Ruim dertig procent Nederlanders kiest voor binnenlands wintervakantie

Auteur: Redactie
Economie Toerisme 14 december 2022
Ruim dertig procent Nederlanders kiest voor binnenlands wintervakantie

Ondanks de stijgende energieprijzen wordt er nauwelijks bezuinigd op vakanties. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla by OYO. Om in te spelen op de stijgende energieprijzen heeft de internationale vakantiehuizenexpert onderzoek gedaan naar waar consumenten het eerst op besparen. Er waren ruim 2500 respondenten. 

Voor bijna de helft van de respondenten zijn de energiekosten thuis de afgelopen maanden met meer dan 50% gestegen. Dit blijkt echter geen invloed van betekenis te hebben op het uitgavenpatroon, aangezien vakantie hoog op de prioriteitenlijst blijft staan.

Van de respondenten die van plan zijn een wintersport te boeken is 62% van plan om hetzelfde bedrag uit te geven aan deze vakantie als vorig jaar. 8% geeft zelfs aan de kosten niet te beperken en meer te spenderen dan vorig jaar. De belangrijkste redenen om op wintervakantie te gaan, zijn om te gaan skiën (21%) of om samen te zijn met familie (20%).

Niet vliegen

De meeste respondenten kiezen deze winter voor een bestemming in binnen- of buitenland die gemakkelijk met de auto/trein te bereiken is (87%). Dat is terug te zien in de boekingsgegevens voor de wintermaanden december, januari en februari:
- 33% kiest voor een vakantie in Nederland;
- 29% kiest voor een vakantie in Oostenrijk;
- 25% kiest voor een vakantie in België;
- Bij slechts 13% staat een vliegvakantie op de planning.

Besparen op uit eten en fashion

Waar wel op bezuinigd wordt, is uit eten gaan in restaurants. Van de respondenten geeft 52% aan hier het eerst op te besparen. Verder geeft 43% aan minder geld uit te geven aan fashion en lifestyle. Slechts 17% geeft aan te besparen op elektriciteitskosten. 


Overig nieuws