Privacywet AVG geeft B&B-gast meer rechten

25 mei 2018 | Hanny Arens

Sinds 25 mei moet je als B&B-ondernemer ook de persoonsgegevens van je gast beschermen. Dat staat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in heel Europa van kracht is. Wat betekent de wet voor je Bed & Breakfast?

Doel van de AVG is de privacy en persoonsgegevens van burgers beter te beschermen in het huidige digitale tijdperk. Personen krijgen meer rechten ten aanzien van hun persoonsgegevens en beheerders en verwerkers van persoonsgegevens krijgen meer verantwoordelijkheden.

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om duidelijk in kaart te hebben welke persoonsgegevens ze verwerken, waarom ze dat doen en hoelang ze de persoonsgegevens bewaren. Burgers mogen te allen tijde hun persoonsgegevens inzien, wijzigen en/of laten verwijderen. Voor grote organisaties met complexe informatiestromen heeft de wetgeving dus veel impact.

De AVG en je B&B

De nieuwe wetgeving is ook van toepassing op B&B’s. Aangezien B&B’s over het algemeen kleinschalige accommodaties zijn, is de impact van de wetgeving voor B&B-eigenaars waarschijnlijk klein. Als je vertrouwelijk met persoonsgegevens omgaat, de processen van het verzamelen van persoonsgegevens duidelijk in kaart hebt en alle informatie veilig opslaat, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken.

Toch heeft de AVG wel invloed op het runnen van je B&B. Als eigenaar ben je verplicht om aan te tonen dat je de volgende zaken goed op orde hebt:

Weet welke gegevens je verzamelt

In geval van B&B’s betreft het meestal geen grote hoeveelheden data. Toch moet je weten welke gegevens je bewaart. Dit zijn in veel gevallen persoonsgegevens zoals: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht, betaal- en factuurgegevens. Je mag persoonsgegevens verwerken, mits je daar een goede reden (grondslag) voor hebt.

Informeer je gasten over de gegevensverwerking

Volgens de AVG ben je verplicht om mensen schriftelijk te informeren over wat je met de persoonsgegevens doet die je verzamelt. Je kunt deze informatie verwerken in een privacyverklaring op je website en ernaar verwijzen in je correspondentie.

Bewaar alleen noodzakelijke informatie

Vraag aan je gasten niet meer informatie dan je nodig hebt. Denk hierbij aan de informatie die noodzakelijk is voor het nachtregister. Wat veel B&B’s zich bijvoorbeeld niet realiseren: het maken van kopieën en/of innemen van identiteitsbewijzen is niet toegestaan. Bewaar persoonsgegevens ook niet langer dan noodzakelijk. Bewaar wel de eerste 7 jaar alle administratieve gegevens, zodat je bij controles van de Belastingdienst de administratie kunt overleggen.

Beveilig de opgeslagen persoonsgegevens

Als B&B-eigenaar ben je er verantwoordelijk voor een veilige opslag van persoonsgegevens. Geef zo min mogelijk personen toegang tot deze informatie. Mocht er een datalek zijn in je systeem, dan dien je dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verwerkingsovereenkomst

Tenslotte moet je kunnen aangeven met wie je informatie deelt. Wanneer anderen persoonsgegevens verwerken voor je B&B, moet je een 'verwerkingsovereenkomst' met deze partijen (o.a. hostingpartijen) afsluiten. Zo sluit je uit dat men persoonsgegevens voor oneigenlijke doeleinden gebruikt.

De Autoriteit Persoonsgegevens

Alle informatie over de privacywetgeving vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of op het blog van Bed & Breakfast Nederland

 

Hanny Arens is CEO Bed & Breakfast Europe

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Airbnb
Airbnb viert tienjarig bestaan

Airbnb bestaat sinds afgelopen weekend tien jaar. In deze tien jaar heeft het platform meer dan 300 miljoen gasten ontvangen in meer dan 81.000 steden en 191 landen. De afgelopen tien jaar zijn er veel accommodaties op het platform bijgekomen en hebben wij van Hospitality Management het fenomeen do...

Advertorial
B&B's laten online nog veel kansen onbenut

Online zichtbaarheid is in deze tijd essentieel en bepaalt het succes van je B&B. Als jouw ideale gast je niet kan vinden, of je website is erg verouderd, dan gaan ze naar de concurrent. Wat zoekt jouw ideale gast? Jouw ideale gast wil in korte tijd alle noodzakelijke informatie kunnen vin...

Columns
Column: tijd voor mezelf... Of toch niet?

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. Ik denk zo...

Wet- en regelgeving KHN
KHN wil verbod op pariteitsclausule

Er lijkt een sneeuwbaleffect te zijn ontstaan op het verbod van pariteitsclausules. Na Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk heeft ook Zweden toegestemd met een verbod. De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de bo...

trends Personeel Ondernemen
"Het personeelstekort zit de groei binnen de sector in de weg."

De zonnige stemming in de horeca en recreatie zet verder door. Het mooie weer van het voorjaar zorgt vooral bij strandhoreca en vakantieparken voor een extra positief sentiment. Maar dat het goed gaat, betekent ook dat het tekort aan personeel een steeds groter issue wordt voor ondernemers. De Rabob...

Drinks Wijn
Trend: rode wijn kun je prima koelen

De rode wijn heeft het bij deze tropische temperaturen zwaar; men bestelt dan eerder een glas gekoelde rosé of witte wijn. Toch kan ook rode wijn uitstekend gekoeld geserveerd worden, maar daarbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal factoren. Koelen van rode wijn... Daar r...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: