Privacywet AVG geeft B&B-gast meer rechten

25 mei 2018 | Hanny Arens

Sinds 25 mei moet je als B&B-ondernemer ook de persoonsgegevens van je gast beschermen. Dat staat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in heel Europa van kracht is. Wat betekent de wet voor je Bed & Breakfast?

Doel van de AVG is de privacy en persoonsgegevens van burgers beter te beschermen in het huidige digitale tijdperk. Personen krijgen meer rechten ten aanzien van hun persoonsgegevens en beheerders en verwerkers van persoonsgegevens krijgen meer verantwoordelijkheden.

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om duidelijk in kaart te hebben welke persoonsgegevens ze verwerken, waarom ze dat doen en hoelang ze de persoonsgegevens bewaren. Burgers mogen te allen tijde hun persoonsgegevens inzien, wijzigen en/of laten verwijderen. Voor grote organisaties met complexe informatiestromen heeft de wetgeving dus veel impact.

De AVG en je B&B

De nieuwe wetgeving is ook van toepassing op B&B’s. Aangezien B&B’s over het algemeen kleinschalige accommodaties zijn, is de impact van de wetgeving voor B&B-eigenaars waarschijnlijk klein. Als je vertrouwelijk met persoonsgegevens omgaat, de processen van het verzamelen van persoonsgegevens duidelijk in kaart hebt en alle informatie veilig opslaat, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken.

Toch heeft de AVG wel invloed op het runnen van je B&B. Als eigenaar ben je verplicht om aan te tonen dat je de volgende zaken goed op orde hebt:

Weet welke gegevens je verzamelt

In geval van B&B’s betreft het meestal geen grote hoeveelheden data. Toch moet je weten welke gegevens je bewaart. Dit zijn in veel gevallen persoonsgegevens zoals: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht, betaal- en factuurgegevens. Je mag persoonsgegevens verwerken, mits je daar een goede reden (grondslag) voor hebt.

Informeer je gasten over de gegevensverwerking

Volgens de AVG ben je verplicht om mensen schriftelijk te informeren over wat je met de persoonsgegevens doet die je verzamelt. Je kunt deze informatie verwerken in een privacyverklaring op je website en ernaar verwijzen in je correspondentie.

Bewaar alleen noodzakelijke informatie

Vraag aan je gasten niet meer informatie dan je nodig hebt. Denk hierbij aan de informatie die noodzakelijk is voor het nachtregister. Wat veel B&B’s zich bijvoorbeeld niet realiseren: het maken van kopieën en/of innemen van identiteitsbewijzen is niet toegestaan. Bewaar persoonsgegevens ook niet langer dan noodzakelijk. Bewaar wel de eerste 7 jaar alle administratieve gegevens, zodat je bij controles van de Belastingdienst de administratie kunt overleggen.

Beveilig de opgeslagen persoonsgegevens

Als B&B-eigenaar ben je er verantwoordelijk voor een veilige opslag van persoonsgegevens. Geef zo min mogelijk personen toegang tot deze informatie. Mocht er een datalek zijn in je systeem, dan dien je dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verwerkingsovereenkomst

Tenslotte moet je kunnen aangeven met wie je informatie deelt. Wanneer anderen persoonsgegevens verwerken voor je B&B, moet je een 'verwerkingsovereenkomst' met deze partijen (o.a. hostingpartijen) afsluiten. Zo sluit je uit dat men persoonsgegevens voor oneigenlijke doeleinden gebruikt.

De Autoriteit Persoonsgegevens

Alle informatie over de privacywetgeving vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of op het blog van Bed & Breakfast Nederland

 

Hanny Arens is CEO Bed & Breakfast Europe

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Economie Toerisme
Buitenlands toerisme groeit vooral buiten grote steden

Door de welvaartsgroei en de grotere bereikbaarheid van bestemmingen blijft het toerisme ook in de komende jaren stijgen. ABN AMRO geeft wel aan dat het tempo hiervan enigszins afneemt door de economische groeivertraging in herkomstlanden van toeristen. Hierdoor vertraagt bijvoorbeeld ook de groei v...

KHN
Oproep KHN aan gemeenten: stop verhoging toeristenbelasting

Gemeenten leggen steeds vaker een hoge belasting op aan toeristen die komen overnachten. De opbrengst van gemeenten uit toeristenbelasting verdubbelde van 131 miljoen in 2009 naar 294 miljoen in 2019. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg van 1,54 euro naar 2,70 euro. Deze verhogingen worden ...

Columns Blog
Column: zo belandde ik in Spanje als B&B-eigenaresse

In de Chinese astrologie ben ik een vuurpaard en dit paard galoppeert door het leven. Mijn avontuurlijke aard zorgt ervoor dat ik behoefte heb aan verandering en graag nieuwe uitdagingen aanga. Zo ging ik op een dag naar Spanje en regelmatig stellen mensen mij dan ook de vraag hoe ik daar terecht be...

Interview Longread
Zussen nemen hotel over: ''Stel je voor dat we deze kans gemist hadden''

‘Prins Stefan 2019’ staat op het bordje dat op de gevel prijkt. En pal voor de deur, op een leuk pleintje met een prachtig stadhuis, ligt pontificaal een reusachtige koningskroon. Die prins Stefan hoort uiteraard bij het carnaval - net als Hotel de Kroon. Iedereen die even rondkijkt in d...

Interview Longread
''Met een ‘nee’ tegen de ene gast, zeg je ‘ja’ tegen de ander''

Bij de start van Bed & Breakfast Dalauro in 2008 was niets hen teveel. Tegenwoordig reserveren Rob Kemmeren en Laura Lazzarini meer tijd voor hun twee puberzoons. Gasten kunnen daarom niet meer inchecken in het weekend, maar wie op vrijdagavond komt, wordt gefêteerd op een Italiaans driega...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: