Recordaantal hotelkamers Amsterdam

13 maart 2015
Recordaantal hotelkamers Amsterdam

Vandaag is de maarteditie van *Hotelbouwplannen* verschenen. De trend in deze editie van "Hotelbouwplannen":http://uitgeverijps.abostore.nl/Catalog sluit naadloos aan op die van vorig jaar, op
één onderdeel na: het gemiddelde aantal kamers met plan.

Dat ligt in de eerste twee maanden van 2015 beduidend lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, namelijk op 43 tegenover ruim 70. Wellicht komt het omdat van 10 plannen (ruim een kwart) het aantal kamers niet bekend is. Maar misschien ook wel omdat er – in vergelijking met de afgelopen jaren – opvallend veel kleine hotels bij komen of aan het verbouwen zijn geslagen.

*Recordaantal kamers in Amsterdam!*
Als contrast is het daarom aardig om eens te kijken naar een interessante trend in Amsterdam. Dagblad Het Parool heeft onlangs de toename van het aantal hotelkamers in de hoofdstad gedurende negen jaar in kaart gebracht. Vóór 2011 kwam het cijfer niet boven de 1000 – met 282 nieuwe kamers in 2010 als laagste aantal – maar sindsdien gaat het erg hard met ieder jaar tussen de 1300 en 1700 nieuwe kamers. De voorspelling voor 2015 is helemaal opvallend: als alle plannen doorgaan, komen er dit jaar maar liefst 2967 nieuwe kamers bij. Uiteraard hadden wij al die plannen in de afgelopen maanden en jaren al aangekondigd.

*Bijzondere hotels*
Het beleid van Amsterdam is er overigens in principe op gericht dat er alleen nog maar bijzondere hotels bij komen. Wie de plannen goed heeft gevolgd, weet dat er inderdaad aardig wat hotels zijn gebouwd en op stapel staan die je niet vaak tegenkomt. En met jaarlijks zoveel nieuwe kamers móet je je ook wel onderscheiden om levensvatbaar te zijn.

"VOOR EEN ABONNEMENT OP HOTELBOUWPLANNEN KLIK JE HIER":http://uitgeverijps.abostore.nl/Catalog

*In Hotelbouwplannen editie nummer 1, 2015 registreren we:*

• 38 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 25 nieuwbouw en 13 verbouw;
• 1670 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 10 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat;
• in 6 plannen komt duidelijk naar voren dat er ook congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid;
• bij 4 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

Overig nieuws