Omzet horeca 6 procent lager, grootste daling onder hotels en cafés

28 mei 2009
Omzet horeca 6 procent lager, grootste daling onder hotels en cafés

In het eerste kwartaal van 2009 was de omzet van de horeca 6,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen stegen met 3 procent. Het omzetvolume daalde met 8,8 procent. Sinds het begin van de waarneming, in 1993, is een dergelijke daling van de omzet in de horeca niet voorgekomen. Bij hotels en cafés was het omzetverlies het grootst. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het omzetvolume van cafés is in het eerste kwartaal 13 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De omzet nam met 9 procent af, de prijzen stegen met 4,6 procent. Ook de omzet van hotels is fors afgenomen. Door de slechte economische situatie daalden de zakelijke bestedingen en kwamen minder toeristen naar ons land. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2008 was de omzet bij hotels 9,4 procent lager. Bij restaurants daalde het omzetvolume met 9,2 procent, de omzet nam met 5,6 procent af.

In tegenstelling tot de overige branches van de horeca realiseerden de cafetaria’s in het eerste kwartaal een omzetgroei. De omzet was 1,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze groei kwam geheel door gestegen prijzen. Het omzetvolume van cafetaria’s daalde met
0,6 procent.

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20van%20Hotellerie.nl%20op%20Hospitality%20Management&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Hospitality%20Management.nl%0A%0Ahttp://www.hospitality-management.nl/nieuws/omzet-horeca-6-lager-grootste-daling-onder-hotels-en-cafes/

Overig nieuws