Omzet horeca groeit met 3 procent in eerste kwartaal

31 mei 2017 | Thijs Jacobs
De omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het eerste kwartaal toe.

Vandaag publiceert CBS ook de Kwartaalmonitor Horeca met meer informatie over de horeca, inclusief vakantieparken, kantines en catering.

Omzet hotels stijgt het meest

Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 4,5 procent, het sterkst ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is voor hotels bovendien de grootste omzetstijging in bijna vier jaar tijd. 

Restaurants zetten in het eerste kwartaal 4,2 procent meer om dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het volume, de voor prijsontwikkelingen gecorrigeerde omzet, steeg met 3,7 procent. De omzet van snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, nam met 0,9 procent toe in het eerste kwartaal. 

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gestegen. In het voorgaande kwartaal nam de omzet nog met 0,6 procent af. De omzetstijging van cafés is in het eerste kwartaal vooral te danken aan hogere prijzen, het volume bleef gelijk.

Ook meer omzet dan een jaar eerder

De horeca heeft in het eerste kwartaal bijna 8 procent meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2016. Het volume was gemiddeld bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. Zowel hotels, restaurants, snackbars als cafés behaalden meer omzet dan een jaar eerder.

 

Reactie KHN

Voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is tevreden met de cijfers. Toch plaatst hij een kanttekening . “We zitten als branche nog steeds in de lift, dus dat is mooi. Maar we moeten de CBS-cijfers, die vandaag verschenen, iets nuanceren: we zien ook meer faillissementen en bedrijven die de komende tijd geen groei verwachten. Het is dus niet overal goed nieuws. En we moeten er als horecabranche voor zorgen dat we voldoende nieuwe medewerkers aan ons kunnen binden. Dat is onze uitdaging voor de komende tijd!”

“We zien nog steeds groei. Groei die dit kwartaal wel wat afvlakt, maar dat is logisch, want de markt wordt niet groter, terwijl er wel meer horecaondernemers bij zijn gekomen. Daarnaast zie je grote verschillen: zowel regionaal als per bedrijfstak. Ook dat is logisch, want dé horeca bestaat eigenlijk niet. Onze branche is ontzettend divers: van kleine hotels tot ketenhotels, van sterrenrestaurants tot de snackbar en van een klein koffiezaakje tot een discotheek. Er zijn horecaondernemers waar het heel goed gaat, er worden nieuwe, goedlopende concepten geïntroduceerd en ketens en hotels zitten in de lift. Maar er zijn ook bedrijven die van ver komen en het nog steeds zwaarder hebben. Doordat er meer concurrentie is en vanwege de hogere loonkosten."

"De grootste uitdaging voor onze branche ligt de komende tijd in het aantrekken en behouden van voldoende medewerkers. Het aantal vacatures groeit en we moeten er dus voor zorgen dat we een aantrekkelijker werkgever zijn en blijven. Dat vraagt naast goed werkgeverschap ook om betere en minder ingewikkelde regels van de overheid. Want dan kunnen we nieuwe medewerkers een mooie baan in de horeca bieden.”

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Toerisme Duurzaamheid
Landal GreenParks mag zich meest duurzaam reismerk van Nederland noemen

Landal GreenParks is winnaar van de Sustainable Brand Index van 2018 in de categorie Travel en Leisure. Landal mag zich een jaar lang het meest duurzame reismerk van Nederland noemen op grond van onafhankelijk consumentenonderzoek. De onderscheiding werd gisteravond in Amsterdam uitgereikt door...

Awards Achtergronden
Seasons is op zoek naar de 'B&B van 2018'

De redactie van het blad Seasons werd overspoeld met inzendingen voor de verkiezing van Seasons B&B van 2018. De recensies stroomden binnen. Deasons heeft vervolgens een shortlist met daarop 25 B&B's gemaakt. Er staan zowel B&B's uit Nederland als uit België op de lijst. ...

Airbnb
Airbnb levert Amsterdammer ruim 4000 euro op

De Amsterdammer die in 2017 zijn huis via het online platform Airbnb heeft verhuurd aan toeristen, kon gemiddeld 4.250 euro op zijn rekening verwachten. Dat meldt De Telegraaf. Zij basseren zich op cijfers die het Amerikaanse bedrijf naar buiten heeft gebracht. In dat rapport valt te lezen dat de do...

Airbnb Internationaal
Brussel gaat illegale Airbnb-accommodaties aanpakken

De Brusselse wethouder van Stedenbouw en Patrimonium, Geoffroy Coomans de Brachène, heeft afgelopen vrijdag een woning verzegeld waarvan de eigenaar een illegaal toeristisch verblijf aanbood. Dat meldt de vlaamse krant De Morgen op haar website. In de Belgische hoofdstad zijn er naar schat...

Airbnb Internationaal
Bestuur van Parijs daagt Airbnb voor de rechter

De stad Parijs daagt de deelplatformen Airbnb en Windu voor de rechter. Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad is immers van mening dat de platformen de wetten niet naleven. Iedereen die aan toeristen een ruimte verhuurt, moet zich vanaf 1 december 2017 registreren. Het registratienummer moet...

Booking.com
Booking.com groeit in huizen- en appartementenmarkt

Booking.com heeft de grens van vijf miljoen vermelde woningen en appartementen overschreden. Dat meldt De Telegraaf. Daarmee neemt het steeds meer afstand van de traditionele hotelboekingsite. De vraag naar woningen en appartementen is het afgelopen jaar met ruim een kwart gestegen en daarmee sch...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: