Geld naar vrijetijdseconomie

3 april 2014
Geld naar vrijetijdseconomie

De provincie Noord-Brabant investeert 4,5 miljoen euro in de Brabantse Vrijetijdseconomie. Een deel van dit geld wordt ingezet voor de nieuwe beweging Visit Brabant|Connect
Brabant. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het rapport van kwartiermaker Bart de Boer voor VisitBrabant|ConnectBrabant.

*Meest gastvrije regio*
De overgang van het huidige Vrijetijdshuis naar de nieuwe organisatie VisitBrabant kan daarmee van start gaan. VisitBrabant|ConnectBrabant is de beweging die Noord-Brabant uit gaat laten groeien tot de meest innovatieve en gastvrije regio van Europa.

*Vliegwiel*
Door een vernieuwd en verbeterd aanbod te ontwikkelen en daarmee meer bezoekers aan te trekken die langer blijven, versterkt de beweging de structuur van de Brabantse Vrijetijdseconomie. Dit zorgt voor meer bestedingen en banen. Vrijetijdseconomie fungeert zo als vliegwiel en gaat de verbinding aan met andere beleidsvelden, zoals cultuur, sport, natuur en erfgoedcomplexen.

*Aanbod*
De beweging VisitBrabant|ConnectBrabant bestaat uit twee peilers. VisitBrabant richt zich op de consument en laat bezoekers zien wat Brabant te bieden heeft. ConnectBrabant brengt partijen samen om gezamenlijk innovatieve product/marktcombinaties te ontwikkelen. Het dit najaar te lanceren nieuwe platform VisitBrabant.com brengt vraag en aanbod samen en gaat het Brabantse vrijetijdsaanbod op een duidelijke en publieksvriendelijke manier presenteren.

*Verdienmodel*
VisitBrabant|ConnectBrabant wordt breed gedragen in de provincie. Zo’n 400 Brabantse organisaties dachten mee over het nieuwe concept: grote en kleine ondernemers, kennisinstellingen, de culturele sector, overheden en maatschappelijke organisaties zoals de VVV’s. Het bedrag dat de provincie nu investeert in de beweging is een startimpuls, stelt gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken en Bestuur). “Het verdienmodel van VisitBrabant moet ervoor zorgen dat de organisatie over vijf jaar een groot aantal activiteiten zonder subsidie kan uitvoeren. Een organisatie voor en door ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners.”

*Arrangement op maat*
Voormalig Eftelingdirecteur en kwartiermaker van VisitBrabant|ConnectBrabant Bart de Boer legt uit: “Op dit moment is de Brabantse Vrijetijdseconomie versnipperd. We hebben ontzettend veel moois te bieden, maar het aanbod is moeilijk te vinden. Met VisitBrabant|ConnectBrabant werken we de komende jaren samen met partners, zoals het NBTC, structureel aan een stevig aanbod dat toeristen van verder weg verleidt om Brabant te bezoeken met een arrangement op maat.”

*Werkgelegenheid*
De Brabantse vrijetijdssector is erg belangrijk voor de werkgelegenheid. De provincie heeft de ambitie de sector te laten groeien van 100.000 naar 130.000 banen en van 5,3 miljard naar 6 miljard euro bestedingen in 2020. Hoewel de vrijetijdssector wereldwijd een sterke groeisector is, staat de Brabantse Vrijetijdseconomie de laatste jaren onder druk. Hier moet de beweging VisitBrabant|ConnectBrabant verandering in brengen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws