Airbnb moet verhuurders bekendmaken

11 oktober 2013
Airbnb moet verhuurders bekendmaken

De Amsterdam B&B Association (ABBA) wil dat de adressen van alle verhuurders in Amsterdam, die een huis of kamer beschikbaar stellen op Airbnb, openbaar worden gemaakt. Daartoe heeft ABBA wethouder
Ossel opgeroepen. ABBA behartigt de belangen van de professionele b&b’s in Amsterdam. Het doel van deze organisatie is het terugdringen van het illegale aanbod. In New York heeft de openbare aanklager dit bevel tot openbaarheid al uitgegeven. Airbnb heeft hier overigens protest aangetekend en weigert de adressen van de huurders te geven.

*Geregistreerd en Short Stay*
De regels in Amsterdam bepalen dat je voor commerciële verhuur moet voldoen aan de regels van een b&b. Als een hele woning wordt verhuurd, moet men in het bezit zijn van een Short Stay vergunning. Er zijn in de stad ongeveer 250 geregistreerde b&b’s en er zijn een paar honderd vergunningen voor Short Stay afgegeven volgens ABBA. Dit terwijl er volgens Aja Guldhammer Henderson, Airbnb country manager Nordics & Netherlands, ruim zesduizend accommodaties op Airbnb Amsterdam worden vermeld.

*Oneerlijke concurrentie*
ABBA richt zich vooral tegen de oneerlijke concurrentie. Het merendeel van de verhuurders houdt zich niet aan de regels, zoals het onderbrengen van maximaal vier gasten per nacht en betalen doorgaans geen toeristenbelasting. De gemeente zelf geeft aan dat ze hierdoor 800.000 euro aan inkomsten misloopt. Volgens een rapport van de gemeente Amsterdam verhuurt ruim negentig procent van de aanbieders op sites als Airbnb en Wimdu, hun accommodatie voor langer dan dertig dagen per jaar. 77 procent doet dit zelfs 180 dagen of meer. Volgens de wet is er na 180 dagen geen sprake meer is van een verblijf voor korte periode.

*Anoniem tot moment van boeking*
Volgens de Europese wetgeving moet elke aanbieder van producten of diensten zich op de site bekend maken met zijn of haar identiteit en contactgegevens. Tot nu toe zijn de verhuurders bij de meeste sites anoniem, tot de boeking tot stand is gekomen.

~Door~ "~Mariska van Gorp~":mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl

Overig nieuws