Nieuw boutique appartement hotel in havenkraan Amsterdam

Auteur: Christel Tuin
22 juni 2016
Nieuw boutique appartement hotel in havenkraan Amsterdam

Yays opent eind deze zomer een appartement op een unieke locatie in Amsterdam: het appartement is gevestigd in een monumentale havenkraan. Het comfort en servicelevel van Yays gecombineerd met de authentieke en industriële sfeer van de kraan en haar locatie creëren volgens de eigenaar een ‘once in a lifetime experience’ in onze hoofdstad.

Foto: Raymond van Zessen

Over de kraan
De havenkraan werd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) gebouwd door de N.V. Haarlemsche Machinefabriek v/h Gebr. Figee met als doel om schepen uit te laden in de haven van Amsterdam (bouwjaar 1957-58). Het eiland bloeide tussen de twee wereldoorlogen uit tot een rijk havengebied met kranen die dag en nacht langs de kades zwierden en loodsen gevuld met bananen, kokosnoten, graan, hout, oliezaden, wijn, kolen, cacao, koffie. Door de overgang van de wereldhandel op containertransport staakte de KNSM in 1979 haar werkzaamheden en verloor de kraan haar functie.

Renovatie
De Figee kraan wordt op dit moment compleet gerenoveerd met als doel om de originele stijl van het bouwwerk zo veel mogelijk te behouden. Gasten zullen in de kraan nog steeds het gevoel hebben dat zij zich in een historische kraan bevinden en tegelijkertijd kunnen genieten van ultiem comfort. Ook zullen zij, dankzij de originele ligging van de kraan aan de Surinamekade op het KNSM-eiland, de buurt en zijn historie rijkelijk kunnen beleven.

Over Yays
Yays opereert drie boutique appartementen hotels in Amsterdam; Yays Bickersgracht (Westelijke Eilanden), Yays Zoutkeetsgracht (Westelijke Eilanden) en Yays Oostenburgergracht (Czaar Peterbuurt) met in totaal 102 appartementen.

Overig nieuws