Privacywet AVG geeft B&B-gast meer rechten

25 mei 2018 | Hanny Arens

Sinds 25 mei moet je als B&B-ondernemer ook de persoonsgegevens van je gast beschermen. Dat staat in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in heel Europa van kracht is. Wat betekent de wet voor je Bed & Breakfast?

Doel van de AVG is de privacy en persoonsgegevens van burgers beter te beschermen in het huidige digitale tijdperk. Personen krijgen meer rechten ten aanzien van hun persoonsgegevens en beheerders en verwerkers van persoonsgegevens krijgen meer verantwoordelijkheden.

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om duidelijk in kaart te hebben welke persoonsgegevens ze verwerken, waarom ze dat doen en hoelang ze de persoonsgegevens bewaren. Burgers mogen te allen tijde hun persoonsgegevens inzien, wijzigen en/of laten verwijderen. Voor grote organisaties met complexe informatiestromen heeft de wetgeving dus veel impact.

De AVG en je B&B

De nieuwe wetgeving is ook van toepassing op B&B’s. Aangezien B&B’s over het algemeen kleinschalige accommodaties zijn, is de impact van de wetgeving voor B&B-eigenaars waarschijnlijk klein. Als je vertrouwelijk met persoonsgegevens omgaat, de processen van het verzamelen van persoonsgegevens duidelijk in kaart hebt en alle informatie veilig opslaat, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken.

Toch heeft de AVG wel invloed op het runnen van je B&B. Als eigenaar ben je verplicht om aan te tonen dat je de volgende zaken goed op orde hebt:

Weet welke gegevens je verzamelt

In geval van B&B’s betreft het meestal geen grote hoeveelheden data. Toch moet je weten welke gegevens je bewaart. Dit zijn in veel gevallen persoonsgegevens zoals: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht, betaal- en factuurgegevens. Je mag persoonsgegevens verwerken, mits je daar een goede reden (grondslag) voor hebt.

Informeer je gasten over de gegevensverwerking

Volgens de AVG ben je verplicht om mensen schriftelijk te informeren over wat je met de persoonsgegevens doet die je verzamelt. Je kunt deze informatie verwerken in een privacyverklaring op je website en ernaar verwijzen in je correspondentie.

Bewaar alleen noodzakelijke informatie

Vraag aan je gasten niet meer informatie dan je nodig hebt. Denk hierbij aan de informatie die noodzakelijk is voor het nachtregister. Wat veel B&B’s zich bijvoorbeeld niet realiseren: het maken van kopieën en/of innemen van identiteitsbewijzen is niet toegestaan. Bewaar persoonsgegevens ook niet langer dan noodzakelijk. Bewaar wel de eerste 7 jaar alle administratieve gegevens, zodat je bij controles van de Belastingdienst de administratie kunt overleggen.

Beveilig de opgeslagen persoonsgegevens

Als B&B-eigenaar ben je er verantwoordelijk voor een veilige opslag van persoonsgegevens. Geef zo min mogelijk personen toegang tot deze informatie. Mocht er een datalek zijn in je systeem, dan dien je dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verwerkingsovereenkomst

Tenslotte moet je kunnen aangeven met wie je informatie deelt. Wanneer anderen persoonsgegevens verwerken voor je B&B, moet je een 'verwerkingsovereenkomst' met deze partijen (o.a. hostingpartijen) afsluiten. Zo sluit je uit dat men persoonsgegevens voor oneigenlijke doeleinden gebruikt.

De Autoriteit Persoonsgegevens

Alle informatie over de privacywetgeving vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of op het blog van Bed & Breakfast Nederland

 

Hanny Arens is CEO Bed & Breakfast Europe

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Satirische website Trumphotels.org gelanceerd

Wie op zoek is naar een hotel dat in eigendom is van wellicht een van de meest bijzondere hoteliers ter wereld, Donald Trump, gaat naar de website Trumphotels.com. Als je per abuis Trumphotels.org intoetst, dan krijg je een geheel andere website te zien. ...

Opening Bed&Breakfast
Nieuwe B&B geopend in Assen

Aan de Brink in het centrum van Assen is een nieuwe B&B geopend, zo lezen we in de AsserCourant. .B&B ‘In De Kloosterhof’ werd vrijdag officieel geopend. Monumentaal pand Het stel dat eigenaar is van de B&B kocht het als woonhuis, waarna er nu een logiesfunctie is onts...

Tech Advertorial
De Lindenhof Giethoorn kiest voor Micros en Suite8

De Lindenhof prijkt al jaren achtereen hoog op de ranglijsten van beste restaurants in Nederland. Maar de patron-cuisinier Martin Kruithof telt ook internationaal mee. Dat bewijzen de twee Michelinsterren die een kroon op zijn creatieve talent betekenen. Dat zijn naam als topkok stevig verankerd is,...

Hotelbouwplannen Bed&Breakfast
Voormalig hotel in Markelo wordt B&B

Voormalig hotel-restaurant 'In de Dennen' in Markelo wordt omgebouwd tot een bed and breakfast met wellnesscentrum en ook nog eens een kleine praktijk voor chirurgische ingrepen, zo lezen we op tubantia.nl Aantal kamers Julian Kuyumdzhiev is medisch specialist en van Bulgaarse afkoms...

Toerisme Airbnb
Dit is de top 10 Airbnb wish list van Nederlanders

De zomer is vandaag begonnen, dus hoog tijd voor het plannen van je vakantie! De grote vraag is natuurlijk: waarheen? Blijf je dit jaar in Europa, reis je af naar Azië, kies je voor Zuid-Amerika of toch liever Afrika? Voor iedereen die wel wat reisinspiratie kan gebruiken maakt Airbnb vandaag d...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: