Nederlanders laten werk niet los tijdens vakantie

20 juni 2018 | Thijs Jacobs

Ruim 40% van de Nederlanders onder de 65 jaar laat het werk niet helemaal los op vakantie. Ouders met jonge kinderen zijn op vakantie het meest met werk bezig. Bijna de helft kan het niet laten om e-mails te checken en werktelefoontjes te beantwoorden. Dit terwijl tijd met elkaar doorbrengen en ontspannen voor Nederlanders de belangrijkste redenen zijn om op vakantie te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 mensen dat Nationale-Nederlanden onlangs door Direct Research liet uitvoeren.

Partner niet blij met werken tijdens vakantie

Werken tijdens de vakantie wordt door de partners niet in dank afgenomen. Van de ouders met jonge kinderen vindt ruim 50% het vervelend dat hun partner tijdens de vakantie werkt. Slechts 2% van deze groep gaf aan dit helemaal geen probleem te vinden. Van de ondervraagden konden vooral mannen tijdens de vakantie hun werk moeilijk loslaten.

Mannen gaan wel relaxter op vakantie

Toch blijken mannen wel het meest relaxed op vakantie te gaan. Dat ze af en toe nog werken op vakantie maakt voor hun vakantiegevoel niet uit: de meesten gaven aan dat de vakantie direct na de laatste werkdag begint. Bij vrouwen duurt dit een stuk langer: pas als de koffers zijn ingepakt, het huis schoon is en ze onderweg zijn, begint voor hen de vakantie.

Je werk (zoveel mogelijk) thuislaten? Dat doe je zo:

 

Tip 1: Een dagje eerder ‘out-of-office’

Zet je out-of-office-reply een dag eerder aan en verwijs naar collega’s die in jouw afwezigheid je werk over kunnen nemen. Zo kun je rustig de laatste e-mails wegwerken en ga je met een fijn gevoel op vakantie. Je out-of-office-reply laat je ook ná je vakantie nog een dagje langer aan staan. Zo kun je weer relaxed opstarten.


Tip 2: Telefoon uit, vakantiemodus aan

De simpelste tip, maar o zo moeilijk: zet die werktelefoon uit. En als je dan écht bereikbaar moet zijn, beperk je dan tot een half uurtje in de ochtend.

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Hotel Achtergronden
Onderzoek hygiëne in hotels: vijfsterrenhotels viezer dan driesterrenhotels

Of het nu voor een familievakantie of een zakenreis is, de kans is groot dat je in de toekomst in een hotel verblijft. Hoewel je bepaalde aspecten van de accommodatie kunt aanpassen, blijft één factor buiten je controle: het aantal ziektekiemen op de kamer. Hoe 'bacteriebeladen' zijn hotelkam...

Achtergronden
Sommige hotels laten geen geleidehonden toe

Mensen met een functionele of psychische beperking kunnen met de hulp van een geleidehond zelf boodschappen doen, naar de dokter gaan of een uitje ondernemen. Ondanks de wettelijke bepaling dat een geleidehond altijd welkom is, geeft veertig procent van de geleidehondgebruikers aan het afgelopen jaa...

Internationaal Tech
Robots ontslagen bij Japans robothotel

Het Japanse hotel Henn-na heeft de helft van haar 243 robotwerknemers de deur gewezen, zo meldt The Wall Street Journal. Dit gebeurde nadat bleek dat de robots juist zorgden voor meer menselijke arbeid in het hotel, in plaats van minder werk(druk) voor de menselijke personeelsleden. In de Amerika...

Awards Booking.com Internationaal
Rust is meest gastvriendelijke bestemming van Duitsland

Vorige week heeft Booking.com voor de zevende keer de 'Guest Review Awards' vergeven. Niet alleen accommodaties maakten kans op zo'n award, voor het eerst werden ook overzichten gepresenteerd van de meest gastvriendelijke plaatsen per land. In Duitsland eindigde Rust, de thuishaven van E...

Hotel Achtergronden
De turndownservice in hotels en B&B's is goud waard

De turn down service (of turndownservice) is een essentieel onderdeel van de gastenbeleving in hotels, B&B's en zelfs in sommige Airbnb properties. Het zal wellicht niet lang meer duren totdat ook vakantieparken de turn down service, zoals we die in hotels kennen, uitbreiden. Onder deze serv...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: