Privésauna of alleen een massagedouche?

24 juni 2015
Privésauna of alleen een massagedouche?

Een sauna aanleggen is een hele investering, die niet iedere B&B zal terugverdienen. Maar er zijn ook minder prijzige manieren om
gasten extra in de watten te leggen. Een douche met massagestand of een bubbelbad geven een luxe tintje aan de kamer. Door samen te werken met een sauna in de buurt ligt de ware wellnessbeleving toch binnen handbereik.

*Sauna*
Vooral in de koude maanden is de sauna in trek. Met de kachel lekker hoog opgestookt, zweet de saunaganger alle afvalstoffen eruit. De meeste mensen ervaren de sauna ook als ontspannend voor de geest. Een perfecte combinatie met een weekendje uit dus. Er zijn dan ook zeker gasten die een B&B uitzoeken op de saunafaciliteiten. De gasten die een privacy tijdens hun saunabad op prijs stellen, zullen graag gebruik maken van een inpandige sauna tijdens een overnachting buiten de deur. Ook mensen die willen uitproberen of een sauna iets voor hen is, kiezen vaak voor een privé saunabad in een hotel of B&B. Zij zoeken bij hun boeking op internet speciaal naar deze voorzieningen en zijn bereid hiervoor iets extra’s te betalen.

*Supplement of hogere kamerprijs?*
Als u een sauna in huis hebt, hoe verrekent u dan de kosten? Dat hangt ervan af hoe de sauna is gesitueerd. Is de ruimte voor meer gasten toegankelijk, dan ligt het voor de hand om een saunabad als supplement aan te bieden. Aangekleed met handdoeken, badjassen en een drankje mag zoiets best enkele tientjes kosten. Onderschat echter niet de kostprijs. De energiemeter telt hard door in de uren dat de sauna aan staat – hiervoor is overigens een aparte groep nodig in de meterkast – en denk ook aan extra was- en schoonmaakkosten. Als de sauna alleen via de kamer van de gast te bereiken is, kunt u overwegen de kamerprijs standaard te verhogen. U biedt immers een extra luxe kamer aan, waarin het gasten vrij staat de sauna te gebruiken of niet. In dat geval mag de kamer wat hoger geprijsd zijn, met als consequentie dat die daarmee terecht komt in een segment voor een kleiner publiek. Of investeren in wellness lonend is voor een B&B hangt van veel factoren af. Komt het gros van de gasten voor speciale attracties in de buurt, dan zullen saunafaciliteiten daar betrekkelijk weinig aan toevoegen. Bovendien vereist wellness een bepaalde sfeer, die niet bij iedere B&B past. Ten slotte spreekt het voor zich dat de investering zich gemakkelijker terugverdient bij een groter aantal kamers.

*Naar de thermen*
Ervaren saunagangers kiezen vaak liever voor een bezoek aan een wellnesscentrum, thermen of badhuis, waar het aanbod aan sauna’s en baden vaak zeer uitgebreid is en nog wordt aangevuld met opgietingen, ijsblokjes, gekleurd licht etc. Een groot, populair wellnesscomplex is nooit ver weg. Toch reizen liefhebbers er graag voor naar een ander deel van het land, met een overnachting in de buurt. Als B&B-houder kunt u dus ook zonder eigen wellnessfaciliteiten profiteren van de saunagast. Het verdient aanbeveling om met een wellnesscentrum in de buurt van gedachten te wisselen over het perfecte ontspanningsarrangement tegen een vriendelijke prijs.

*Alternatieven*
Is een sauna te duur, te groot of om een andere reden niet passend voor uw B&B? Er zijn tal van mogelijkheden om een extra verleiding toe te voegen aan uw sanitaire of ontspannende voorzieningen.

Infrarood sauna: verwarmt de huid door geleiding van warme lucht in de cabine.
Stoomcabine: zweten bij een hoge luchtvochtigheid.
Whirlpool of bubbelbad: bubbelen in warm water ontspant de spieren. Dat kan binnen, in een luxe uitvoering van het bad in de badkamer, of buiten, in een wat groter bad, dat met filters en chloor bacterievrij wordt gehouden.
Hot tub: houten bad, dat wordt verwarmd door houtkachels.
Massagedouche: extra luxe douche met verschillende standen.

*Ons Panel over wellness*

*Résidence La Vie en Rose – Karlijn Dapper*

“In ons geval is het vooral: variatie. We hebben een kamer met sauna die het hele jaar door in trek is. Het is onze duurste kamer. Met een sauna kun je zo tien of vijftien euro meer vragen. Massage op de kamer werd maar een paar keer per jaar geboekt, dus daar zijn we mee gestopt. Nu werken we samen met twee wellnesscentra hier in de omgeving voor naar keuze een gezichtsbehandeling, massage en/of compleet saunabad en in het najaar en winter loopt dat goed. Onze eigen faciliteiten uitbreiden met een hot tub of iets dergelijks zou ons niets extra’s opleveren, denk ik. Daarvoor gaan gasten dan wel naar een wellnesscomplex.”

*Bed & Breakfast Chocolat - Monique Dudok*

“Op afspraak bieden we arrangementen aan waarbij gasten gebruik mogen maken van onze privé sauna, maar daar is weinig belangstelling voor. Bij ons komen de gasten om van Maastricht te genieten. Die gaan wel naar een wellness resort als ze er behoefte aan hebben!”

*Het Hemelrijck – Johan Holthof*

“Ik heb alleen een warme douche. En een arrangement met een Shiatsu-therapeut, maar daar wordt heel weinig gebruik van gemaakt. Om de hoek zit een hammam en toevallig had ik laatst een moeder en dochter die dat hadden gecombineerd met een overnachting bij mij. Gasten gaan ook hier in Rotterdam naar Elysium. Of in Schiedam, daar zit ook een hele grote. Hier in huis is geen ruimte om saunafaciliteiten te bouwen, dus daar hoef ik niet over na te denken.”

*De Drie Scheepkens – Alfred Oskamp*

“Onze meest luxe suite heeft een whirlpool en een regendouche. Daarnaast kun je bij die luxe suite als supplement drie uur gebruik maken van de inpandige sauna voor €27,50 per drie uur, inclusief extra handdoeken, een gezondheidsdrankje en een versnapering. Als ik de sauna één keer per maand verhuur, is het veel. Het alternatief is de kamerprijs verhogen, maar dat zou ten koste gaan van de bezettingsgraad, vrees ik. Onze goedkopere kamers zijn namelijk meer in trek dan de luxe. Bovendien zou de kamerprijs dan flink omhoog moeten. De extra kosten voor energie en schoonmaak schat ik al op acht tot tien euro per keer. Het is dat we de sauna al hadden – het is onze oude slaapkamer die we nu verhuren – maar anders zou ik er niet in investeren. Als je vijf tot zeven kamers verhuurt en je kunt de sauna apart aanbieden, dan is het misschien de moeite waard.”

*Huize Nijhof – Annet Schuiling*

“Ik weet niet of het voor gasten een reden is om bij ons te boeken, maar we hebben een massagedouche met verschillende mogelijkheden, zoals een watervalletje en een regendouche. Als gasten aankomen, leg ik hen de douche even uit zodat ze er goed gebruik van kunnen maken. Het kan voor hen een reden zijn om zelf zo’n douche aan te schaffen. Voor een investering van 400 euro heb je dan nèt iets meer. Gasten zijn ook lovend over ons zachte water. Sinds kort hebben we een wateronthardingsinstallatie en dat voel je. Je hebt de helft van je shampoo en je schoonmaakmiddel nodig en we hoeven niet meer iedere week met ontkalker aan de slag om de douche te laten glanzen. Ideaal!”

~Tekst: José Mast~

Overig nieuws