Recordaantal toeristen boekt overnachting in Nederland

Auteur: Redactie
Economie Toerisme Internationaal 11 november 2022
Recordaantal toeristen boekt overnachting in Nederland

Nederlandse hotels, campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties ontvingen 14,6 miljoen gasten in het derde kwartaal van 2022. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, en 4 procent meer dan in 2019. Dit jaar telde tot nu toe het hoogste aantal gasten in het derde kwartaal. De stijging ten opzichte van 2021 komt vooral door een toename van buitenlandse gasten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nederlandse hotels, campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties ontvingen 14,6 miljoen gasten in het derde kwartaal van 2022. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, en 4 procent meer dan in 2019. Dit jaar telde tot nu toe het hoogste aantal gasten in het derde kwartaal. De stijging ten opzichte van 2021 komt vooral door een toename van buitenlandse gasten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het derde kwartaal van 2022 verbleven 5,4 miljoen buitenlandse toeristen in de Nederlandse accommodaties, een verdubbeling in vergelijking met coronajaar 2021. Het aantal buitenlandse gasten is echter nog niet op het niveau van 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Het aantal Nederlandse gasten nam met 8 procent af naar 9,2 miljoen.

In totaal boekten toeristen in het derde kwartaal van dit jaar in 49,7 miljoen overnachtingen, een stijging van 7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Ruim twee keer zo veel buitenlandse hotelgasten

Zowel bij hotels, campings als groepsaccommodaties was het aantal toeristen in het derde kwartaal van 2022 hoger dan een jaar eerder. Hotels ontvingen 8,6 miljoen gasten, 27 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging komt vrijwel uitsluitend door een ruime verdubbeling van het aantal buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten daalde licht. Groepsaccommodaties kregen 528 duizend gasten. Ook hier was het aantal buitenlandse gasten ruim twee keer zo groot als in 2021. Bij de campings en huisjesterreinen nam het aantal buitenlandse gasten met ongeveer 80 procent toe. Campings en de huisjesterreinen ontvingen in vergelijking met vorig jaar minder Nederlandse gasten. Bij de huisjesterreinen nam het aantal Nederlandse gasten het meest af, met 18 procent naar 2 miljoen.

Vooral meer gasten uit Verenigd Koninkrijk

De meeste buitenlandse gasten komen uit Duitsland, bijna 2,2 miljoen. Daarnaast komen veel gasten uit België (714 duizend). In vergelijking met het derde kwartaal van 2021 is het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk het meest toegenomen (naar 464 duizend). Van de intercontinentale gasten komen de meeste uit Amerika (524 duizend).

Meer hotelgasten in grote steden

De hotels in de vier grote steden ontvingen in het derde kwartaal van 2022 meer toeristen dan een jaar ervoor. De toename loopt uiteen van 25 procent in Utrecht tot 88 procent in Amsterdam. Dit komt voor een groot deel door een stijging van het aantal buitenlandse gasten in hotels. In Amsterdam nam dit aantal het meest toe, met 130 procent naar ruim 1,6 miljoen. Hiermee is het aantal buitenlandse gasten in de Amsterdamse hotels nog niet op het niveau van 2019 (2 miljoen).

Grootste toename in Noord-Holland

In Noord-Holland nam het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 met 57 procent relatief het meest toe in vergelijking met het derde kwartaal van een jaar eerder. Dit kwam voor een deel door de toename van gasten in Amsterdam. Zuid-Holland en Noord-Brabant zagen een stijging van 10 procent of meer. In Overijssel, Gelderland en Zeeland daalde het aantal gasten. Dit zijn provincies waar over het algemeen Nederlandse gasten verblijven. Noord-Holland telde het hoogste aantal gasten, 4 miljoen. Hierna komen Zuid-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 1,8 en 1,5 miljoen gasten.

Overig nieuws