snack is wereldwijd populair. Deze box wordt besteld tijdens het boeken van de kamer, wordt bij het inchecken verkocht of is bij de kamerprijs inbegrepen.

Overig nieuws